Πριν από το “Queen’s Gambit”: Η τέχνη αγαπά το σκάκι και το κάνει αθάνατο μέσα στους αιώνες

Η τέχνη δεν θα μπορούσε να μην απεικονίσει σκακιστές και σκακίστριες δείχνοντάς μας ότι το σκάκι ήταν διαδεδομένο και στις γυναίκες ευγενείς: Πάουλ Κλέε, Ντωμιέ, Ντισάν είναι ανάμεσα σε αυτούς που απεικόνισαν αθάνατες σκακιστικές στιγμές

Από τον Οκτώβριο, ο κόσμος βρήκε εν μέσω μιας δεύτερης καραντίνας ένα νέο τρόπο να διασκεδάσει και αυτός δεν ήταν άλλος από τη σειρά Queen’s Gambit του Netflix, που προέτρεψε πολλούς όχι μόνο να ξεκινήσουν να μαθαίνουν σκάκι αλλά έκανε και τις πωλήσεις του δημοφιλούς αυτού και πνευματικού παιχνιδιού να εκτιναχθούν όσο κανένα άλλο επιτραπέζιο παιχνίδι τα τελευταία χρόνια.

Ο κόσμος ανακάλυψε το σκάκι, το σπουδαιότερο παιχνίδι στρατηγικής που απέκτησε τους σύγχρονους κανόνες του από τον 15ο αιώνα στην Ευρώπη και από εκεί εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη έφεραν μια παλιότερη παραλλαγή του οι Άραβες που πήραν από τους Πέρσες, ενώ μια παλιότερη παραλλαγή του παιζόταν τον Μεσαίωνα, το επονομαζόμενο ζατρίκιον και άλλες παίζονταν στην αρχαιότητα σε πολλές χώρες και με πολλές να διεκδικούν την καταγωγή του.

Παλαιότερα το σκάκι το ονόμαζαν «παιγνίδι των Βασιλέων». Αυτό προέρχονταν από το γεγονός ότι αποτελούσε για μακρό χρόνο την κυρίαρχη ψυχαγωγία Βασιλέων, Παπών, Πριγκίπων, και γενικά του ανώτερου κλήρου, αυλικών, ευγενών και πλουσίων τόσο της Δύσης όσο και της Ανατολής. Σήμερα το σκάκι χαρακτηρίζεται «βασιλιάς των παιγνιδιών» ως το δυσκολότερο, επιστημονικότερο και ωραιότερο. Εκτός από Βασιλείς και Πάπες σημαντικοί λάτρεις του παιγνιδιού αυτού υπήρξαν εξέχουσες προσωπικότητες των Γραμμάτων, επιστημών και Τεχνών μεταξύ των οποίων ο Βολταίρος, ο Θερβάντες, ο Ντιντερό και ο Γκαίτε.

Η τέχνη δεν θα μπορούσε να μην απεικονίσει σκακιστές και σκακίστριες δείχνοντάς μας ότι το σκάκι ήταν διαδεδομένο και στις γυναίκες ευγενείς. Πάουλ Κλέε, Ντωμιέ, Ντισάν είναι ανάμεσα σε αυτούς που απεικόνισαν αθάνατες σκακιστικές στιγμές.

Lucas van Leyden, The Game of Chess, c. 1508, Gemäldegalerie, Berlin, Germany

 

Sofonisba Anguissola, The Chess Game (Portrait of the artist’s sisters playing chess), 1555, National Museum in Poznań, Poland

 

Ludovico Carracci, Chess Players, c. 1590, Gemäldegalerie, Berlin, Germany

 

Gustaf Lundberg, Portrait of Gustav Badin, 1775, Nationalmuseum, Stockholm, Sweden

 

Honoré Daumier, The Chess Players, 1863-1867, Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, Paris, France

 

Marcel Duchamp, Portrait of Chess Players, 1911, Philadelphia Museum of Art, Philadelphia, USA

 

Sir John Lavery, The Chess Players, 1929, Tate, London, England, UK

 

Paul Klee, Super Chess, 1937, Kunsthaus, Zurich, Switzerland

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.