Μετά από τις παραστάσεις του στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, αλλά και σε επιλεγμένα φεστιβάλ στην περιφέρεια, ο «Προμηθέας Δεσμώτης» παρουσιάζεται από τις 30 Αυγούστου έως και τις 26 Σεπτεμβρίου σε θέατρα της Αττικής.

Το Θέατρο Πορεία επέλεξε το συγκεκριμένο έργο, ένα αριστούργημα του Αισχύλου όπως το θεωρούν πολλοί και το ενέταξε στο πολυσυλλεκτικό του ρεπερτόριο, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη.

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι έργο αχρονολόγητο. Ειδικοί θεωρούν πως ο σπουδαίος ποιητής το έγραψε στον απόηχο της έκρηξης της Αίτνας περί το 470 π.Χ., άλλοι, μεταξύ 467 και 458 π.Χ. κι άλλοι το θεωρούν όψιμο έργο του, γραμμένο μετά την «Ορέστεια», συγκεκριμένα όταν διένυε την τελευταία περίοδο της διαμονής του στη Σικελία.

Προμηθέας Δεσμώτης, Άρης Μπινιάρης

© Πάτροκλος Σκαφίδας

Προμηθέας Δεσμώτης, Άρης Μπινιάρης

© Πάτροκλος Σκαφίδας

Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός.

Πρόκειται για έναν ασταμάτητο αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας… Είναι ένα έργο, που χωρίς άλλο, αποκαλύπτει και τη βαθειά θρησκευτική ιδιοσυγκρασία του Αισχύλου.

Η παράσταση του Θεάτρου Πορεία, παρουσιάζεται σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στη δεύτερη παρουσία του στο Θέατρο του Πολυκλείτου, με ένα δυνατό επιτελείο πρωταγωνιστών και το Γιάννη Στάνκογλου στον κεντρικό ρόλο.

Προμηθέας Δεσμώτης, Άρης Μπινιάρης

© Πάτροκλος Σκαφίδας

Προμηθέας Δεσμώτης, Άρης Μπινιάρης

© Πάτροκλος Σκαφίδας

Πρόγραμμα παραστάσεων

30/8: Θέατρο Πέτρας – Πετρούπολη

1/9: Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης

5/9: Summer Theater Φάληρο

7/9: Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»

15/9: Θέατρο Βριλησσίων «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

16/9: Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο – Πειραιάς

17-18/9: Κηποθέατρο Παπάγου

19-20/9: Ωδείο Ηρώδου Αττικού

23/9: Summer Theater Φάληρο

24/9: Θέατρο Βράχων «Μελίνα μερκούρη»

26/9: Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου

*Cover photo: © Πάτροκλος Σκαφίδας