Μετά την παρουσίασή της στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία του Έκτορα Λυγίζου με πρωταγωνίστρια τη Στεφανία Γουλιώτη επαναλαμβάνεται για τρεις παραστάσεις, από 18 έως 20 Σεπτεμβρίου, στην Πειραιώς 260.

Ένας σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς, ο Έκτορας Λυγίζος, που ξεκίνησε να διερευνά με ιδιαίτερη αφοσίωση τους όρους αφήγησης και αναπαράστασης του αρχαίου δράματος στον κλειστό χώρο και στη μικρή κλίμακα, δοκιμάζει τη δυναμική των ανοιχτών μεγάλων χώρων, με την τραγωδία αυτή του Αισχύλου και ένα θίασο αξιώσεων.

Το Κράτος και η Βία οδηγούν τον αιχμάλωτο Τιτάνα Προμηθέα σε ένα βράχο, όπου θα καρφωθεί επειδή αγνόησε τη θέληση του Δία και έκλεψε τη φωτιά για να τη δώσει στους ανθρώπους. Αρχετυπική μορφή κατά της τυραννίας, ο αισχυλικός ήρωας θα υποστεί αμετανόητος το μαρτύριο και θα καταποντιστεί, με βροντές και αστροπελέκια, από τον εκδικητή θεό, μαζί με τις Ωκεανίδες που του συμπαραστάθηκαν.

«Σε ένα τοπίο άγριο, όπου ο ορυμαγδός της κοσμογονικής αλλαγής του κατόχου της εξουσίας δεν έχει καταλαγιάσει, ο Προμηθέας μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τις συνέπειες που υφίσταται αυτός που προδίδει “τους δικούς του” για να αγαπήσει τον αδύναμο! Τον Άνθρωπο! Η Γνώση είναι το υπέρτατο αγαθό για τον Άνθρωπο και την οφείλει σε κείνον! Πόσο αυτονόητη τη θεωρούμε εμείς οι έξυπνοι , οι σύγχρονοι , οι εξελιγμένοι, οι “ανώτεροι” λαοί! Ο Προμηθέας αγαπάει τη διαδικασία που απαιτεί η Γνώση για να κατακτηθεί, και εμείς οι κούφιοι, νομίζουμε πως προχωράμε μέσα απο μια σύγχυση καινούργιων πληροφοριών που δεν ξέρουμε να ερμηνεύσουμε τί σημαίνουν για το ανθρώπινο είδος μας! Εμείς οι ίδιοι δεν μας αγαπάμε! Ο Προμηθέας ΜΟΝΟΣ σε ένα σαθρό σύστημα αξιών πάσχει για να μας αγαπήσει και να μας εξισώσει με το θείο! Η προδοσία , το λάθος κι η τιμωρία χάνουν το νόημά τους αφού όλοι τελικά, άνθρωποι και θεοί υποτασσόμαστε στην Ανάγκη!
Σε αυτόν τον κόσμο θέλει να μας μυήσει ο Έκτορας Λυγίζος, με μοναδικό του όπλο το Λόγο! Έιμαστε όλοι κομμάτια του εαυτού του κάθε ήρωα, και έτσι στην παραστασή μας,τονίζεται έντονα πως δεν υπάρχει μία και μόνη Αλήθεια αλλά πολλές! Είναι μια ευλογία για μένα η συνεργασία μαζί του, γιατί σπάνια συναντάς ανθρώπους να μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία της γνώσης χωρίς να θεωρούν τίποτα κεκτημένο… Και έτσι έχω την τύχη να λέω πως είμαι συμμέτοχος με άλλους 6 μοναδικούς ηθοποιούς, σε μια αληθινά δημιουργική σύμπραξη της οποίας θα είστε μάρτυρες στις 12 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου».