«ΠροσωποΓραφήματα»: Η εικαστική έκθεση της Κατερίνας Ξανθά στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά

ΠροσωποΓραφήματα

Μια ψυχογραφική αποτύπωση των συναισθημάτων των προσώπων που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2019, στις 19.00 εγκαινιάζεται στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά, στην Καστοριά, η ατομική εικαστική έκθεση υπό τον τίτλο: «ΠροσωποΓραφήματα» της Κατερίνας Ξανθά.

Η Ιστορικός Τέχνης, Νικολένα Καλαϊτζάκη σημειώνει, μεταξύ άλλων, για το έργο της εικαστικού Κατερίνας Ξανθά:

«Η εικαστικός Κατερίνα Ξανθά αγαπά, πράγματι, να καταπιάνεται στην εργασία της με τους απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, στήνοντας αφηγήσεις που κινούνται, άλλες στους τρόπους του νατουραλισμού ή του ρεαλισμού άλλοτε, επιτρέποντας στον ίδιο χρόνο παρεμβάσεις πιο ελεύθερες και αφαιρετικές, που αφορούν είτε στη σύνθεση, είτε στο χρώμα, όταν αυτές εξυπηρετούν τις ανάγκες έκφρασης του δημιουργικού φαντασιακού.

Διακριτικό στοιχείο δομικό που παρατηρεί κανείς στο σύνολο των έργων της Ξανθά είναι η ψυχογραφική αποτύπωση των συναισθημάτων των προσώπων που αναδεικνύει και που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στα μάτια του θεατή, όπως καθρεφτίζονται, από την πραγματική τους κατάσταση στην όψη του καμβά, στο πλαίσιο της φυσικότητας τους. Στατικά πρόσωπα που κοιτάζουν κατάματα τον θεατή ή που στρέφουν αλλού το βλέμμα ζώντας μέσα στις κρυφές τους ονειροπολήσεις. Παιδιά που παίζουν, χορεύουν, γελούν. Γυναίκες με ύφος μπλαζέ ή πρόσωπα ακόμα που αναζητούν ιδανικά και που σμιλεύονται απορροφημένα καθώς αμέριμνα περιπλανώνται μέσα στις μοναδικές τους στοχαστικές εμβυθίσεις.

Πέραν όμως της αναγωγής των ανθρώπων της διπλανής πόρτας σε ζωγραφικά αρχέτυπα, η εικαστικός εμπνέεται εξίσου από μυθολογικά και ιστορικά γεγονότα που είναι συνδεδεμένα με την ελληνική παράδοση και τις ιστορικές μας καταβολές, προσεγγίζοντας με ειδική ευαισθησία θέματα μείζονος σημασίας που ριζώνουν στο πολύπαθο αφήγημα του ματωμένου ελληνισμού».

Βιογραφικό καλλιτέχνη

Η εικαστικός Κατερίνα Ξανθά γεννήθηκε στον Βόλο, όπου και μεγάλωσε. Το 2001 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε ζωγραφική, με καθηγητές τον Β.Δημητρέα και τον Γ.Γκολφίνο και  χαρακτική, με καθηγητές τους Ξ. Σαχίνη,  Ε.Γιανναδάκη, καθώς και φωτογραφία με τον Γ.Κατσάγγελλο. Έχει πραγματοποιήσει 2 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε 36 ομαδικές εκθέσεις. Ζει κι εργάζεται στην Καστοριά ως καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης.

Συντελεστές

Οργανωτής έκθεσης: Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας &  Χειροτεχνίας «Οικοτρόπιο»

Η έκθεση τελείται υπό την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς και του Δήμου Καστοριάς

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.