Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αθήνας Psarokokalo μυρίστηκε καλοκαιράκι και συνεχίζει για 8η συνεχή χρονιά, φέρνοντας κάτω από τον ίδιο έναστρο ουρανό τους ανθρώπους που αγαπούν και εμπνέονται από τον κινηματογράφο.

Τι θα παρακολουθήσουμε φέτος;
Tο κινηματογραφικό πρόγραμμα του Psarokokalo περιλαμβάνει το διαγωνιστικό πρόγραμμα με προβολές βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο. Φέτος, διαγωνίζονται περισσότερες απο 120 ταινίες μικρού μήκους από 35 χώρες, όπως Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία, Καζακστάν, Παλαιστίνη, Κατάρ, Ουκρανία, Σερβία, Ισραήλ, Ισλανδία, Χονγκ-Κονγκ, Κορέα, Αμερική, Ινδία, Ιράν, Γερμανία, Αργεντινή και Πολωνία, εκ των οποίων πολλές προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

Τhe Bike / Fiction / 8′ / Italy
Giorgio Borgazzi

Έχοντας χάσει τη δουλειά του, ένας υπάλληλος γραφείου οδηγεί το ποδήλατό του μέσα σε μια πόλη-φάντασμα. Όταν, ξαφνικά, η αλυσίδα του ποδηλάτου μπλέκεται, έρχεται αντιμέτωπος με τον μόνο άνθρωπο εκεί γύρω: έναν ξένο άστεγο.

Συμμετοχή στο 2014 RIFF, Rome Independent Film Festival (Rome, ITALY), Italian Premiere

The Hunger / Fiction /16′ / Belgium
Benoit De Clerck

Ο δεκάχρονος Karel, παίζοντας με τους φίλους του, ανακαλύπτει ένα νεαρό ζευγάρι να κάνει έρωτα, κρυμμένο πίσω από τους αμμόλοφους. Συνειδητοποιεί ότι η κοπέλα είναι η μεγαλύτερη αδελφή του. Πείθει τους φίλους του να κάνουν μια επιδρομή μέσα από το παιχνίδι τους: μια επιδρομή σαμποτάζ στην προσωπική στιγμή της αδελφής του.

Συμμετοχή στα International short film festival Leuven και Clermont Ferrand International Festival

Though I Know the River is Dry / Fiction / 19′ / Palestine/Egypt/UK/ Qatar
Omar Robert Hamilton

Έχει επιστρέψει στην Παλαιστίνη. Στο δρόμο ξαναζεί την επιλογή που τον έστειλε στην Αμερική και τις δυνάμεις της ιστορίας που τώρα τον οδηγούν σπίτι.

Με συμμετοχές στα φεστιβάλς του Rotterdam, Clermont Ferrand, Montreal, Melbourne, Sarajevo, Raindance, Abu Dhabi, και με διακρίσεις όπως το Prix UIP-Rotterdam, το Best Short from the Arab World, Abu Dhabi και Nominee, Best Short Film, European Film Awards.

Gypsy / Fiction / 18′ / Portugal
David Bonneville

Ο Σεμπάστιαν, ένος νέος, πλούσιος άνδρας, παθαίνει λάστιχο και καταλήγει να δεχθεί βοήθεια απο έναν περαστικό τσιγγάνο. Ως ανταπόδωση θα πρέπει να τον πάει πίσω, δεν θα φτάσουν όμως στον αναμενόμενο προορισμό τους..

Με περισσότερες από 20 συμμετοχές, αναμεσά τους και το International Premiére Locarno IFF, Switzerland, καθώς και 8 βραβεία, όπως στο Cannes Court Metrage, Festival de Cannes, France.

Balkony/ Fiction/ 20’/ Kossovo
Lendita Zeqiraj

Ο Jeton, ένα δεκάχρονο αγόρι κάθεται στην άκρη του μπαλκονιού του τετάρτου ορόφου. Γείτονες και περαστικοί τρομοκρατημένοι από το θέαμα καλούν την αστυνομία και την πυροσβεστική. Όμως, η κατάσταση σύντομα γίνεται μη διαχειρίσιμη.

Βραβείο Special Jury στο Afi Fest 2013, Los Angeles Usa και συμμετοχή σε περισσότερα από 20 διεθνή φεστιβάλ, 31st Busan International Short Film Festival, 23th Flickerfest: International Short Film Festival, 29th Warsaw International Film Festival.

Και τι άλλο;
Όπως και κάθε χρόνο, το Psarokokalo χρωματίζει τις νύχτες μας με θεματικές προβολές και αφιερώματα, θέμα των οποίων θα είναι τον νέο σύγχρονο κινηματογράφο από την Ιαπωνία και όχι μόνο.

Σε συνεργασία με το Short Short Japan Film Festival, ένα από τα σπουδαιότερα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Ασίας. Η ταινία που παίρνει κάθε χρόνο το μεγάλο βραβείο της επιτροπής κερδίζει αυτόματα και υποψηφιότητα για το βραβείο Οscar.

Και για τα παιδια;
Εκτός από το διαγωνιστικό τμήμα και τα αφιερώματα, το Psarokokalo, επιθυμώντας να εισάγει και τους μικρούς μας φίλους στη μαγεία του κινηματογράφου, διοργανώνει και το 3ο Psaroloco Fest με ειδικές προβολές για παιδιά και εφήβους, σε δομημένο πρόγραμμα προβολών κατα ηλικιακές ομάδες.

And the award goes to…
Όπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ έχει μοναδικό βραβείο το «Βραβείο Kοινού Psarokokalo» ενώ, φέτος για πρώτη φορά, εγκαινιάζει το «Βραβείο Κοινού Psaroloco».