”Recharging the Void”: Η ατομική έκθεση του Στέλιου Καραμανώλη

Recharging the Void

Εκλεπτυσμένα και συμβολικά στοιχεία που αλληλεπιδρούν στη γκαλερί The Breeder

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Στέλιου Καραμανώλη, με τίτλο “Recharging the Void”.

«Δημιουργώντας μορφές τέχνης μέσα στη σφαίρα της αφηρημένης ζωγραφικής, το έργο του Στέλιου Καραμανώλη αγκαλιάζει φαινομενικά τυχαίες συνιστώσες, όπως ακατέργαστους καμβάδες, παστέλ χρώματα, νεκρή γη, γεωμετρική δομή και αλληγορικές συνθέσεις. Απεικονίζοντας αφηρημένες συνθέσεις που κινούνται μεταξύ θετικού και αρνητικού χώρου, ο καλλιτέχνης αντιπαραβάλλει πάνω στον καμβά εκλεπτυσμένα και συμβολικά στοιχεία, τα οποία δημιουργικά αλληλεπιδρούν.

Τα έργα του Καραμανώλη εκτελούνται με απόλυτη ηρεμία, χρησιμοποιώντας μια παλέτα επιλεκτικών χρωμάτων, ενσωματώνοντας μονοχρωματικές αμμώδεις επιφάνειες οι οποίες αποδίδονται σε πιο γήινους τόνους. Αν και οι συνθέσεις του αντικατοπτρίζουν μια αμφιλεγόμενη αφήγηση, τα ζωγραφικά θέματα του Καραμανώλη αποκτούν μια σημαντική ποιότητα ελαφρότητας που επιτρέπει στον θεατή να συσχετίζεται με άνεση με τις αφηρημένες συνθέσεις του.

Λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο έργο του, οι εικόνες που προκύπτουν προσδίδουν στην κάθε σύνθεση μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική διάσταση. Η πολύ πρόσφατη σειρά έργων του παρουσιάζει θέματα που επίσης φλερτάρουν με τις έννοιες του σουρεαλισμού και του μινιμαλισμού. Ο καλλιτέχνης αναπτύσσει φαινομενικά μη εκφραστικές βιομορφικές αναπαραστάσεις, που όμως δεν είναι απαθείς. Μια σειρά σχημάτων με πολυδύναμες ερμηνείες και θηριώδεις φιγούρες που μοιάζουν με ζώα κατασκευάζουν τις όμορφα κωδικοποιημένες εικόνες του. Ο Καραμανώλης συνθέτει ένα σχηματικό μοτίβο αντιπαραβαλλόμενων μορφών μέσα από το οποίο αποδίδεται ένα ιδιαίτερο αφαιρετικό στυλ.

Αυτές οι φόρμες και σιλουέτες, ενώ παρουσιάζονται υπό μορφή ελεύθερης έκφρασης, μπορούν παράλληλα να γίνουν αντιληπτές ως επιδέξια συντονισμένες συνθέσεις. Αυτή η εικονογραφία μετατρέπεται σε αφηρημένα σύμβολα που επιτρέπουν στον καλλιτέχνη να οικοδομήσει μια σειρά αρχετυπικών μορφών που αποδίδουν διαφορετικές έννοιες και ερμηνείες ανάλογα με το περιβάλλον. Από τη μία πλευρά, οι εικόνες του Καραμανώλη λειτουργούν μέσα σε μια ασάφεια και, από την άλλη, η προσέγγισή του επιτρέπει πολλαπλούς τρόπους κατανόησης και εναλλακτικές ερμηνείες μέσα σε ένα αβίαστο, εκλεπτυσμένο και συνεκτικό πλαίσιο.

Πολύ κοντά στην την αέρινη αφαιρετικότητα και τις σουρεαλιστικές ιδιότητες του Joan Miro και στους μυστηριώδεις συμβολισμούς του Wassily Kandinsky, το πνευματικό αποτύπωμα του καλλιτέχνη στον καμβά διερευνά νέες καινοτόμες κατευθύνσεις στη σύγχρονη τέχνη.

Το μεγαλύτερο μέρος του νέου του έργου παρουσιάζει μια ποικιλία συνθέσεων στον ίδιο καμβά. Ωστόσο, σε άλλα έργα μια μεγάλη κεντρική απεικόνιση κυριαρχεί στην επιφάνεια σε συνδυασμό με πιο έντονες αποχρώσεις, χροιές και γραμμές. Οι σχηματισμοί μεγάλης κλίμακας με πολλαπλές γωνίες ή άνισες πλευρές μπορεί να θυμίζουν ζώα, κτίρια, ανθρώπινα όντα ή ακόμα και μεταφορικές συναισθηματικές καταστάσεις που όλα αλληλοσυνδέονται.

Το εικονογραφημένο λεξιλόγιο του Καραμανώλη φανερώνει μια προοπτική με όραμα και αντιστέκεται στο να γίνει εντελώς ασαφές. Ένα είδος ανωνυμίας σε συνδυασμό με τη ζωγραφική του περιπλοκότητα έρχεται σε αντιπαράθεση με μια σαφή απεικόνιση επιχειρώντας να υπογραμμίσει μια πνευματική ή πιο υποσυνείδητη διάσταση στην τέχνη του, με στόχο να διερευνήσει τις δυνάμεις της απλότητας και της σαφήνειας. Ως εκ τούτου, η σύλληψη του εικονογραφημένου του χώρου γίνεται με μεγάλη προσοχή και απόδοση. Αντί να παράγει δυσνόητες αφαιρετικές δημιουργίες, ο καλλιτέχνης εξασφαλίζει ένα αξιοσημείωτο βαθμό αφαιρέτικοτητας, ενώ παράλληλα καταρρίπτει τεχνικές που οδηγούν σε συμβατικές απεικονίσεις μιας απλής αναπαράστασης.» – Γιάννης Κωσταριάς

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.