Release Athens 2016

Ολόκληρο το line up του καλοκαιρινού μουσικού φεστιβάλ

Το Release Athens είναι ένα νέο φεστιβάλ που ανοίγει τις πύλες του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2016, φιλοδοξώντας να εξελιχθεί σε έναν θεσμό που θα δώσει μία ουσιαστική νέα πνοή στα συναυλιακά δρώμενα στην Ελλάδα. Θα λάβει χώρα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου στην Πλατεία Νερού και φιλοδοξεί να φέρει κοντά στο ελληνικό κοινό ορισμένα ονόματα που βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας σκηνής, «απελευθερώνοντας την Αθήνα» από την σκληρή καθημερινότητα των δύσκολων καιρών που ζούμε μέσα από τη δύναμη της καλής μουσικής, του πολιτισμού και της διαδραστικότητας.

– Tετάρτη 1 Ιουνίου: Beirut + Daughter + Cass McCombs + Irene Skylakaki + Moa Bones
Η πρώτη ημέρα του Release Athens 2016 θα διεξαχθεί την Τετάρτη 1η Ιουνίου με headliners τους Beirut, την μπάντα που δημιούργησε ο χαρισματικός Zach Condon στη Santa Fe του New Mexico των ΗΠΑ πριν από 10 χρόνια, και πλέον αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο αγαπημένα ονόματα της indie / folk και world music παγκοσμίως, ενώ και στην Ελλάδα λατρεύεται από χιλιάδες φίλους της

Το δεύτερο όνομα που θα συμμετέχει στην πρώτη ημέρα του Release Athens 2016 είναι οι Daughter. Η indie folk μπάντα από τη Βρετανία που γίνεται όλο και πιο γνωστή ημέρα με την ημέρα, αποτελώντας ένα από τα πιο πρόσφατα αποκτήματα της περίφημης 4AD Records, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα λίγο μετά την κυκλοφορία του 2ου album τους, “Not To Disappear” (Ιανουάριος 2016).

Οι Daughter εμφανίζονται την Τετάρτη 1η Ιουνίου στο Release Athens 2016, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα, την Δευτέρα 30 Μαϊου, θα παίξουν μαζί με τους Beirut και στη Θεσσαλονίκη (Fix Factory of Sound Open Air).

O Cass McCombs είναι ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς συνθέτες και τραγουδοποιούς των τελευταίων δέκα χρόνων. Από το 2003 έως σήμερα έχει κυκλοφορήσει επτά δίσκους ενώ εξερευνά αδιάκοπα την Αμερικανική folk μουσική.

Το line up συμπληρώνουν η Ειρήνη Σκυλακάκη και ο Moa Bones.  Η Ειρήνη Σκυλακάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Κυκλοφόρησε τον πρώτο αγγλόφωνο δίσκο της “Wrong Direction” το 2012 ενώ το 2014 ήρθε το “Before Dawn” που έγινε αμέσως επιτυχία. Tον Σεπτέμβριο του 2015 επέστρεψε στο Λονδίνο και να ηχογραφεί τον τρίτο της δίσκο.

Μoa Bones (Δημήτρης Αρώνης) είναι τραγουδοποιός  και πολυοργανίστας, γεννημένος στην Αθήνα το 1981.  Έχοντας ήδη ενεργή παρουσία στα εγχώρια μουσικά δρώμενα, ως  τραγουδιστής και κιθαρίστας των Modrec, κυκλοφόρησε το  ντεμπούτο album του “Aquarelles” το 2010 στην Restless Wind. Το Μάιο του 2015 επανήλθε με το νέο “Spun”, που  κυκλοφόρησε από την Inner Ear Records

– Παρασκευή 3 Ιουνίου: Parov Stelar + Chinese Man + Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox + RSN + GAD
Η δεύτερη ημέρα του Release Athens 2016 θα διεξαχθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου με headliner τον Parov Stelar και την μπάντα του. Ο Αυστριακός μουσικός – παραγωγός θεωρείται ως ο καλλιτέχνης που καθόρισε τον ήχο του electro swing, κερδίζοντας εκατομμύρια φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Η μουσική του συνδυάζει στοιχεία από jazz, house, electro και breakbeat και στην κυριολεξία ακούγεται παντού. Ταινίες, τηλεοπτικά shows, διαφημίσεις και, φυσικά, στο ραδιόφωνο όπου – ιδίως στην Ελλάδα – ο Parov Stelar αποτελεί ίσως το πιο αγαπημένο όνομα τόσο των παραγωγών όσο και του κοινού.

Το δεύτερο όνομα που θα εμφανιστεί την 2η ημέρα του Release Athens 2016, είναι οι Chinese Man. Η εκρηκτική κολλεκτίβα από τη Γαλλία επιστρέφει στην Αθήνα για να συνεπάρει το κοινό με τους καταιγιστικούς dub, afrobeat, baile, funk, swing, jazz ήχους τους.

Ιδρυτικό όνομα και ναυαρχίδα της Chinese Man Records, το group αποτελείται από τους High Ku, Sly και Zé Mateo, υπό την καθοδήγηση του μυστυριώδους Grandmaster “Chinese Man”, και έχει ήδη αποκτήσει φίλους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox ενισχύουν το line-up. Swing, jazz, fox-trot, o soul ήχος της Motown και εικόνες από τον “Υπέροχο Γκάτσμπι”. Το μουσικό όχημα του πιανίστα, συνθέτη και ενορχηστρωτή Scott Bradlee ξεκίνησε το 2013 βάζοντας σκοπό να διασκευάσει εκατοντάδες μεγάλες επιτυχίες της εποχής μας – και όχι μόνο – με ένα στιλ που παραπέμπει απευθείας στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Παραγωγός, DJ και μουσικός, ο RSN ξεκίνησε σε μικρή ηλικία έχοντας ως βάση τα ακούσματα της golden era της hip-hop αλλά και της jazz/ hip-hop. Αργότερα, με άξονα τη soul, funk και trip hop μουσική, κυκλοφόρησε τις προσωπικές του δουλειές: “Μuddy roads” (2011), “Rsn – Play that funky music” (2012) και “We got Music”, σε συνεργασία με τη soul vocalist Esterina (2013), και λίγους μήνες πριν τη νέα του δουλειά “Analog Memories” με συμμετοχές από Ελλάδα αλλά και εξωτερικό. Από το 2009 μέχρι σήμερα, συμμετέχει ως Dj στο βρετανικό συγκρότημα Belleruche.

Οι GAD. είναι σίγουρα η μία από τις πιο γνωστές εγχώριες alternative pop μπάντες της τελευταίας δεκαετίας και μετρούν ήδη έντεκα χρόνια δισκογραφικής παρουσίας, με επιτυχίες όπως το “Waves”, “The End Of The Road” και “This Light In You”.

– Τρίτη 7 Ιουνίου: PJ Harvey + The Brian Jonestown Massacre + Slowdive + Closer + The Noise Figures
Η τρίτη ημέρα του Release Athens 2016 θα διεξαχθεί την Τρίτη 7 Ιουνίου με headliner την PJ Harvey, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της σύγχρονης rock’n’roll σκηνής εδώ και πάνω από 25 χρόνια, η 46χρονη Αγγλίδα τραγουδίστρια και στιχουργός, επιστρέφει με το 9ο album της καριέρας της, «The Hope Six Demolition Project», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Απριλίου σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεκινώντας παράλληλα μία μεγάλη περιοδεία που θα την φέρει και στο Release Athens 2016, με τη συνοδεία της πολυμελούς μπάντας της.

Πολυ-οργανίστρια, ποιήτρια, γλύπτρια, συγγραφέας μα πάνω απ’ όλα μουσικός, η PJ Harvey πραγματοποίησε ένα καλλιτεχνικό ταξίδι στο Κόσοβο, το Αφγανιστάν και τη Washington. Τις εμπειρίες που αποκόμισε σε αυτό καταγράφει στο επερχόμενο album, το οποίο ηχογραφήθηκε στο Somerset House του Λονδίνου, ενίοτε μπροστά σε κοινό που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ίδια με τη μπάντα και τους παραγωγούς της να δουλεύουν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο studio. Είναι η μοναδική καλλιτέχνις που έχει κερδίσει δύο φορές το Mercury Prize, το ετήσιο βραβείο για τον καλύτερο δίσκο της Βρετανίας, για τα albums «Stories From The City, Stories From The Sea» (2001) και «Let England Shake» (2011).

Η δεύτερη μπάντα που θα εμφανιστεί στις 7 Ιουνίου, είναι οι «Brian Jonestown Massacre», αναμφίβολα το σημαντικότερο και επιδραστικότερο όνομα της ακμάζουσας psych-rock σκηνής, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Ο Anton Newcombe και η πολυπληθής παρέα του, θα βρίσκονται στη σκηνή του Release Athens 2016 λίγες εβδομάδες μετά την νέα headliner συμμετοχή τους στο Levitation (πρώην Austin Psych Fest), το μεγάλο ψυχεδελικό φεστιβάλ που διοργανώνει κάθε χρόνο η Reverberation Appreciation Society των Black Angels.

Το τρίτο όνομα που συνθέτει το line-up είναι οι «Slowdive», ένα από τα συγκροτήματα της Βρετανικής shoegaze σκηνής, που έληξε άδοξα στα μέσα των 90’s. Το 2014, είκοσι σχεδόν χρόνια από τη διάλυσή τους, επανήλθαν με συναυλίες, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον κοινού.

Τα ονόματα της 3ης ημέρας συμπληρώνουν οι Closer και οι The Noise Figures. Οι Closer αποτελούν μέρος της αγγλόφωνης ελληνικής σκηνής, εδώ και δύο δεκαετίες. Έχουν μοιραστεί την σκηνή με τους Doves, Echo And The Bunnymen, Jesus And Mary Chain, Sonic Youth, Pulp, Garbage, Patti Smith, Moby, Puressence, Mercury Rev κ.α. Το άλμπουμ τους με τίτλο “Renaissance”, αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2016.

Το αθηναϊκό psych rock δίδυμο The Noise Figures έχει ήδη δύο δίσκους, τα “The Noise Figures” (2013) και “Aphelion” (2015), και συνεχείς περιοδείες σε Ελλάδα αλλά και Ευρώπη, με την φετινή (Mάρτιος και Απρίλιος) να αριθμεί 20 συναυλίες σε 10 χώρες, αφού αμέσως πριν είχε προηγηθεί περιοδεία σε πολλές ελληνικές πόλεις. Εχουν μοιραστεί τη σκηνή με τους Black Rebel Motorcycle Club, Japandroids, Wooden Shiips. To συγκρότημα αποτελείται από τον Γιώργο Νίκα (φωνή, τύμπανα) και τον Στάμο Μπάμπαρη (κιθάρες, φωνή).

– Δευτέρα 13 Ιουνίου: Sigur Ros + The Black Angels + DIIV + Theodore + Afformance
Η τέταρτη ημέρα του Release Athens 2016 θα διεξαχθεί την Δευτέρα 13 Ιουνίου με headliners τους Ισλανδούς Sigur Rós, ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής τα τελευταία 20 χρόνια. Αδιαμφισβήτητα το κορυφαίο όνομα στο χώρο του post rock, συνδυάζουν με ονειρικό τρόπο στοιχεία από ambient / dream pop / progressive rock με νεο-κλασσική και μινιμαλιστική αισθητική.

Επιστρέφοντας στο τριμελές σχήμα με το οποίο ξεκίνησαν, πριν από 22 χρόνια στο Ρέυκιαβικ, και με τη συνοδεία εγχόρδων και πνευστών, έρχονται στο Release Athens 2016 για να παρουσιάσουν το μεγαλύτερο show της καριέρας τους, με κομμάτια από ολόκληρο τον κατάλογό τους, ακόμα και από το – παραγνωρισμένο στην εποχή του – ντεμπούτο τους, “Von”.

Το δεύτερο όνομα που προστίθεται στο line-up της 13ης Ιουνίου είναι οι DIIV. Η μπάντα από το Brooklyn της Νέας Υόρκης συνδυάζει ιδανικά στοιχεία από indie rock / shoegaze / post punk για να παρουσιάσει έναν από τους πιο φρέσκους ήχους του σήμερα. Αυτή θα είναι η πρώτη τους εμφάνιση στη χώρα μας, όπου είναι ήδη γνωστοί χάρη κυρίως στο single “Doused”.

Στο line-up προστίθενται και η psych-rock μπάντα, «Black Angels». Οι Τεξανοί επιστρέφουν στην Ευρώπη – κατευθείαν από το “δικό τους” Levitation (ex-Austin Psych Fest), γιορτάζοντας τη συμπλήρωση δέκα ετών από την κυκλοφορία του εμβληματικού πρώτου album τους, «Passover».

Ο Theodore συμπληρώνει το line-up της 13ης Ιουνίου. Συνδυάζει αρμονικά κλασσικούς με ηλεκτρονικούς ήχους και σε μια επαγγελματική πορεία 3 χρόνων έχει κυκλοφορήσει 2 προσωπικά albums (στα Abbey Roads Studios και Church Studios) και έχει συνθέσει μουσική για 6 θεατρικές παραστάσεις και ταινίες. Ο Theodore ετοιμάζει μέσα στον Ιούνιο την ευρωπαϊκή κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου “It Is But It’s Not” (εδώ κυκλοφορεί από τον Οκτώβρη του 2015).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.