Σας εξιτάρει η τεχνολογία; Μπορείτε να συναρμολογήσετε ένα ρομποτάκι; Μπορείτε να το κάνετε να τρέχει πάνω σε μια μαύρη γραμμή;

To Μουσείο Ηρακλειδών, σε συνεργασία με την Διερευνητική Μάθηση Α.Ε (www.why.gr), διοργανώνουν εργαστήρι με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική. Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά από 8 μέχρι 12 ετών και θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου 2013, 11:30-13:00 στις εκπαιδευτικές αίθουσες του μουσείου. Το εργαστήρι προσφέρεται δωρεάν, ενώ για τη συμμετοχή δεν απαιτούνται γνώσεις ρομποτικής ή πληροφορικής. To εργαστήρι αποτελεί την γνωριμία των παιδιών με τον κόσμο της ρομποτικής και την εισαγωγή για μια σειρά σεμιναρίων που θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές μέλλον στο Μουσείο Ηρακλειδών.

Η ρομποτική αποτελεί μια σχετικά καινούργια επιστήμη η οποία συνδυάζει στοιχεία ανάπτυξης λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης, προηγμένης μηχανολογίας, μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς κλπ. Παράλληλα, οι πρώτες ολοκληρωμένες εφαρμογές της εμφανίζονται σε τομείς όπως η βιομηχανία, η ιατρική, η αεροπλοΐα, επηρεάζοντας την καθημερινότητά μας.

Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που πραγματοποιείται με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών τα οποία δουλεύουν σε ομάδες, χρησιμοποιώντας ένα εκπαιδευτικό πακέτο που περιέχει επεξεργαστή (μυαλό), αισθητήρες (αισθήσεις) ως εισόδους της κατασκευής, κινητήρες ως εξόδους και δομικά στοιχεία για την ολοκλήρωση της κατασκευής. Η χρήση της εκπαιδευτικής ρομποτικής έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στον γνωστικό, όσο και στον συναισθηματικό και κοινωνικό τομέα των παιδιών. Μαθητές όλων των βαθμίδων, εξοικειωμένοι σε σημαντικό βαθμό με τις νέες τεχνολογίες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ρομποτική και δηλώνουν ενθουσιασμένοι όταν έρχονται σε επαφή με τις εφαρμογές της.

Α’ μέρος
Εισαγωγή στην ρομποτική – Γενικές πληροφορίες και βίντεο.

Β΄ μέρος
Παρουσίαση Πακέτου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Lego Mindstorms EducΑtion NXT-EV3
Εισαγωγή στο πακέτο Lego Mindstorms Education NXT –EV3

Δομικά Στοιχεία
Αισθητήρες
-το ρομπότ αισθάνεται την αφή
-το ρομπότ ακούει το χειροκρότημα
-το ρομπότ βλέπει εμπόδια
-το ρομπότ αναγνωρίζει τα χρώματα
Μοτέρ
Περιβάλλον Προγραμματισμού

Γ’ μέρος
Εκτέλεση σύντομης δραστηριότητας ρομποτικής σε μορφή δοκιμασίας.
Κατασκευή ρομπότ
Προγραμματισμός
Εκτέλεση δραστηριότητας