Δύο ήρωες του σαιξπηρικού «Άμλετ», παλιοί φίλοι και αυλικοί του δανού πρίγκιπα, είναι τα κεντρικά πρόσωπα της ανατρεπτικής κωμωδίας «Rosencrantz and Guildenstern Are Dead» [«Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί»] που υπογράφει ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Tom Stoppard [Τομ Στόππαρντ]. Το ευρηματικό και γεμάτο ζωντάνια έργο του βρετανού δραματουργού και σεναριογράφου, που τον έκανε διάσημο μέσα σε μια νύχτα, προβάλλεται ζωντανά (με αγγλικούς υπότιτλους) από το Θέατρο Old Vic του Λονδίνου, την Πέμπτη 20 Απριλίου στις 9 το βράδυ, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στο πλαίσιο του Κύκλου μεταδόσεων National Theatre Live. Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το πρώτο ανέβασμα του έργου, το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας εμπιστεύτηκε την αναβίωσή του στον σκηνοθέτη David Leveaux [Ντέιβιντ Λεβώ] και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στους ηθοποιούς, Daniel Radcliffe [Ντάνιελ Ράντκλιφ], Joshua McGuire [Τζόσουα Μακ Γκουάιρ] και David Haig [Ντέιβιντ Χέιγκ].

Πρόκειται για μια ακόμη αξιόλογη παραγωγή της φετινής σειράς μεταδόσεων από το Νational Theatre, τις οποίες προσφέρει στο θεατρόφιλο κοινό το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το British Council.

«Rosencrantz and Guildenstern Are Dead»
Σε αυτή την κωμωδία καταστάσεων με τους σαρκαστικούς διαλόγους και τα ευφυή λογοπαίγνια, ο Στόππαρντ φέρνει στο προσκήνιο, πάντα με φόντο τον «Άμλετ», δύο ελάσσονος σημασίας χαρακτήρες της σαιξπηρικής τραγωδίας: τον Ρόζενκραντζ και τον Γκίλντενστερν. Οι δύο νεαροί αυλικοί παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή για την ιστορία του εμβληματικού ήρωα του Βάρδου και, καθώς ξετυλίγουν το κουβάρι της προσωπικής τους αφήγησης, αρχίζουν να μπερδεύουν τα γεγονότα. Πνεύματα φιλοπερίεργα και ερευνητικά, όμως, θα συνεχίσουν επίμονα να αναζητούν απαντήσεις στα υπαρξιακά ερωτήματα που τους απασχολούν: Τι είναι η εξουσία χωρίς τη δολοπλοκία; Γιατί τόσο αίμα στον κόσμο; Ποιος ο ρόλος της τύχης στη ζωή μας;