To καλοκαιρινό μουσικό φεστιβάλ επιστρέφει και ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του κυμαίνεται σταθερά στη δομή και το ύφος της jazz, της κλασικής και της ελληνικής έντεχνης μουσικής. Το Sani Festival διευρύνει στη φετινή 24η έκδοσή του τα καλλιτεχνικά όρια μεταξύ αναζητήσεων και επανασυνδέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητώντας διαμάντια της Βρετανίας, προερχόμενα από διαφορετικά μουσικά τοπία, φέτος φιλοξενεί, στις 29 Ιουλίου, τη διεθνώς αναγνωρισμένη, παρά το νεαρό της ηλικίας της, Βρετανίδα μουσικοσυνθέτρια, τραγουδίστρια της soul και ηθοποιό Joss Stone. Με μία ατόφια φωνητική έκφραση η Stone αγγίζει συναισθηματικά μουσικές συναντήσεις μεταξύ soul, blues και jazz μουσικής.

Η φετινή έκδοση της ενότητας «Jazz on the Hill», τέλος, είναι αφιερωμένη σε πιανίστες – αποκαλύψεις του είδους. Την αυλαία του 24ου φεστιβάλ θα ανοίξει ένας πολλά υποσχόμενος πιανίστας, μια αποκάλυψη από τη Γερμανία, που έχει κινήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και τον θαυμασμό κριτικών του είδους, αλλά και κοινού: ο Michael Wollny στην αποκλειστική του εμφάνιση στην Ελλάδα στις 8 Ιουλίου, θα μας συστήσει το τρίο του μέσα από τις νυχτερινές του μουσικές παραπλανήσεις.

Φέτος, επανασυνδεόμαστε με τον πιανίστα Yaron Herman, τον οποίο είχαμε πρωτοπαρουσιάσει στην Ελλάδα στο Sani Festival 2009 ως ανερχόμενο αστέρι, το ταλέντο και το πάθος του οποίου για το jazz πιάνο, τον ανέδειξαν γρήγορα σε σημαντικό μουσικό της γενιάς του. Ο Yaron Herman, καλλιτεχνικός διευθυντής του Montreux Jazz Academy πλέον, επανακάμπτει στο Sani Festival, στις 9 Ιουλίου, για μια αποκλειστική συναυλία με το νέο του πρότζεκτ “Everyday” συνοδεία του ντράμερ Ziv Ravitz.

Το αφιέρωμα στους πιανίστες της jazz ολοκληρώνεται στις 23 Ιουλίου με τους προβολείς να φωτίζουν την πολυσχιδή μουσική προσωπικότητα της Hiromi από την Ιαπωνία. Με την εξέλιξη της να τροφοδοτείται ως πιανίστρια, συνθέτρια και bandleader, έχει ανακαλύψει και υπηρετεί το δικό της μουσικό είδος, το οποίο χαρακτηρίζεται από ευαισθησία και ενέργεια. Στις ζωντανές εμφανίσεις, γράφονται πολλές μουσικές σελίδες, πλαισιωμένη από σπουδαίους μουσικούς, όπως ο ντράμερ Simon Phillips, και ο  κοντραμπασίστας Anthony Jackson, o οποίος δεν θα καταφέρει να βρεθεί στο Sani Festival όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω ασθενείας.

Την ενότητα που αφορά στην ελληνική έντεχνη μουσική – Greek Variations – πλαισιώνουν φέτος ο Διονύσης Σαββόπουλος παρέα με τη μεγάλη και αρράγιστη φωνή του ελληνικού λαικού τραγουδιού, Ελένη Βιτάλη σε μία  συναυλία στις 16 Ιουλίου. Ένα θέατρο τραγουδιών με τη σφραγίδα του αγαπημένου τραγουδοποιού, όπως μόνον εκείνος ξέρει να φτιάχνει και να μας ψυχαγωγεί σε μια συνεργασία ιστορικής σημασίας.

Με ένα ουράνιο μουσικό τόξο με χρώματα από την Ελλάδα, εμφανίζεται η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, στις 5 Αυγούστου, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μελοποιημένη ποίηση του Νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, σύγχρονη ελληνική μουσική, αλλά και τα καλύτερά της τραγούδια με ροκ πινελιές, τραγούδια που γεμίζουν την ψυχή.»

Οι φίλοι της κλασικής μουσικής έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν ζωντανά τον παγκοσμίου φήμης δεξιοτέχνη του βιολιού, επίσης Βρετανό, Daniel Hope, στις 13 Αυγούστου. Θα παρουσιάσει ένα ταξίδι που διηγείται την ιστορία του βιολιού και την ανάδειξη του οργάνου στην περίοδο του baroque, βασισμένο στο βραβευμένο του δισκογραφικό έργο στη Deutsche Grammophon. Ο μουσικός συνοδεύεται από το σύνολο «Air», ένα σύνολο σολίστ της baroque μουσικής, μεταξύ των οποίων και ο Θεσσαλονικιός με τη διεθνή σολιστική καριέρα στο baroque βιολί, Σίμος Παπάνας, εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.