Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico παρουσιάζουν σεφαραδίτικα τραγούδια στο Δασάκι Κόδρα (πρώην στρατόπεδο Κόδρα) στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο “Παρά θιν’ αλός 2012”.

Σεφαραδίτικα είναι τα τραγούδια των Εβραίων της Ανατολικής Μεσογείου, η πλειονότητα των οποίων κατέφυγε στη Θεσσαλονίκη μετά το 1489 και μιλούσαν μία παραλλαγή της μεσαιωνικής ισπανικής γλώσσας. Εκτός από τα τραγούδια που έφεραν μαζί τους από την Ισπανία και την υπόλοιπη Μεσόγειο υπάρχουν και σεφαραδίτικα τραγούδια τα οποία έχουν κοινές μελωδίες με ορισμένα ρεμπέτικα τραγούδια και πολλές φορές και παραπλήσιους στίχους. Η συνύπαρξη για αιώνες των δυο λαών είχε ως αποτέλεσμα αμοιβαίες επιδράσεις και στο τραγούδι. Έτσι πασίγνωστα τραγούδια όπως η «Μισιρλού», το «Γελεκάκι», το «Καναρίνι», η «Ξανθή Εβραιοπούλα» και άλλα, έχουν τα αντίστοιχά τους σεφαραδίτικα.

Η Σαβίνα Γιαννάτου είναι η πρώτη που παρουσίασε σεφαραδίτικα τραγούδια σε δίσκο, με μια επιμελημένη έκδοση το1994. Ήταν επομένως και η πλέον κατάλληλη για την ερμηνεία του μοναδικού αυτού μουσικού υλικού. Στο πρόγραμμα της συναυλίας θα παρουσιαστούν τόσο τα σεφαραδίτικα-ρεμπέτικα, κάποια εκ των οποίων θα ακουστούν σε εκδοχές με δύο ή τρεις γλώσσες, όσο και τα τραγούδια που έφεραν μαζί τους οι Εβραίοι της διασποράς.