Ένα σημείο συνάντησης εκεί όπου οι τέχνες συγκλίνουν με κέντρο το σώμα. Μια σκέψη πάνω στον χορό και στην κοινωνική του οργάνωση. Μια συζήτηση που γίνεται εδώ, όπως εκφραζόταν τα τελευταία 15 χρόνια στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια είναι με λίγα λόγια το project Scale #1:100, που πραγματοποιείται στις 16, 17, 18, 19, 23, 24, 25 και 26 Απριλίου, στο Σύγχρονο Θέατρο.

Scale – Κλίμακα κατά προσέγγιση του μεγέθους, της έκτασης, του βάρους, της απόστασης, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, οικολογικά ή τεχνολογικά megatrend που περιλαμβάνουν ολόκληρο τον πλανήτη, χρόνoς, κοινή περίοδος πρακτικής, το μέρος ή το σύνολο ενός έργου, συμπεριλαμβανομένων: κίνησης, ήχων, ρυθμού και  χρώματος.

Η Κunst-stoff productions, η διεθνής εταιρεία παραγωγής σύγχρονου χορού που ιδρύθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 1998 από τους Γιάννη Αντωνίου και Tomi Paasonen, από το 2015 έχει την έδρα της στην Αθήνα. Βραβευμένη με Goldie Award, διακρίνεται για τις ασυνήθιστες και καινοτόμες  παραστάσεις της, στις οποίες μεταχειρίζεται διαφορετικές μορφές τέχνης, δημιουργώντας συχνά ανατροπές  και μια προκλητική ομορφιά. Τα τελευταία 17 χρόνια παρουσιάστηκε στις μεγαλύτερες σκηνές και φεστιβάλ στην Αμερική, (ODC Theater, Τhe Yerba Buena Center for the Arts, The San Francisco International Arts Festival, The Southern Theater in Minneapolis, Velocity Dance Center in Seattle, MANCCY Tallahassee FL, SCUBA US National Tour) και στην Ευρώπη (BERLIN TANZTAGE Festival, Dance Forum Monaco, Dock 11 in Berlin, 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας και στα Δημήτρια Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Κακογιάννη). Εκπροσώπησε την Αμερική στο Internationale Tanzmesse of Dusseldorf.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του Scale #1:100 :

– Πέμπτη 16 Απριλίου: Εκτός κλίμακας
Opening Event με την υποστήριξη του AthensSyn
Μία μοναδική συνάντηση δημιουργών σε μία performance ειδικά σχεδιασμένη για το Scale #1:100. Ένας μικρόκοσμος που έχει μια δική του αναρχία αλλά δεν καταρρέει, γιατί οι άνθρωποι που τον αποτελούν έχουν μια αυτογνωσία που τους κρατάει πάντα στον άξονα. Συμμετέχουν οι: Τζένη Αρσένη (σκηνοθέτης), Σταύρος Αποστολάτος (performer), Γεράσιμος Αβλάμης (εικαστικός), Βάλια Παπαχρήστου (performer), Μπέττυ Δραμισιώτη (performer), Γιάννης Αντωνίου (performer), Νώντας Δαμόπουλος (performer), Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου (performer), Αναστασία  Μπρουζιώτη (performer), Μαρίζα Βινιεράτου (χορογράφος), Διονύσης Χριστοφιλογιάννης (εικαστικός), Νίκος Καλύβας (performer), Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου (μουσικός), Σάντυ Σιέμπου (εικαστικός), Γιάννης Τσιγκρής (performer).

Opening party @ Fabrica στις 22:30: Προσκαλούνται όλοι σε μία γιορτή για την έναρξη του Scale#1:100 στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα.

– Παρασκευή 17 Απριλίου: Patterns
Πέντε νέοι χορογράφοι παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο Scale#1:100 υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Αντωνίου και της KUNST-STOFF productions.

u_for_ia (20΄)
Καθημερινές
πράξεις και συνήθειες που αποσκοπούν στην ευχαρίστηση, την απόλαυση και την ξεγνοιασιά συνθέτουν το u_for_ia. Μια σόλο διαδρομή προσωπικών βιωμάτων και καταστάσεων που εκτυλίσσεται στον χώρο αποτελεί τη δική μας εκδοχή σε αυτή την αναζήτηση.
Χορογραφία: Γιάννης Τσιγκρής
Χορεύει: Αγγελική Γούβη

Trip-trap
Μια μουσική σύγχυση σωματοποιείται σε αδιέξοδες διαδρομές. Ένα παγιδευμένο σώμα ερευνά δύσκολες θέσεις και προσπαθεί να αποδράσει από μια κινητική πορεία καταλήγοντας πάντα εκεί που ξεκίνησε. «it’s a trap when you lose a basic part of your body. it’s a trip when you continue without it. it’s a mind trap when you feel you cannot move. it’s a loneny trip when you find the new».
Χορογραφία, ερμηνεία: Νίκος Καλύβας
Μουσική: Krzysztof Penderecki

A true Story (15΄)
Η ανθρωπότητα εδώ και αιώνες μάχεται για την ελευθερία. Τώρα διανύουμε μία εποχή που θεωρούμε ότι είμαστε ελεύθεροι αλλά είμαστε περικυκλωμένοι από απαγορεύσεις. Το έργο διερευνά  τα όρια των δύο αυτών εννοιών και πώς επηρεάζουν τον καθένα μας. Οι άνθρωποι συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αντιδρούν, πολεμούν, υποφέρουν, ονειρεύονται, σκέφτονται. Προσπαθούν να βρούν μία ισορροπία μεταξύ των φυσικών ενστίκτων τους και των περιορισμών που τους επιβάλλονται από την κοινωνία.
Συντελεστές: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Αναστασία  Μπρουζιώτη

«Μεταξύ μου / Between me» (20΄)
Η πάλη ανάμεσα στο «θέλω» και το «πρέπει» καθορίζεται από τη συγκυρία της τυχαιότητας και βιώνεται ως ψυχική ακροβασία επάνω στα όρια της ατομικής μας ασφάλειας.
Ιδέα-σύλληψη: Σοφία Κονδυλιά
Χορογραφία: Σοφία Κονδυλιά, Ζαφειρία Τσιρακάκη και οι χορευτές
Χορεύουν: Σοφία Κονδυλιά, Ζαφειρία Τσιρακάκη, Καρολίνα Θελερίτη, Νικολέτα Κουτίτσα, Ιουλία Κουκουζέλη, Φωτεινή Αγγέλη

Brea(r)th (20΄)
Από τη μία, η πάλη του ατόμου να ξεφύγει από την ατομικότητα και να αποτελέσει μέρος της συλλογικότητας, να διαλύσει τα σύνορα (χώμα), που το ίδιο χτίζει. Από την άλλη, ο αγώνας (ανάσα) του  ατόμου και του συνόλου να προσεγγίσει το φως που συμβολίζει την πηγή ζωής και ελπίδας / εξέλιξης.
Συντελεστές: Ίρις Κατράκη – Παύλου, Άγγελος Αντωνάκος, Βάσια Ζορμπαλή, Άγγελος Παπαδόπουλος, Γκόλια Λαμπρινή

– Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Aπριλίου
Scale made/«τώρα» (30΄)
«…τα βλέπω όλα απο ψηλά, σαν από  ρόδα σε λούνα παρκ, ζαλίζεσαι εκεί πάνω αλλά  είναι ελεύθερα, ουρλιάζεις τον φόβο σου, δεν τον πνίγεις για άλλη μια φορά». Ένα σώμα μεταμορφώνεται πάνω στη σκηνή μέσα από το Λόγο. Μια αφαιρετική πράξη, σαν μονοκοντυλιά που ταυτίζει τον ήρωα με τον αριθμό 1 του SCALE #1:100.
Σύλληψη: Γιάννης Αντωνίου, Τζένη Αρσένη
Χορογραφία/Χορός: Γιάννης Αντωνίου
Συγγραφή κειμένου/Φωνή: Τζένη Αρσένη
Σκηνογραφία: Διονύσης Χριστοφιλογιάννης

Auto – da – fé (13΄)
«Είμαστε ένα. Από το τυφλό σκουλήκι στο βυθό του ωκεανού ως την απέραντη παλαίστρα του Γαλαξία, ένας μονάχα αγωνίζεται  και κινδυνεύει, ο εαυτός μας
Χορεύει: Νώντας Δαμόπουλος
Χορογραφία: Μαρίζα Βινιεράτου
Μουσική Σύνθεση: Δημήτρης Τσούκας
Σχεδιασμός Φωτισμού: Θωμάς Οικονομάκος
Εικαστικός: Φίλιππος Βασιλείου

– Πέμπτη 23 Απριλίου
Duration

Χορογραφικό εργαστήριο από τον Σύνδεσμο Χορού / Πρόσχημα-Yelp- Lemurius. Ο σύνδεσμος χορού προτείνει ένα εργαστήριο χορογραφίας τον Απρίλιο στο Σύγχρονο θέατρο. Η ιδέα του χορογραφικού εργαστηρίου είναι να δοθεί η ευκαιρία σε επαγγελματίες χορευτές και ερασιτέχνες  να χορογραφηθούν από 3 χορογράφους του συνδέσμου χορού. Το εργαστήρι θα είναι κυλιόμενο. Ο κάθε χορογράφος θα δουλεύει με τους συμμετέχοντες για 2 πρόβες  και στην συνέχεια θα παραδίδει την ιδέα του στον επόμενο. Την τελευταία πρόβα θα τρέξουν και οι 3 χορογράφοι απο κοινού, συνθέτοντας ένα έργο που θα παρουσιαστεί  την επομένη σε μία παράσταση ανοιχτή για το κοινό.
Διάρκεια εργαστηρίου: 16 – 23 Απριλίoυ από τη 13:30 έως τις 16:00 (καθημερινά)
Παρουσίαση: 23 Απριλίου
Κόστος συμμετοχής: 65€
Δηλώσεις συμμετοχής: +306944182731 ή yelpdanceco@hotmail.com

W=FxS (20΄)
Τρέχω= κίνηση, ενέργεια. Μία ενέργεια που  κινείται με κύριο χαρακτηριστικό τη  μετατόπιση του σώματος και κατ΄ επέκταση του νου. Προέκταση του περπατήματος, μια ενστικτώδης ανάγκη του ανθρώπου που υπάρχει στην φύση από τότε που κυνηγούσαμε και μας κυνηγούσαν. Τρέχουμε για να μην μας πιάσουν, τρέχουμε για να πιάσουμε, για να φύγουμε, για να προλάβουμε, για να γυμναστούμε, για να ξεχαστούμε, για να ιδρώσουμε, για να πονέσουμε, για να δοκιμαστούμε, τρέχουμε για αυτά που ξέρουμε και για αυτά που δεν ξέρουμε αλλά, πού πάνε όλα αυτά τα χιλιόμετρα που διανύουμε για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες; Αν υπάρχει μετατόπιση στο σώμα, τότε υπάρχει και κάπου αλλού;
Συντελεστές: Αθανάσιος Κλεισιάρης, Φίλιππος Βασιλείου, Επαμεινώνδας Δαμόπουλος 

– Παρασκευή 24 Απριλίου
W=FxS (20΄)

Indirect Speech (15΄): Ομάδα Carnation
Το Indirect speech αποτελεί συνέχεια της ερευνητικής αναζήτησης γύρω από τη σχέση ήχου και κίνησης. Το σώμα της χορεύτριας που αντιδρά άμεσα στο ηχητικό ερέθισμα, που μόνο αυτή λαμβάνει από ακουστικά, συνδέει στα μάτια του θεατή το χορό της με ένα νέο ηχητικό σύνολο, το οποίο παράγεται από το κοστούμι, που αποτελούμενο από διαφορετικά υλικά, παίρνει το ρόλο ενός μουσικού οργάνου.
Χορογραφία: Ηρώ Αποστολέλλη & Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου
Ερμηνεία: Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου
Κοστούμια: Ηρώ Βαγιώτη & Ελίνα Πούλου

Scale/play (40΄)
Οι Σταύρος Αποστολάτος και Γιάννης Αντωνίου παρουσιάζουν το ντουέτο scale/play, που αφορά στην κατάκτηση του «μέτρον άριστον». Μια περφόρμανς στα όρια της μετάβασης από την καθημερινότητα στην ποιητικότητα της επιλογής. Πες μου τί είναι τέχνη, να σου πω ποιος είσαι. Συμμετέχεις, παρατηρείς, συμπληρώνεις, διαλύεις, δημιουργείς.
Χορογραφία / Χορός: Γιάννης Αντωνίου – Σταύρος Αποστολάτος
Σκηνογραφία: Γεράσιμος Αβλαμής

– Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Απριλίου
Scale/play (40΄)

Sebastian (40’): Ακροποδητί
Ο αόρατος ήρωας από το θεατρικό έργο «Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι» του Τ.Ουίλιαμς, είναι το ίδιο πρόσωπο που περνά από την απουσία στην παρουσία, μέσα στον Sebastian. Η παράσταση επικεντρώνεται σε «εκείνο που δεν βλέπουμε, εκείνο που έχει ήδη συμβεί και τελειώσει, εκείνο που δεν έγινε ποτέ εικόνα» και ακολουθεί τη διαδρομή μιας εξωτερικής και μαζί εσωτερικής αναπαράστασης. Οι ρόλοι αντιστρέφονται, η φύση ρυθμίζει με σκληρό αλλά δίκαιο τρόπο τις ζυγαριές της και αυτός που έφαγε, θα φαγωθεί.
Σύλληψη – Χορογραφία: Αγγελική Σιγούρου
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιάννης Ρούσσος
Φωνητικός αυτοσχεδιασμός: Σαβίνα Γιαννάτου
Κοστούμια: Αγγελική Μάνεση, Αφοί Π.Αθανασόπουλοι
Ερμηνεύουν οι: Ιωάννα Αντώναρου, Φίλιππος Ευαγγέλου, Ναμπίλ ελ Μπαράζ, Αριάδνη Ψυχογιοπούλου