«Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο»: H έκθεση που κάνει το άγνωστο να μοιάζει οικείο

«Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο»

H επιστημονική φαντασία μέσα από βιβλία, κόμιξ, κινηματογραφικά και μουσικά έργα

«Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο», η μακρόχρονη επιρροή της επιστημονικής φαντασίας στη σύγχρονη κουλτούρα σε μία έκθεση. Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι με οδηγό την επιστημονική φαντασία: από το 19ο αιώνα στο μέλλον και πίσω στο σήμερα, στα βάθη της ανθρώπινης αντίληψης.

«Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο»
Into the Unknown: A Journey Through Science Fiction © Tristan Fewings/Getty

Δύο χρόνια μετά την έκθεση Digital Revolution, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεργάζεται ξανά με το Barbican του Λονδίνου και παρουσιάζει την έκθεση Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο από 9 Οκτωβρίου έως 14 Ιανουαρίου 2018. Η επιστημονική φαντασία, που κάποτε απευθυνόταν σε ένα μικρό και εξειδικευμένο κοινό, σήμερα βρίσκεται παντού, έχοντας επηρεάσει ως είδος την τέχνη, το design, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία. Εξερευνά τα μυστήρια που μένουν ακόμα να ανακαλυφθούν και τη δύναμη της ανθρώπινης διάνοιας να τα επιλύσει. Δημιουργεί φανταστικές συνθήκες που φωτίζουν, συχνά κριτικά, τη σημερινή μας πραγματικότητα. Μέσα από βιβλία και κόμιξ, κινηματογραφικά και μουσικά έργα που σχετίζονται με την επιστημονική φαντασία έρχεται η έκθεση που κάνει το άγνωστο να μοιάζει οικείο.

Από τις προθήκες θαυμάτων του 19ου αιώνα στην απεραντοσύνη του διαστήματος και μέσα από τις πόλεις του μέλλοντος στα εσώτερα τοπία της ανθρώπινης αντίληψης. Πρόκειται για μία εξερεύνηση στις μυστηριώδεις χώρες του Ιουλίου Βερν και του Τζόναθαν Σουίφτ και σε νέους γαλαξίες μέσω του “Star Wars” και του “Alien”, μία περιήγηση ανάμεσα σε εξωγήινους δίπλα σε εμβληματικές διαστημικές στολές κινηματογραφικών blockbusters, όπως του “Star Trek” και του “Interstellar”. Μία ανακάλυψη δυστοπικών κόσμων με το “Handmaid’s Tale”, το “Hunger Games”, το «Κουρδιστό πορτοκάλι», το “28 Days Later” και το τηλεοπτικό “Black Mirror”. Τέλος, όταν δεν θα υπάρχει τίποτε άλλο να εξερευνηθεί παρά μόνο η ανθρώπινη συνειδητότητα, το μόνο βίωμα θα είναι η μεταμόρφωση και μετάλλαξη του ανθρώπινου σώματος μέσα από τα μάτια του «Ονειρομάντη», του “Donnie Darko”, του “eXistenZ”.

«Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο»

«Η έκθεση Science Fiction: ταξίδι στο άγνωστο» χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες και περιλαμβάνει περισσότερα από 800 έργα. Περιλαμβάνει σπάνια εκθέματα αλλά και έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνέονται από τις δυνατότητες της επιστημονικής φαντασίας. Πλαισιώνεται από μια σειρά συναυλιών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων και κινηματογραφικών προβολών που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Συντελεστές

Επιμέλεια: Patrick Gyger

Συντονισμός: Χρήστος Καρράς

Οργάνωση: Κωνσταντίνα Σουλιώτη

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Ab Rogers Design

Επιμέλεια & Οργάνωση παράλληλων δράσεων: Patrick Gyger, Πάσκουα Βοργιά, Πρόδρομος Τσιαβός, Ηρακλής Παπαθεοδώρου

Επιμέλεια & Οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Μυρτώ Λάβδα, Ελεάννα Σεμιτέλου

Επιμέλεια προγράμματος προβολών: flix.gr

Καλλιτεχνική επιμέλεια από την Barbican International Enterprises, με συμπαραγωγούς το Brandts – Museum of Art & Visual Culture (Δανία) και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.