Ένα έργο για τη μνήμη, την οικογένεια & την εξουσία που ασκείται μέσα σ’ αυτήν

To έργο της Εύας Βλασσοπούλου «Συγκρουόμενα», παρουσιάζεται από τις 30 Νοεμβρίου, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο αφηγείται την ιστορία «της Α και του Β, που περιμένουν αγωνιωδώς την μυστηριώδη ξαδέλφη τους. Όταν αυτή δεν εμφανίζεται ποτέ, η Α τη «φέρνει» στο κόσμο τους επινοώντας ένα παιχνίδι. Εξιστορώντας οικογενειακές ιστορίες που ποτέ δεν επιβεβαιώνονται ως αληθινές, τα δύο αδέλφια προσπαθούν να αποσαφηνίσουν το κοινό παρελθόν τους, να διεκδικήσουν τη θέση τους μέσα στην οικογένεια, αλλά και να αποδεχτούν τη φύση της μεταξύ τους σχέσης.

Τα Συγκρουόμενα είναι ένα έργο για τη μνήμη, την οικογένεια, την εξουσία που ασκείται μέσα σ’ αυτήν και την ανάγκη να ανήκεις κάπου.

Η σκηνοθέτις της παράστασης, Εύα Βλασσοπούλου, σημειώνει: «Όλα ξεκινάνε από μια παιδική ανάγκη να αφηγηθούμε από κοινού μια ιστορία που διαδραματίζεται σ’ έναν κόσμο της φαντασίας μας, ο οποίος όμως υποστηρίζει και υποστηρίζεται από τους “κανόνες” του θεάτρου. Οι χαρακτήρες του έργου, η Α και ο Β, ακολουθούν την ίδια διαδικασία, μόνο που γι’ αυτούς ο κόσμος αυτός που έχουν φτιάξει, όσο προχωράει η παράσταση, τους αποκαλύπτεται πρώτη φορά ως εγκλωβιστικός.

Τους συναντάμε την “ήμερα” που περνάνε από την ασυνειδητότητα στην αναγνώριση μιας δυσλειτουργίας και παρατηρούμε τη διαδρομή τους μέχρι και αφού φτάσουν εκεί. Η αναγνώριση της δυσλειτουργίας προκαλείται από την επίσκεψη της ξαδέλφης Γ. Τον ερχομό της τον χαρακτηρίζουν αναπόφευκτο σημείο πίεσης.

Με την εμπειρία ότι πια κάτι καινούργιο τους έχει φανερωθεί, μετά το τέλος του έργου, κανείς δεν ξέρει αν αυτοί οι δυο χαρακτήρες θα επιδιώξουν να αλλάξουν, αν θα τα καταφέρουν αν προσπαθήσουν, σε τι θα μπορούσαν να εξελιχθούν και με τι κόστος. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι κανείς από τους δυο, δεν μπορεί πια να προσποιηθεί ότι δεν συνέβη. Κάτι έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί».

Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτη
Η Εύα Βλασσοπούλου  γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στην ALRA(Academy of Live and Recorder Arts) στο Λονδίνο. Ως βοηθός σκηνοθέτη έχει εργαστεί στις παραστάσεις “The Water’s Edge” (σκην. Φιόνα Μορρέλ, Arcola Theatre), “The Visitor” (σκην. Τζακ Κέλλυ, Edinburgh Fringe Festival), «Λάσσυ» (σκην. Χριστίνα Χριστοφή, Επί Κολωνώ), «Οι πολεμιστές» (σκην. Έκτορα Λυγίζου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), «Περιποιητής Φυτών» (σκην. Έκτορα Λυγίζου, Εθνικό Θέατρο), “Room Service” (σκην. Έκτορα Λυγίζου, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών), «Προμηθέας Δεσμώτης» (σκην. Έκτορα Λυγίζου, Φεστιβάλ Επιδαύρου). Έχει σκηνοθετήσει σε μορφή αναλογίου, το Μαμ του Σάκη Σερέφα (παραγωγή Theatre Lab). Τα «Συγκρουόμενα» αποτελούν την πρώτη της σκηνοθετική δουλειά.

Λίγα λόγια για τους ηθοποιούς
Η Στέλλα Βογιατζάκη είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2010) και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (2013). Έχει συμμετάσχει τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών της, όσο και μετά την αποφοίτησή της σε θεατρικές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων οι «Πώς να πω» του Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη, στο Θέατρο Σοφούλη (2010), «Ελαφροΐσκιωτοι» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Μαριτίνας Πάσσαρη (Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, 2012), «Πενθεσίλεια» του Heinrich Von Kleist, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση (Θέατρο Bios, 2013) και «Ζέβρα Πυτζάμα» της Μαριάννας Κριεζή, σε σκηνοθεσία Άννας Παναγιωτοπούλου (Θέατρο Badminton, 2014), «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ξανθόπουλου (Σύγχρονο Θέατρο, 2014), «Γυάλινος κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμ, σε σκηνοθεσία Ελένη Σκώτη (Θέατρο Εμπορικόν, 2015).

Ο Παναγιώτης Εξαρχέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Αποφοίτησε το 2004 από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης “Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν”. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως: Τ. Γκραουζίνις, Δ. Καραντζάς, Σ. Βγενοπούλου, Γ. Μόσχο, Χ. Θεοδωρίδη, Κ. Μαρκουλάκη, Θ. Μουμουλίδη, Θ. Γκόνη, κ.ά. σε έργα των Σοφοκλή, Σαίξπηρ, Ε. Άλμπυ, Τ. Ουίλιαμς, Μ. Μπουλγκάκωφ, Ε. Γουόλς, Ν. Κέλλυ, Μ. Μπρεχτ, Λ. Αναγνωστάκη, Γ. Βιζυηνού κ.ά. Το 2011 ήταν υποψήφιος για το βραβείο “Δημήτρης Χορν”.

Η Αλεξάνδρα Χασάνι γεννήθηκε στους Αγίους Σαράντα το 1989. Είναι απόφοιτος της Δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου (2010). Έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις: «Βατρά-Χ» (2007), σε σκηνοθεσία Δ. Λιγνάδη, «Τιτανικός» (2008), σε σκηνοθεσία Κ. Ρήγου, «Ηλέκτρα» (2011), σε σκηνοθεσία Μ. Φριντζήλα, «Μελάνι» (2012), σε σκηνοθεσία Μπ. Γαλιατσάτου, «Ο εφιάλτης μιας δεξίωσης» (2012), σε σκηνοθεσία Ζ. Ξανθοπούλου, κ.ά. Έχει παίξει παιδικό θέατρο με την ομάδα Μαρμελάδα (2010-2013), ενώ έχει συμμετάσχει στις ταινίες μικρού μήκους: «13 1/2», σε σκηνοθεσία Χ. Βαφειάδη, «Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ», σε σκηνοθεσία Ρ. Δραγασάκη, «Συμπτώσεις», σε σκηνοθεσία Ρ. Βάρναλη.  Φέτος, πρωταγωνιστεί στην ταινία μεγάλου μήκους “The Republic” (2015), σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τζέτζα.

Συντελεστές

Συγγραφή – Σκηνοθεσία: Εύα Βλασσοπούλου
Σκηνικό – Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη
Φωτισμοί:
Μαριάντζελα Σεφεριάν
Σχεδιασμός Μακιγιάζ – Μαλλιά: Ιωάννα Λυγίζου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θοδωρής Τριφύλλης
Βοηθός Σκηνογράφου: Στεφανία Ηλέκτρα Πανταβού
Φωτογραφίες: Πηνελόπη Γερασίμου
Βίντεο: Κατερίνα Τσακίρη

Παίζουν: Στέλλα Βογιατζάκη, Παναγιώτης Εξαρχέας, Αλεξάνδρα Χασάνι

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

8 €
- 12 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.