”Site”: Η νέα εικαστική παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων με έργα του Κρις Γιανάκος

SITE

Καλεί τον θεατή να εισέλθει σε έναν κόσμο συνεχούς μελέτης παρεμβάσεων, εντός του οποίου είτε συνδυάζει υλικά σε έναν συγκεκριμένο τόπο είτε ερευνά τη βασική τυπική δομή αρχαίων τόπων

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου εγκαινιάζεται η νέα εικαστική παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων που παρουσιάζει έργα του εικαστικού καλλιτέχνη Κρις Γιανάκος με τίτλο “SITE“.

Η έκθεση SITE περιλαμβάνει περίπου 70 έργα: τεκμηρίωση 40 χρόνων γλυπτών μεγάλης κλίμακας, προσχέδια έργων, τροποποιημένες φωτογραφίες, γλυπτά και εκτυπώσεις. Παρουσιάζονται δύο νέες εγκαταστάσεις κατόπιν παραγγελίας της Πινακοθήκης οι οποίες δημιουργήθηκαν ειδικά για τον χώρο της έκθεσης, τα έργα ”Gridlock IV” και ”Broken Pentagon”. Η έκθεση SITE συνοδεύεται από έναν εικονογραφημένο κατάλογο 80 σελίδων.

Στην έκθεση ο Κρις Γιανάκος καλεί τον θεατή να εισέλθει στον κόσμο του, ένα κόσμο συνεχούς μελέτης παρεμβάσεων, εντός του οποίου είτε συνδυάζει υλικά σε έναν συγκεκριμένο τόπο είτε ερευνά τη βασική τυπική δομή αρχαίων τόπων —της γεωμετρίας και της θεμελίωσής τους σε μαθηματικούς υπολογισμούς. Όταν ο Γιανάκος μελετά έναν χώρο, παρατηρεί το περιβάλλον και τα φυσικά του στοιχεία, αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο ενός τόπου —την ιστορία του και την ταυτότητά του, στα πλαίσια της τοποειδικής τέχνης.

Ο Γιανάκος (ο οποίος γεννήθηκε το 1934, ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και στα Χανιά) ανήκει στο μετα-μινιμαλιστικό κίνημα και έχει παρουσιάσει περισσότερες από 50 γλυπτικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις.

Ο Γιανάκος εκπροσωπείται σε σημαντικές συλλογές παγκοσμίως, όπως οι εξής: Moderna Museet (Στοκχόλμη), Fogg Art Museum/Harvard University (Κέιμπριτζ, MA), Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη (Ελλάδα), Watkita Museum of Art (Τόκυο), Brooklyn Museum και Museum of Modern Art (Νέα Υόρκη).

Συντελεστές

Επιμέλεια έκθεσης : Σοφία Μαυρουδή

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.