«Ο Σκαλκώτας και οι σύγχρονοί του ΙΙΙ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μία βραδιά γεμάτη ερμηνευτικές προκλήσεις 

Δύο συνθέτες αναγνωρισμένοι από τον απαιτητικό δάσκαλό τους, τον περίφημο εξπρεσιονιστή Άρνολντ Σαίνμπεργκ. Δύο συμμαθητές με κοινή εκπαίδευση αλλά διαφορετικές καταβολές και ταμπεραμέντο.

Δύο μεγαλοφυΐες που συναντιούνται στο πρόγραμμα της συναυλίας Ο Σκαλκώτας και οι σύγχρονοί του ΙΙΙ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Μία βραδιά γεμάτη ερμηνευτικές προκλήσεις όπως το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα, το δαιδαλώδες ρέκβιεμ που έμελλε να αποτελέσει το κύκνειο άσμα του Άλμπαν Μπεργκ.

Με την ακμαία Κινέζα σολίστ βιολιού Τιάνγουα Γιανγκ, να αποδίδει μοναδικά την εναγώνια ατμόσφαιρα του έργου. Ακολουθούν οι 36 Ελληνικοί Χοροί, Σειρά 1, του Νίκου Σκαλκώτα, έργο δημοφιλές που αποπνέει τη δική του, μετουσιωμένη άποψη της δημοτικής μουσικής, εντυπωσιακά συμπυκνωμένης σε 36 μικρά συμφωνικά ποιήματα. Τη συναυλία ανοίγει το “Un Hommage“, συμφωνικό έργο- φόρος τιμής (όπως φαίνεται κι από τον τίτλο του) στον πρωτοπόρο Σκαλκώτα, παραγγελία της Ορχήστρας στον πολυβραβευμένο νέο συνθέτη Ορέστη Παπαϊωάννου. Διευθύνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανος Τσιαλής.

Το σχόλιο της Τιάνγουα Γιανγκ: 

Για μένα η μουσική είναι ένα είδος γλώσσας. Πρόκειται για επικοινωνία, αφήγηση ιστοριών. Το βασικό είναι να καταφέρεις να μεταδόσεις ιδέες αλλά και συναισθήματα μέσα από την ερμηνεία σου. Προσωπικά θέλω το κοινό να καταλαβαίνει ποια είμαι, τι σκέφτομαι και – κυρίως- τι αισθάνομαι.

Το σχόλιο του μαέστρου:

Η συναυλία αυτή είναι η τρίτη του Κύκλου «Ο Σκαλκώτας και οι σύγχρονοί του», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 2019- Έτος Σκαλκώτα. Είναι τιμή για μας το ότι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, συναυλία της ΚΟΑ θα ηχογραφηθεί από τη γερμανική Ραδιοφωνία απ’ όπου και θα μεταδοθεί την Παρασκευή 17.05 στις 20:00. Επίσης, η ιδιοφυής βιολονίστρια Τιάνγουα Γιανγκ επιστρέφει κοντά μας για πέμπτη χρονιά.

Και βέβαια, σε αυτή τη συναυλία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η δεύτερη ανάθεση έργου στον φέρελπι συνθέτη Ορέστη Παπαϊωάννου, ο οποίος κερδίζει το ένα διεθνές βραβείο μετά το άλλο. Κυρίως, όμως η συναυλία αυτή είναι εμβληματική γιατί τιμούμε τον Νίκο Σκαλκώτα.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

Ορέστης Παπαϊωάννου (γεν.1993)
“Un hommage…”, φόρος τιμής στον Νίκο Σκαλκώτα (παραγγελία της Κ.Ο.Α. για τα 70 χρόνια από τον θάνατο του συνθέτη)

Άλμπαν Μπεργκ (1885-1935)
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα

Νίκος Σκαλκώτας (1904–1949)
36 Ελληνικοί χοροί, Σειρά 1

Σολίστ: Τιάνγουα Γιανγκ, βιολί | Μουσική Διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής

19:45: Εισαγωγική ομιλία του Τίτου Γουβέλη για τους κατόχους εισιτηρίων.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 25 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.