“Sonke Solo Show”: Η ατομική έκθεση του Sonke στην Kapopoulos Fine Arts Μykonos Gallery

SONKE ΣΤΗΝ KAPOPOULOS FINE ARTS MYKONOS GALLERY

Ασπρόμαυρες γυναικείες φιγούρες με έντονα στοιχεία ποπ αρτ

Η Kapopoulos Fine Arts Μykonos Gallery στο Κεντρικό Ματογιάννι στη χώρα της Μυκόνου παρουσιάζει στις 22 Ιουνίου ατομική έκθεση του σύγχρονου, σημαντικού καλλιτέχνη της νέας γενιάς Sonke, ο οποίος είναι πολύ γνωστός και από τις street art δημιουργίες του, τις οποίες μπορεί να έχουμε «συναντήσει» κάπου στα στενά της Αθήνας.

Ο Sonke δημιούργησε ένα νέο κύκλο έργων με τις ασπρόμαυρες γυναικείες φιγούρες του να έχουν τον πρώτο λόγο. Ο καλλιτέχνης τις πλαισιώνει αυτήν τη φορά με αγαπημένους ήρωες από τα κόμικς των παιδικών μας χρόνων, με πολύχρωμα πουλιά να πετούν γύρω τους και με την κόκκινη καρδιά τους να «χτυπά» και πάλι δυνατά. Δεν λείπουν οι αναφορές σε καταναλωτικά προϊόντα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αγαπημένες ασπρόμαυρες μορφές του Sonke κυριαρχούν με βασικό χαρακτηριστικό τα έντονα χρωματιστά περιγράμματα. Η αισθητική έχει στοιχεία από την ποπ αρτ τα οποία ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί με μια δική του αναγνωρίσιμη εικαστική γλώσσα.

Η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού σημειώνει αναφορικά με τη νέα δουλειά του Sonke: «Ξεπηδώντας από λαϊκά παραμύθια και αθέατες στιγμές της καθημερινότητας ή συναρμολογούμενοι από τον ίδιο και αποκτώντας νέα ζωή μέσα από θραυσματικές αναζητήσεις από το διαδίκτυο, οι ήρωες και τα σύμβολα του Sonke, συνομιλούν μεταξύ τους και εμπλέκουν αθόρυβα αλλά αναπόφευκτα στις ιστορίες τους τον θεατή. Ο Ντόναλντ, τα πολύχρωμα ποπ αρκουδάκια και οι ασπρόμαυρες πριγκίπισσες του δρόμου, οι αγαπημένες του διακοσμητικές σπείρες των αρχαιοελληνικών αγγείων, οι έγχρωμες προϊοντικές μάρκες των καταναλωτικών προϊόντων και το αναγνωρίσιμο σήμα του ίνσταγκραμ, η επαναλαμβανόμενη μνεία του Facebook ή του YouΤube και τα έμμεσα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα, οι μικρές σπινθηροβόλες κόκκινες καρδιές που εκπέμπουν φωτεινή παρουσία και τα αδέσποτα λουλούδια του δρόμου επάνω στο ελικοειδές ασπρόμαυρο περιβάλλον και το θαμπό γκρίζο αστικό φόντο, συνθέτουν με απαράμιλλη μυθοπλαστική ευχέρεια τις γοητευτικές μελαγχολικές ζωγραφικές μπαλάντες και το πολυσχιδές, ανήσυχο εικονοποιητικό σύμπαν του καλλιτέχνη.»

Ο Sonke δημιουργεί με γνώμονα τις εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές συνθήκες ή σύμφωνα με προσωπικά βιώματα. Η ελευθερία αλλά και η χειραφέτηση, η αναζήτηση του νοήματος στις σχέσεις και η αυτονομία της γυναίκας είναι βασικές έννοιες που απασχολούν τον καλλιτέχνη. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο καλλιτέχνης είναι ένας άνθρωπος που όταν οι άλλοι σιωπούν έχει την υποχρέωση να φωνάξει, διαταράσσοντας με αυτό τον τρόπο τις συνειδήσεις και αναζωογονώντας το πνεύμα. Άλλωστε, συνεχίζει, το υποσυνείδητο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τέχνη και για αυτό θα πρέπει να αποδεχτούμε αυτό που το έργο έχει να προσφέρει, απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις

Ο Αλέξανδρος Σκουταριώτης (Sonke) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες και εργάστηκε ως δάσκαλος σκίτσου στο Πνευματικό κέντρο Αμαρουσίου. Ασχολείται με την εικαστική παρέμβαση στον δημόσιο χώρο από το 1998. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Τουρκία και Αμερική).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.