Sound acts

Ένα φεστιβάλ που κινείται γύρω από τις έννοιες του performance και της ταυτότητας

Μια συνάντηση, ένα φεστιβάλ, ένα συμπόσιο καλλιτεχνών ήχου και ακαδημαϊκών που κινούνται γύρω από τις έννοιες του performance και της ταυτότητας πραγματοποιείται στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων στις 24, 25 και 26 Απριλίου. Το sound acts θα φιλοξενήσει μια σειρά από διαφορετικά performances, διαλέξεις και εργαστήρια από άτομα που δραστηριοποιούνται και εργάζονται στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική και που τα περισσότερα θα παρουσιάσουν νέα έργα για πρώτη φορά.

Ο βασικός άξονας του sound acts περιστρέφεται γύρω από τη Φυτίνη, το πρώτο ελληνικό queer μουσικό label, το οποίο ανα­δύθηκε μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων και δρώμενων που διοργάνωσε το καλλιτεχνικό ντουέτο Φυτά στην Μπιενάλε της Αθήνας το 2013. Από τη στιγμή της γένεσης της Φυτίνης μέχρι και τώρα, το label έχει δημιουργήσει δικτυώσεις και έχει κάνει παρουσιάσεις και εκτός Ελλάδας, με κυριότερο σημείο αναφοράς το συνέδριο του London College of Communication (LCC) sound: gender: feminism: activism (ήχος: φύλο: φεμινισμός: ακτιβισμός), από τα μεγαλύτερα event σ’ αυτή τη θεματική.

Το sound acts θα είναι το πρώτο event τέτοιου τύπου στην Ελλάδα, εισάγοντας το αθηναϊκό κοινό σε έργα που σπάνια παρουσιάζονται στην πόλη και που ελπίζουμε θα ανοίξει έναν διάλογο σχετικά με πολιτικές φύλου και ταυτότητας στο χώρο της παραγωγής ήχου. Σημεία αφετηρίας είναι το μουσικοθεατρικό δρώμενο, η ιδέα του postperformance, τα cyborgs και η σχέση τεχνολογίας και σώματος, το drag show και το cabaret, η μουσική που δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί και χρησιμοποιεί ενδεχομένως αντιφατικά στοιχεία, η αυτοαναφορικότητα, η αντι-τέχνη και η εννοιολογική τέχνη, οι φεμινιστικοί λόγοι και το body art, η συναισθησία και τα όρια μεταξύ εμπειριών, η σχέση spoken word και μουσικής, η ιδέα της χαοαισθητικής και του DIY του dada και του fluxus και γενικότερα ο αναστοχασμός πάνω στον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται και προσλαμβάνεται η μουσική, όπως και στο ποια είναι τα υποκείμενα από τα οποία ξεκινάει και στα οποία απευθύνεται.

Συμμετέχουν οι: Alex C (GR), Αντριάνα Μίνου σε έργο του Γιάννη Χρήστου (UK/GR), Caoimhe Mader McGuinness (UK/FR), ΝΤόΝΤΟ (DE/GR), Έρικα Σκούρτη (UK/GR), Ξέφρενο Αερόστατο (GR), ΦΥΤΑ (GR), Holly Ingleton (UK), Les Trucs (DE/FR), Georges Jacotey (GR), INVASORIX (MX), Κωστής Σταφυλάκης (GR), Maria Dolores & Hundin Atxe (ES), Nanah Palm (UK/GR), Peter Cant (UK), Αλέξανδρος Δρόσος & Ιωάννα Φόρτη (GR), Πρόκνη & Φιλομήλα (GR), Sex Workers Opera (UK/FR), Tante & Tante (UK/DE), Tara Rodgers (US), Zata Kitowski (UK)

Δείτε αναλυτικά το line up του φεστιβάλ.

Λίγα λόγια για τη Φυτίνη
Τον Απρίλιο του 2014, μια νέα μουσική πλατφόρμα ξεκινά να αναπτύσσεται, μια πλατφόρμα που φέρνει κοντά τόσο διαφορετικά είδη δημιουργικής έκφρασης (performance, πειραματισμούς, pop-trash, όπερα κ.λ.π.), όσο και μια σειρά από ανθρώπους, δημιουργώντας μια νεοντανταϊστική «κοινότητα» που αντιδρά στα κλισέ της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής. Η Φυτίνη προκύπτει ως πρότζεκτ του μουσικο-εικαστικού ντουέτου Φυτά, που οργάνωσε μια σειρά καταστασιακών burlesque  happenings στην Μπιεννάλε της Αθήνας, τον Οκτώβριο του 2013 καθώς και το φεστιβάλ. Κάτι μεταξύ web portal και net label, η Φυτίνη έχει στόχο να παρουσιάσει δημιουργούς που δεν ταιριάζουν στις συνηθισμένες σταθερές της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας. Η κεντρική ομάδα της Φυτίνης αποτελείται από τους: Φιλ Ιερόπουλο (λέκτορα στο πανεπιστήμιο του Buckinghamshire με διδακτορικό πάνω στη σύζευξη εικόνας και ποιητικής), Φοίβο Δούσο (υποψήφιο διδάκτωρ και λέκτορα στην ψυχανάλυση στο πανεπιστήμιο Royal Holloway) και Σοφία Αποστολίδου (υποψήφια διδάκτωρ και λέκτορα στο University of Amsterdam πάνω στα cultural/gender studies).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.