Speechless της Σοφίας Μαυραγάνη στο Θέατρο Τέχνης

Μια παράσταση χορού στα όρια θεάτρου και μουσικής. Ένας ποιητικός χειμαρρώδης λόγος που ξετυλίγει επί σκηνής το νήμα της γυναικείας αφήγησης

Η παράσταση Speechless εμπνέεται από δημόσιους λόγους, διακηρύξεις, άρθρα και κείμενα, φέρνοντας στο φως την θραυσματική και ανεπίσημη φωνή των γυναικών που ταξιδεύει από τα βάθη των αιώνων μέχρι τις μέρες μας.

Από τα σωζόμενα γραπτά της μοναχής Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν (Hildegard von Bingen) του 11ου αιώνα μ.Χ. που καταγράφει πρώτη θέματα γυναικείας σεξουαλικότητας καθώς και την εμπειρία του γυναικείου οργασμού, το πόνημά της Κριστίν ντε Πιζάν, «Η πόλη των κυριών» με το οποίο μπαίνει επισήμως για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα ο θεμέλιος λίθος για την φεμινιστική ρητορική, μέχρι τις διαλέξεις της Βιρτζίνια Γουλφ σε νεαρές φοιτήτριες λογοτεχνίας και τον λόγο μάχιμων έγχρωμων Αμερικανίδων γυναικών του 19ου αιώνα, το Speechless ανατέμνει τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας φεμινιστικής θεωρίας και ενώνει τα κομμάτια της αποσπασματικής ιστορίας της, αγγίζοντας ζητήματα που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να καίνε.

Η γυναικεία χειραφέτηση και ανεξαρτησία, ζητήματα ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, επανέρχονται διαρκώς και μοιάζουν όλο και περισσότερο σημερινά. Πως ακούμε σήμερα τον λόγο των γυναικών που ταξιδεύει μέσα στο χρόνο; Πως συνδεόμαστε με τη γυναικεία αφήγηση;

Η Σοφία Μαυραγάνη, με επιμονή στις κοινωνικο-πολιτικές προβληματικές, με τη λεπτή χιουμοριστική της ματιά και με διάθεση παιγνιώδους εξερεύνησης, επανέρχεται στη συνεργασία με τη Μάρθα Μαυροειδή μετά από την περφόρμανς “Lady R.” που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της documenta14 τον Απρίλιο 2017. Γνωστή για την σύζευξη της παραδοσιακής με την σύγχρονη μουσική, η Μαυροειδή δημιουργεί στο SPEECHLESS φωνητικές συνθέσεις για μια ορχήστρα δωματίου με όργανα τους ίδιους τους ερμηνευτές. Οι Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης και Σάνια Στριμπάκου, εναλλάσσουν τη σκυτάλη  σε μια ερμηνευτικά απαιτητική παράσταση που εκκινεί από το χορό και φλερτάρει άλλοτε με το θέατρο και άλλοτε με τη μουσική. Με έναν ιδιοσυγκρασιακό λυρισμό και με ποπ ανατάσεις, το SPEECHLESS γίνεται το κανάλι μέσα από το οποίο ταξιδεύει η φωνή των γυναικών ανά τα χρόνια και ανά τον κόσμο.

Συντελεστές

Ιδέα, Χορογραφία: Σοφία Μαυραγάνη
Ερμηνεία, συν-δημιουργία: Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Σάνια Στριμπάκου
Μουσική σύνθεση: Μάρθα Μαυροειδή
Σύμβουλος δραματουργίας: Ιωάννα Βαλσαμίδου
Έρευνα: Ιωάννα Βαλσαμίδου, Βαρβάρα Μήτση, Σοφία Μαυραγάνη
Προβολή, επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης

Παραγωγή: FINGERSIX

Mε την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτιισμού & Αθλητισμού

Με την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν και του Θεάτρου Τέχνης

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.