«Σπύρος Παπαλουκάς: Σχέδια και μελέτες από ιδιωτικές συλλογές» στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Τα έργα καλύπτουν όλες σχεδόν τις περιόδους της καλλιτεχνικής του δημιουργίας

Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 200 σχέδια και μελέτες του Σπύρου Παπαλουκά από εννέα ιδιωτικές συλλογές. Τα έργα καλύπτουν όλες σχεδόν τις περιόδους της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Τα σχέδια έχουν γίνει με μολύβι, με μελάνι και με χρωματιστά μολύβια. Επίσης υπάρχουν υδατογραφίες και τέμπερες σε χαρτί, καθώς και μερικές ελαιογραφίες σε χαρτί ή καμβά. Τα περισσότερα έργα απ’ όσα έχουν χρώμα είναι ανολοκλήρωτα ή αποτελούν μελέτες. Σπανίως σημειώνεται χρονολογία και πολύ λίγα έργα είναι υπογεγραμμένα, ενώ σε μερικά υπάρχουν μόνο τα αρχικά Σ.Π., γραμμένα συνήθως εκ των υστέρων.

Τα περισσότερα έργα δημοσιεύονται και παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Από εκείνα που έχουν ήδη παρουσιαστεί σε παλαιότερες εκθέσεις, επιλέχθηκαν για την έκθεση λίγα ενδεικτικά, μεταξύ των οποίων και κάποια για τα οποία προτείνεται μια διαφορετική ταυτοποίηση. Κάποια σχέδια είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, μιας και μας προσφέρουν τη δυνατότητα να δούμε με μεγαλύτερη ευκρίνεια τον τρόπο της εικαστικής σκέψης του ζωγράφου, καθώς και να γνωρίσουμε μέσα από αυτά, έστω εν μέρει, έργα που έμελλε να μείνουν ανολοκλήρωτα ή να μη γίνουν καθόλου.

Μερικά αποτελούν προσχέδια για γνωστούς πίνακές του, σκίτσα φτιαγμένα γρήγορα, για να δει ο ζωγράφος πως θα διαμορφώσει μια σύνθεση ή μια παραγγελία, ή και σχεδιαστικές ή χρωματικές μελέτες για κάποια θεματογραφία που τον απασχολούσε, όπως για παράδειγμα οι βάρκες στην Πάρο ή στην Ύδρα. Μας δίνουν επίσης τη δυνατότητα να γνωρίσουμε, όσο γίνεται, πλευρές της δημιουργίας του όχι ιδιαίτερα γνωστές, όπως η κατασκευή σκηνικών, η εικονογράφηση βιβλίων και η διακόσμηση χώρων. Ως προς τη θεματική τους, τα έργα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία: φοιτητικές σπουδές, Μικρασιατική Καταστροφή, νεκρές φύσεις, τοπία της Ύδρας, της Πάρου, του Παρνασσού, της περιοχής Κυπριάδου, σχέδια από τη διαμονή του στο Άγιον Όρος, θρησκευτικές συνθέσεις κ.α.

Για τις ανάγκες της προετοιμασίας της έκθεσης καταμετρήθηκαν και καταγράφηκαν περίπου 480 έργα. Το πλήρες αρχείο των καταγεγραμμένων έργων είναι προσβάσιμο μόνο σε ψηφιακή μορφή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.miet.gr/collections/kallitexnika-arxeia-psifiakes-siloges/

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλη έκδοση με πλούσια εικονογράφηση, που περιλαμβάνει κείμενο του επιμελητή της έκθεσης Μάρκου Καμπάνη και νέο αναθεωρημένο Χρονολόγιο του ζωγράφου από την Κάτια Χανδρά.

Συντελεστές

Επιμέλεια έκθεσης: Μάρκος Καμπάνης με τη βοήθεια της Κάτιας Χανδρά

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.