”STAGES A/LIVE”: Ξανά «ζωντανά – μαζί» στους ιστορικούς συναυλιακούς χώρους μέσα από τη διαδικτυακή σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση

Μιλώντας με τον Χρήστο Σαρρή, Creative Head της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και το καλλιτεχνικό μυαλό πίσω από την επιμέλεια και τη σκηνοθεσία του ''STAGES A/LIVE''

Φωτογραφίες: © Pinelopi Gerasimou

«Είχα μία ανησυχία ότι ο χειμώνας δεν θα ήταν εύκολος, οπότε, όταν συζητούσαμε τι θα κάνουμε στη διαδικτυακή σκηνή της Στέγης και βλέποντας κάποιες πρωτοβουλίες στην Αμερική και στην Αγγλία, σκέφτηκα ότι ίσως χρειαστεί να έρθουν και εδώ αυτές οι πρωτοβουλίες.», αναφέρει ο σκηνοθέτης και υπεύθυνος της ψηφιακής σκηνής της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, Χρήστος Σαρρής σχετικά με τη γέννηση της ιδέας του ‘’STAGES A/LIVE’’.

Το ‘’STAGES A/LIVE’’ (ή αν το αντιστρέψουμε ‘’LIVE STAGES’’) είναι μία συμβολική κίνηση με στόχο να υπενθυμίσει ότι οι συναυλιακοί χώροι δεν μπορούν να φύγουν από τη ζωή μας, πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν. Εκδηλώνεται έτσι έμπρακτα η στήριξη στους καλλιτέχνες, αλλά και σε όλους όσους αποτελούν μέρος της μουσικής σκηνής − τεχνικούς, φωτιστές και όλους τους επαγγελματίες χωρίς τους οποίους δεν θα έφτανε σε εμάς ποτέ η μουσική που μας έχει (δια)μορφώσει. Το project αποτελείται από live performances χωρίς θεατές σε ιστορικά venues με συγκροτήματα και καλλιτέχνες της ανεξάρτητης ελληνικής μουσικής σκηνής. Οι συναυλίες κινηματογραφούνται και κάνουν ΥouΤube premiere, χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό, στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρώτη στάση αυτού του ψηφιακού εναλλακτικού tour, στο μοναδικό Gagarin 205, στις 10 Ιανουαρίου με τους Nightstalker να προσγειώνονται στη σκηνή, αλλά και στις οθόνες μας. Μία μπάντα με ιστορία 30 χρόνων που ξεχώρισε για την ωμή rock&roll απλότητα, τα μαγευτικά ριφ και την ηλεκτρική καταχνιά της. Σκληρός ήχος, groovy ρυθμοί, έντονη μπασογραμμή μαζί με κάμποσες πιασάρικες μελωδίες και η δύναμη της φωνής του Argy. Το αποτέλεσμα; Ένα εκρηκτικό live (διαθέσιμο στο ΥouΤube channel του Ιδρύματος Ωνάση) με εξαιρετικό ήχο, ατμόσφαιρα ενός καλογυρισμένου video clip και το συναυλιακό συναίσθημα του «ζωντανά – μαζί» να κυριαρχεί, όπως επιβεβαιώνει από την πλευρά του ο Χρήστος Σαρρής.

«Το βράδυ της πρεμιέρας περισσότερο έβλεπα το chat, καθώς ήμουν τυχερός και το είχα παρακολουθήσει ήδη. Έβλεπα τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια και αισθανόμουν ότι ήμουν κάπου με κόσμο. Πως είναι στις συναυλίες που ακούς και τον πίσω τι λέει… που σχολιάζει λίγο το τραγούδι… που λέει “θέλω αυτό το τραγούδι”. Όλοι έλεγαν ποιο τραγούδι θέλουν να ακούσουν. Δημιούργησε μια συναισθηματική κατάσταση. Μπορεί να μην είμαστε μαζί, αλλά κάπως είμαστε μαζί τελικά.», τονίζει με τη ματιά του θεατή και πυξίδα την αγάπη του για τη ζωντανή μουσική. Στο πρώτο αυτό live, η σκηνοθετική του προσέγγιση ήταν καθοριστική για να αποδώσει την ηλεκτρική rock&roll ενέργεια των Nightstalker και να αγγίξει τις 30.000 προβολές στο ΥouΤube. Τα slowmotion πλάνα από τον ίδιο ξεχωρίζουν προσδίδοντας στην αισθητική, αλλά και στη δραματουργία του ιδιαίτερο χαρακτήρα:

«Όταν τους βλέπεις να παίζουν πάνω στη σκηνή αυτοί οι άνθρωποι γίνονται πολύ μεγαλύτεροι. Αυτό που λέμε “larger than life”. Οπότε η επιλογή της αργής κίνησης, έχει το ηρωικό κομμάτι των ανθρώπων αυτών. Κρύβει την ηρωική διάσταση των μουσικών που ανεβαίνoυν σε μια σκηνή και εφόσον δεν είμαστε εκεί για να το ζήσουμε από πρώτο χέρι, η εικόνα μάς μεταφέρει αυτό το συναίσθημα ακριβώς», σημειώνει ο Χρήστος Σαρρής.

Το ιστορικό Gagarin 205 παραμένει ένα ‘’STAGE A/LIVE’’ και για την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, με μουσικό αέρα από τη νέα γενιά αυτή τη φορά… Οι AΤΗ Kids με special guest τη Μαρίνα Σάττι πήραν τη σκυτάλη και «ζωντάνεψαν» και πάλι τη σκηνή του. H μουσική κολεκτίβα μας μύησε στο δικό της σύγχρονο ραπ, τον ήχο και την εικόνα της νέας Αθήνας. Η Μαρίνα Σάττι, με την ιδιαίτερη φωνή της και το δικό της στυλ, ανοίγει περαιτέρω τον μουσικό διάλογο ανάμεσα στα είδη και τους πολιτισμούς, με αποτέλεσμα ένα δυνατό live performance. Σκηνοθετικά εδώ ο Χρήστος Σαρρής επέλεξε εντελώς διαφορετικό στήσιμο χρησιμοποιώντας ένα σκηνικό από τη Στέγη, αισθητικής επιλογής των ΑΤΗ Kids:

«Η κάθε κινηματογράφηση είναι τελείως διαφορετική. Θέλουμε να κάνουμε τελείως διαφορετικές ταινίες. Δεν λειτουργoύμε αποκλειστικά με τα μέσα που έχει η κάθε σκηνή, αλλά προσπαθούμε πάντα να δώσουμε και έναν χαρακτήρα από τη Στέγη με σκηνικά από παραστάσεις και φώτα», υπογραμμίζει.

Η επόμενη σκηνή που ανάβει τα φώτα της για την ΥouΤube premiere σε δύο Κυριακές είναι εκείνη του επίσης ιστορικού ΑΝ Club. Οι Puta Volcano εγκαινιάζουν το stage με τον σκληρό ήχο τους και την εντυπωσιακή φωνή της frontwoman, Άννας Παπαθανασίου.

To ‘’STAGES A/LIVE’’ θα συνεχίσει την πορεία του με ένα ακόμα φαντασμαγορικό live στο ΑΝ Club, μέσα στον Φεβρουάριο από μία μπάντα – έκπληξη και θα «ταξιδέψει» στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να «δώσει μουσική πνοή» σε εμβληματικούς συναυλιακούς χώρους της συμπρωτεύουσας:

«Το εγχείρημα θέλω να πιστεύω ότι μέχρι στιγμής στέφθηκε με επιτυχία. Νομίζω ότι και οι ίδιες οι μπάντες ξεπέρασαν τον εαυτό τους, γιατί, όπως καταλαβαίνεις, είναι πολύ δύσκολο να παίζεις σε ένα μαγαζί που έχεις συνηθίσει να έχεις 1500 άτομα κοινό και ξαφνικά να έχεις μόνο ένα crew που κινηματογραφεί και κάποιους τεχνικούς. Ωστόσο, και το άκουσα από πολύ κόσμο αυτό, ενώ στην αρχή ίσως φαίνεται μια μικρή αμηχανία, περνώντας τα λεπτά και τα τραγούδια φεύγει και αυτοί οι άνθρωποι μπαίνουν στην αίσθηση ότι παίζουν ζωντανά», καταλήγει.

Ποιο θα μπορούσε όμως να είναι το μέλλον του STAGES A/LIVE’’ και της ψηφιακής σκηνής συνολικά; Ο Χρήστος Σαρρής ελπίζει κάποια στιγμή αυτές οι ταινίες να προβληθούν στα σινεμά:

 «Θα ήθελα ιδανικά, αναλόγως πόσες ταινίες θα έχουν γίνει ή να κάνουμε ένα μεταμεσονύχτιο φεστιβάλ, όπως τα παραδοσιακά μεταμεσονύχτια φεστιβάλ που κάνουμε στην Ελλάδα, στο Άστυ… Ή ίσως στο Gagarin, το οποίο είναι παλιό σινεμά και κάνει πολύ συχνά προβολές ή στη μικρή σκηνή της Στέγης. Στην επόμενη φάση θα ήθελα να κάνω μια διαφορετική ταινία που θα είχε το κοινό μέσα, μια άλλη ιστορία», δηλώνει σχετικά με την πορεία του project. Και συνεχίζει: «Νομίζω ότι οι ψηφιακές σκηνές δεν θα εξαφανιστούν, απλά θα μετεξελιχθούν. Δεν πιστεύω ότι θα σταματήσουμε να βλέπουμε πράγματα στο διαδίκτυο, θα βλέπουμε σίγουρα καλύτερα πράγματα στο διαδίκτυο. Πλέον θα ξέρουμε πώς να το κάνουμε καλύτερα. Για τον ήχο, ας πούμε, ξέραμε ότι έπρεπε να έχουμε καλύτερο ήχο και το κάναμε καλύτερα. Ξέρουμε ότι πρέπει να έχουμε κινηματογράφηση και όχι βίντεο. Οπότε όλο αυτό θα μας δώσει μία καλύτερη εικόνα σε ένα νέο μέσο, που δεν είναι και τόσο νέο τελικά το ΥouΤube».

Μέσω του ‘’STAGES A/LIVE’’ η ψηφιακή σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, πιστή στο πνεύμα και την υποχρέωση ενός πολιτιστικού οργανισμού, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις αντικειμενικές δυσκολίες στο πλαίσιο μιας δυστοπικής εποχής και να δημιουργήσει ένα «ιστορικό ντοκουμέντο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σαρρής:

«Καλώς ή κακώς είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο, αν δούμε μετά από 10 χρόνια, (φέτος η Στέγη έκλεισε 10 χρόνια), που θα έχει κλείσει 20 χρόνια, θα υπάρχει μία αποτύπωση του τι έγινε το 2020-2021, τότε που οι σκηνές ήταν κλειστές. Άρα θα ξέρουμε ότι, όταν δεν μπορούσε ο θεατής να έρθει στις σκηνές μας, δεν σταματήσαμε να είμαστε δραστήριοι και παρόντες ως πολιτιστικός οργανισμός που έχει μια ηθική υποχρέωση».

Ας δυναμώσουμε λοιπόν τον ήχο στο Υoutube channel του Ιδρύματος Ωνάση: Η ανεξάρτητη ελληνική μουσική σκηνή είναι live:

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.