H πρώτη ατομική έκθεση του Αιγυπτίου καλλιτέχνη Basim Magdy

Η μη-κερδοσκοπική γκαλερί State of Concept με χαρά παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Αιγυπτίου καλλιτέχνη Basim Magdy στην Ελλάδα, με τίτλο Our Shadows Gasped at the Sight of Their Own Multiplying Shadows (Οι Σκιές μας, έμειναν άφωνες μπροστά στις δικές τους πολλαπλασιαζόμενες Σκιές).

H έκθεση αποτελείται από το βίντεο The Dent, που κέρδισε το βραβείο Abraaj και παρουσιάστηκε στην Art Dubai τον Μάρτιο του 2014, ένα νέο φωτογραφικό έργο που δημιουργήθηκε για την έκθεση και την παρουσίαση της σειράς 160 φωτογραφιών με την μορφή slides.

Στο The Dent, ο Magdy χρησιμοποιεί υλικό από γυρίσματα στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, την Βενετία, την Πράγα, την Βασιλεία, το Κεμπέκ, τις Βρυξέλλες και άλλες τοποθεσίες, δημιουργώντας μια αφήγηση που θα μπορούσε να αφορά και την Αθήνα. Το σουρεαλιστικό του φιλμ, περιγράφει την ιστορία μιας πόλης που αποζητά την διεθνή αναγνώριση και αιτείται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς, ώστε να γίνει τουριστικό θέρετρο. Οι κάτοικοι κατασκευάζουν υποδομές, αποτυγχάνουν, προσπαθούν ξανά, μέχρι που αποδέχονται την αποτυχία και την μοίρα τους. Το βίντεο είναι μια ωδή στην ελπίδα αλλά και στην ανθρώπινη ιδιότητα να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Όλα μέσα από το οπτικό ημερολόγιο του Magdy, που μας μεταφέρει από ένα γιαπί, στο μάτι ενός ελέφαντα, με μια ακαθόριστη μουσική υπόκρουση και μια αφήγηση σε δικό του κείμενο.

Στο έργο “Ανάλυση 240 δευτερόλεπτων για την Αποτυχία και την Ελπίδα” ο Magdy παρουσιάζει 160 φωτογραφίες με την μορφή slides. Οι φωτογραφίες, τραβηγμένες μέσα σε ένα μήνα και επεξεργασμένες με κοινά οικιακά χημικά, παρουσιάζουν ένα κατεστραμμένο κτίσμα που μετατρέπεται σε ένα νέο κτίριο. Για αυτή την διαδικασία ο Magdy επέλεξε διάφορα υγρά για να επεξεργαστεί τις φωτογραφίες όπως ξύδι, coca cola κ.α., που χρησιμοποιούνται σαν αντίδοτα στα δακρυγόνα σε όλη τη Μέση Ανατολή εδώ και τρία περίπου χρόνια, από την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης. Η έννοια της αναδόμησης, μέσω μιας αίσθησης του παραλόγου, παρουσιάζεται μέσα από ένα χρωματικά εντυπωσιακό φάσμα.

Basim Magdy

Ο Basim Magdy γεννήθηκε στην Assiut της Αιγύπτου το 1977. Ζει στη Βασιλεία και στο Κάιρο. Χρησιμοποιώντας ποικιλία νέων μέσων, κατασκευάζει αφηγηματικές δομές που εξερευνούν το χώρο μεταξύ πραγματικότητας και της συμβολής της μυθοπλασίας, στην επιστήμη, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη διάδοση της γνώσης. Το έργο του στο σύνολο του, παρουσιάζει τον χρόνο και την ιστορία ως αβεβαιότητες, μέσα από τις οποίες μας καλεί να ψάξουμε τι πήγε λάθος.

Επιλεγμένες εκθέσεις περιλαμβάνουν: 13η Μπιενάλε Κωνσταντινούπολης, Dissident Futures στο Yerba Buena Center for the Arts στο Σαν Φρανσίσκο, Μπιενάλε της Sharjah, Ατομική έκθεση Confronting the Monster in a Monster Costume στο Centre Culturel Suisse στο Παρίσι (2013), La Triennale στο Palais de Tokyo στο Παρίσι, Transmediale στο Haus der Kulturen der Welt στο Βερολίνο (2012), Rencontres Internationales στο Centre Pompidou στο Παρίσι (2011), Kunsthalle Wien, Kunsthaus Baselland, Βασιλεία 2009 κ.α. Έχει κερδίσει το βραβείο Abraaj στο Art Dubai (2014) και ήταν υποψήφιος για το Future Generation Art Prize, Κίεβο/Βενετία (2012).

Για το έργο του έχουν γράψει έγκριτα περιοδικά όπως τα Art Forum, Art in America αλλά και εφημερίδες όπως οι New York Times.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ