Ο Στέφανος Ρόκος συναντά τον Nick Cave στη νέα του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Mια εικαστική προσέγγιση του άλμπουμ "No More Shall We Part" του Nick Cave & The Bad Seeds

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 στις 20:00, εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, η ατομική έκθεση του ζωγράφου Στέφανου Ρόκου με τίτλο Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part, 14 paintings 17 years later σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Σταύρου Καβαλλάρη.

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται η νέα σειρά έργων του καλλιτέχνη η οποία έχει ως κέντρο μια εικαστική προσέγγιση του άλμπουμ No More Shall We Part του Nick Cave & The Bad Seeds (Mute, 2001). Η έκθεση, που περιλαμβάνει δεκατέσσερα ζωγραφικά έργα (διαστάσεων 150×100εκ., μεικτή τεχνική σε χαρτί), ένα κέντημα της Αντιόπης Πανταζή και ένα τρίπτυχο, πλαισιώνεται από ένα εικοσάλεπτο making of video του project.

«Πρόκειται για μια ιδέα που επεξεργάζομαι εδώ και δεκαπέντε χρόνια και ξεκίνησα να υλοποιώ συστηματικά τον Φεβρουάριο του 2016», εξηγεί ο Στέφανος Ρόκος. «Καλλιτεχνικός στόχος ήταν η δημιουργία δεκατεσσάρων ζωγραφικών έργων εμπνευσμένων από τα ισάριθμα τραγούδια του δίσκου (δώδεκα τραγούδια του άλμπουμ και δύο b-sides που κυκλοφόρησαν με την limited edition του άλμπουμ) και στην συνέχεια η έκδοση ενός καλλιτεχνικού βιβλίου με τίτλο «Stefanos Rokos: Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part, 14 paintings 17 years later».

«Το άλμπουμ No More Shall We Part είχε μεγάλο αντίκτυπο και επίδραση στην προσωπική μου ζωή, καθώς και στην καλλιτεχνική μου εξέλιξη, από την στιγμή που κυκλοφόρησε. Είναι έργο-σημείο αναφοράς και για τον ίδιο τον Nick Cave αφού οριοθετεί το τέλος μιας σημαντικής γι’ αυτόν περιόδου και την αρχή μιας νέας», καταλήγει.

«Με τον Nick Cave διατηρώ επίσης μια σταθερή σχέση και επικοινωνία επί μία δεκαετία, ενώ γνωρίζει και εκτιμά την καλλιτεχνική μου δραστηριότητα». Να σημειωθεί ότι ο γνωστός μουσικός όχι μόνον παραχώρησε δικαίωμα χρήσης των στίχων του στο εικαστικό αυτό project αλλά και ότι, με ουσιαστικό τρόπο, έχει ο ίδιος προσωπικά «συντονιστεί» και υποστηρίζει την έκθεση και την έκδοση.

«Το Νοέμβριο του 2017 και τον Ιούνιο του 2018, ο Nick Cave επισκέφθηκε το εργαστήριό μου και είδαμε μαζί όλα τα έργα του project. Η ανταπόκρισή του ήταν ενθουσιώδης, οι συζητήσεις σχετικά με την προσέγγιση του album, τη συνομιλία των έργων με τα τραγούδια, την έκδοση του βιβλίου, την έκθεση και τoν τρόπο με τον οποίο φαντάζομαι ότι θα πραγματοποιηθούν οι παρουσιάσεις ήταν απόλυτα ουσιαστικές».

Όπως επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης Σταύρος Καβαλλάρης, «…η περίπτωση της συνάντησης το ζωγράφου Στέφανου Ρόκου και των τραγουδοποιών Nick Cave & the Bad Seeds, καθώς και της αμφίδρομης σχέσης τους, η οποία οδήγησε σε αυτήν την έκθεση και την οπτικοποίηση, με χειροπιαστή συνειδητοποίηση, των 14 τραγουδιών του συνθετικού έργου “No More Shall We Part”, δεκαεπτά χρόνια αργότερα είναι γεμάτη θύμησες, αναπολήσεις, μνήμες, όλες απολιθώματα που προσπαθούν να επανασυνδεθούν με την αποσπασματική
υπόσταση του δίπολου «παιδί/άνδρας». Μοναδικά υποβλητικοί στίχοι, οι οποίοι, όταν δεν εκφράζουν την επιθυμία να συνεπάρουν, σαγηνεύουν, παρασέρνουν. Πίνακες εξίσου σαγηνευτικοί, που επικαλούνται τα όποια ψήγματα έρωτα έχουν ξεμείνει ως
παρόρμηση μιας αρχειοθετημένης επιθυμίας»…

Την βραδιά των εγκαινίων θα παρουσιαστεί και η ομότιτλη έκδοση: Πρόκειται για μια πολυτελή εικονογραφημένη έκδοση που περιλαμβάνει τα έργα, τους στίχους, εισαγωγικό σημείωμα του Nick Cave, καθώς και κείμενα του Jim Sclavunos (μόνιμου μέλους των Bad Seeds από το 1994) και του καλλιτέχνη.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

3 €
- 6 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.