Ο πρώτος Έλληνας ιστορητής Στέλιος Πελασγός θα βρίσκεται στην Αθήνα στο Εργαστήρι Μαιρηβή για να δώσει μια ακόμα παράσταση αφήγησης, με τίτλο «Στοιχειωμένοι Τόποι», το Σάββατο 3 Μαΐου 2014.

Όσοι φοβηθήκατε να ακούσετε αυτές τις ιστορίες τα μεσάνυχτα ελάτε στο Εργαστήρι Μαιρηβή. Λαϊκές ιστορίες από τις δρακόλιμνες του Σμόλικα και του Πάπιγκου, από την δυτική Ιρλανδία και την Σκόπελο, από τα απέραντα βοσκοτόπια των Αγράφων. Τόποι που κρατούν παρουσίες, στοιχειά που αλλάζουν τις ζωές όσων πλησιάζουν στους τόπους που έχουν τα λημέρια και τα παλάτια τους και μια κατάρα ασήκωτη που μαραζώνει.

Ο Στέλιος Πελασγός διηγείται ιστορίες για ένα τρόμο φυσικό δεμένο με τα βουνά και τους θαλασσινούς γκρεμούς αλλά κυρίως με τα νερά. Τα νερά που μιλούν με πολλές φωνές κι όποιος ακούσει το όνομα του και απαντήσει χάνει για πάντα την φωνή του. Ιστορίες για ένα τρόμο φυσικό και μεταφυσικό, τον τρόμο του νυχτερινού διαβάτη και του ξεστρατισμένου βοσκού, του φτωχού αγρότη που χτίζει και μοχθεί στον καταραμένο τόπο. Ένα τρόμο φυσικό που ελευθερώνει από τους αστικούς τρόμους του κράτους και της εφορίας, του γείτονα και του αφεντικού.

Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός ξεκίνησε την αναβίωση της τέχνης του παραμυθά στην χώρα μας πριν από 23 χρόνια. Οι παραδοσιακές ιστορίες και οι θρύλοι από το στόμα του όταν βγαίνουν αναζητούν το μονοπάτι της ελευθερίας και της ελεύθερης βούλησης ανάμεσα σε ένα πλήθος μύθων και φιλοσοφιών που παρουσιάζουν τον άνθρωπο σαν ένα πιόνι στα χέρια υπερφυσικών δυνάμεων. Μέσα από την καλλιτεχνική και επιστημονική του δουλειά το παραμύθι γίνεται ένας δρόμος απελευθέρωσης και αυτονόμησης.