“Still Here Tomorrow”: Έκθεση και προβολές από την Artworks στο Summer Nostos Festival

Οι συμμετέχοντες καλούν το κοινό να γνωρίσει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα

Τι μοιραζόμαστε πραγματικά όταν συνυπάρχουμε στον χώρο; Πώς επεκτείνεται η ταυτότητά μας μέσα από τη σχέση μας με τους άλλους; Οι 45 εικαστικοί και οι 15 κινηματογραφιστές που βραβεύτηκαν από την ARTWORKS το 2018 στο πλαίσιο του 1ου Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ, παρουσιάζουν έργα τους στο Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που πραγματοποιείται από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με ελεύθερη είσοδο. Οι συμμετέχοντες καλούν το κοινό να γνωρίσει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα.

HYPERCOMF (Γιάννης Κολιόπουλος και Πάολα Παλαβίδη) | Smoothed by long fingers, 2018
Αλέξανδρος Κακλαμάνος | Chasing the dust devil, 2018

Ο τίτλος της έκθεσης και των προβολών, “Still Here Tomorrow”, λειτουργεί καταφατικά και συνιστά αναγκαία επιβεβαίωση απέναντι στις σημερινές συνθήκες επισφάλειας. Η συνύπαρξη, η ανταλλαγή ιδεών και οι δημιουργικές εντάσεις γίνονται μέσα αντίστασης στην αβεβαιότητα, με τους καλλιτέχνες να ανοίγουν τον διάλογο προς το μέλλον.

Ράνια Μπέλλου | Climbing Up the Acropolis III, 2017
Μανώλης Μαυρής | Maneki Neko, 2017

Ζωγραφική, γλυπτική, video, φωτογραφία, performance, εγκαταστάσεις, νέα μέσα, ηχητικά έργα αλλά και ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, ενεργοποιούν χώρους του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και τα Νότια Μονοπάτια του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Οι δημιουργοί, ανιχνεύουν τις δυνατότητες των προσωπικών αφηγήσεων και στοχάζονται πάνω στον ρόλο του ψηφιακού και φυσικού αρχείου, στις προσδοκίες και τις προκλήσεις της τεχνολογικής εξέλιξης, στον άνθρωπο και τη σχέση του με άλλες μορφές ύπαρξης, στο άτομο σε σχέση με το σύνολο. Χρησιμοποιούν στοιχεία από την καθημερινότητα για να προσεγγίσουν το «ανοίκειο» και επιστρέφουν σε μυθολογίες του παρελθόντος για να δημιουργήσουν διαφορετικές για το μέλλον. Σκέφτονται ξανά την έννοια της ιδιοκτησίας, τον αυτοματισμό, την εργασία, την παραγωγή, την ταυτότητα, εντοπίζουν τους αποκλεισμούς και τις οριοθετήσεις τους και φαντάζονται εργαλεία αναταραχής και απόδρασης.

Παύλος Τσάκωνας | Mystic Mistake #2, 2017

H Artworks δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2017 με ιδρυτική και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ/SNF) με στόχο να ενισχύσει και να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική κοινότητα. Κεντρική της δραστηριότητα συνιστά το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNF Artist Fellowship Program). Μέσα από αυτό, απονέμει χρηματικά βραβεία σε νέους δημιουργούς, παρέχοντάς τους τον χρόνο και την ελευθερία για να αναπτύξουν την καλλιτεχνική τους πρακτική. Το 1ο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2018, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στο 2ο Πρόγραμμα την περίοδο Σεπτέμβριος 2019 – Μάιος 2020.

Συντελεστές

Επιμέλεια έκθεσης: Πάνος Γιαννικόπουλος, Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου, Δήμητρα Νικολού

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Χρήστος Βαγιάτας, Φίλιππος Βασιλείου, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Πάκυ Βλασσοπούλου, Ζωή Γιαμπουλντάκη, Νίκη Γκουλέμα, Κυριακή Γονή, Μανώλης Δασκαλάκης Λεμός, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Δήμητρα Δημοπούλου, Νατάσα Ευσταθιάδη, Πέγκυ Ζάλη, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Γιάννης Κολιόπουλος (ως HYPERCOMF), Πάνος Κομπής, Κατερίνα Κότσαλα, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Μαρία Κριαρά, Ορέστης Μαυρουδής, Ιάσονας Μέγκουλας (Cacao Rocks), Ράνια Μπέλλου, Γιώργος Μωραΐτης, Πέτρος Μώρης, Δανάη Νικολαΐδη Κωτσάκη, Κοσμάς Νικολάου, Πάολα Παλαβίδη (ως HYPERCOMF), Γιώργος Παλαμάρης, Φωτεινή Παλπάνα, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Νεφέλη Παπαδημούλη, Ελένη Παπαναστασίου, Μαρία Παπανικολάου, Βάλια Παπαστάμου, Πάνος Προφήτης, Φώτης Σαγώνας, Μαρία Σιδέρη, Αλέξανδρος Σιμόπουλος, Αλίκη Σούμα, Αναστάσης Στρατάκης, Στεφανία Στρούζα, Άγγελος Τζωρτζίνης, Παύλος Τσάκωνας, Αλέξης Φιδετζής, Δέσποινα Φλέσσα

Συμμετέχουν οι κινηματογραφιστές:

Ειρήνη Βιανέλλη, Τζώρτζης Γρηγοράκης, Νεριτάν Ζιντζιρία, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Δέσποινα Κούρτη, Ζακλίν Λέντζου, Μανώλης Μαυρής, Λουκιανός Μοσχονάς, Γιώργος Νικόπουλος, Σμαράγδα Νιτσοπούλου, Δέσποινα Οικονομοπούλου, Ιωάννα Πετειναράκη, Γιάννης Συμβώνης, Γιώργος Φουρτούνης, Δάφνη Χαιρετάκη

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.