Το Πεδίο Δράσης Κόδρα διοργανώνεται εδώ και 12 χρόνια, στο πλαίσιο του «Παρά θιν’ αλός» του δήμου Καλαμαριάς. Είναι μία από τις σημαντικότερες μη-μουσειακές εκθέσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση του σύγχρονου καλλιτεχνικού τοπίου και την εδραίωση της εικαστικής σκηνής στην Ελλάδα, φιλοξενώντας το σύνολο σχεδόν, των καλλιτεχνών, επιμελητών και θεωρητικών της νέας γενιάς. Γενικοί επιμελητές του Πεδίου Δράσης Κόδρα είναι η Μαρία Κενανίδου, ιστορικός τέχνης, ο Θεόφιλος Τραμπούλης, συγγραφέας και θεωρητικός τέχνης και ο Δημήτρης Μιχάλαρος, εικαστικός καλλιτέχνης.

Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012, 7 – 18 Σεπτεμβρίου

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012 λαμβάνει υπόψη του την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και προσπαθεί να διερευνήσει εάν ένας διάλογος –φαντασιακός έστω – μεταξύ της αστικής, λόγιας παράδοσης της Θεσσαλονίκης και της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας είναι όχι, μόνον δόκιμος, αλλά και ικανός να φωτίσει λανθάνουσες πτυχές της μίας και της άλλης τέχνης, διοργανώνοντας ένα συνέδριο, δράσεις και ένα συνολικό εκθεσιακό πρόγραμμα, το οποίο θα επικεντρώνεται σε διάφορες όψεις του ζητήματος.

Η κεντρική έκθεση του Πεδίου Δράσης Κόδρα παρουσιάζεται στους Κοιτώνες του παλιού στρατοπέδου της Καλαμαριάς. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δυο εκθέσεις σε διάλογο που εξετάζουν τη σύγχρονη εικαστική παραγωγή μέσα από διαφορετικές πτυχές της ιστορίας όπως καταγράφηκε και όπως διαμορφώνεται.

Η έκθεση Stopover κάνει μια αναφορά στα παράγωγα αυτού που ονομάζεται “culture of tenants”. Αυτά χαρακτηρίζονται από παρατυπίες, ενδεχόμενη πλαστότητα και την έλξη τους προς το μύθο και όχι την πραγματικότητα. Παρουσιάζει ψευδοϊστορικές καταγραφές, ανύπαρκτα πρόσωπα, παρατηρήσεις πάνω στα πολιτιστικά δεδομένα, στις προκλήσεις που δέχεται και στα ρίσκα που παίρνει ένας τόπος πέρασμα.

Η έκθεση Σημείο Φυγής με αφετηρία τις ανακατατάξεις που χαρακτήρισαν το πέρασμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα, μια περίοδο που ονομάστηκε fin de siècle, ερευνά, μέσα από τα έργα σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών, τις παρούσες μεταβατικές συνθήκες, τα συναισθήματα που γεννούν, τις μνήμες που ανασύρρουν και τις προοπτικές που αναδεικνύουν.

Διαβάστε και το άρθρο Art, τις ει; στην στήλη μας “Αόρατη Πόλη”.

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα τον νεωτερικό λόγο και τη σχέση του με τη σύγχρονη τέχνη και τίτλο «Ετερόδοξη νεωτερικότητα». Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο αναπληρωτής Καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Σταυρακάκης. Στόχος, η διερεύνηση ιστορικών, φιλοσοφικών και καλλιτεχνικών σχέσεων της σύγχρονης τέχνης με τη Θεσσαλονίκη και την κατασκευή της πολιτικής ταυτότητας σε χώρες της περιφέρειας.

Οι Κοιτώνες του πρώην στρατώνα θα φιλοξενήσουν το κεντρικό εικαστικό γεγονός του Πεδίου Δράσης Κόδρα με δυο εκθέσεις σε διάλογο που εξετάζουν τη σύγχρονη εικαστική παραγωγή μέσα από διαφορετικές πτυχές της ιστορίας, όπως καταγράφηκε και όπως διαμορφώνεται. Έκθεση Stopover/Επιμέλεια: Νίκος Μυκωνιάτης. Έκθεση Σημείο Φυγής /Επιμέλεια:Κατερίνα Νίκου, Γαλήνη Νόττι, Εβίτα Τσοκάντα.

Η έκθεση του Ινδονήσιου επιμελητή Alex Supartono, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της νοτιανατολικής Ασίας, που διερευνά μέσα από τη φωτογραφία το πώς επέδρασε η μεταποικιοκρατία στην ταυτότητα χωρών, οι οποίες γνώρισαν μια ετεροκαθορισμένη νεωτερικότητα, όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Γκάνα, η Ινδία. Τίτλος της έκθεσης: Post-colonial prints.

Στον προαύλιο χώρο και σε διάφορα σημεία του στρατώνα θα πραγματοποιηθεί η έκθεση πλαισίωσης των Κοιτώνων με αρχειακό υλικό, έντυπο και κινηματογραφικό. Επιμέλεια: Θεόφιλος Τραμπούλης, Μαρία Κενανίδου.

Το Διοικητήριο θα φιλοξενήσει την καθιερωμένη έκθεση φοιτητών και αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών, Κόδρα Fresh, με τίτλο What we want. Επιμέλεια: Βασίλης Ζωγράφος.

Έκθεση βιντεοπροβολών και φωτογραφικών εικόνων των φοιτητών του Εργαστηρίου Φωτογραφίας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Επιμέλεια: Μανώλης Μπαμπούσης, Αναπληρωτής καθηγητής Φωτογραφίας.
Μουσική: Joakim Latarjet. Επιμέλεια παραγωγής βιντεοπροβολών: Μαρίλια
Φωτοπούλου, Γιάννης Χιωτόπουλος.

Στο διεθνή άξονα συγκαταλέγεται και η έκθεση Cyber Art Space (www.cyberartspace.net), ένας διαδικτυακός εκθεσιακός χώρος στον
οποίο θα εκθέσουν έργα τους διεθνείς καλλιτέχνες από κάθε σημείο του πλανήτη. Επιμέλεια: Δημήτρης Μιχάλαρος, εικαστικός καλλιτέχνης, Μπάμπης Βενετόπουλος, εικαστικός και Λέκτορας του τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.

Έκθεση φωτογραφίας στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Καλαμαριά σε επιλεγμένα δημόσια κτίρια της οδού Βασ. Όλγας. Πρόκειται για μία
συνεργασία του Δήμου Καλαμαριάς και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επιμέλεια: καθηγητής John Kittin του Πανεπιστημίου του Σάδερλαντ,
καθηγητής Γεώργιος Κατσάγγελος από το εργαστήριο Φωτογραφίας της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία.

Ομαδική χορευτική performance “Tanz macht Frei” στην παραλία Θεσσαλονίκης μία εικαστική πρόταση με πρωταγωνιστές τους
πολίτες, σκηνικό τη Λεωφόρο Νίκης και εκφραστικούς δρόμους τον χορό και τη μουσική. Η δράση θα πραγματοποιηθεί με τη λήξη του Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012, σημαίνοντας την έναρξη των Δημητρίων. Επιμέλεια: Νίκος Μυκωνιάτης.