Συναυλία Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο

Συναυλία Διαπολιτισμικής Ορχήστρας

Ένα μοναδικό πρόγραμμα με τραγούδια και οργανικές συνθέσεις από την περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου

Τον Οκτώβριο του 2019 ξεκίνησε ένα ιδιαίτερο ταξίδι στον κόσμο της μουσικής, καθώς η Εναλλακτική Σκηνή σε συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εγκαινίασαν ένα νέο σύνολο, τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα.

Αυτή τη στιγμή τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αποτελούν είκοσι πέντε περίπου μουσικοί, μόνιμοι ή προσωρινοί κάτοικοι της Αθήνας, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Συρία, το Σουδάν, την Ιταλία, την Κύπρο, το Ιράν, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

Με κυρίαρχη ιδέα ότι η μουσική μπορεί να αποτελέσει κοινό τόπο, η Ορχήστρα αυτή φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πυρήνας ισότιμης συνάντησης και αλληλεπίδρασης, ως πλατφόρμα επικοινωνίας διαφορετικών αντιλήψεων και πολιτισμών. Προτείνει τον σεβασμό και την αποδοχή του άλλου, τη σύμπραξη που προκύπτει ως ανάγκη βαθύτερης επικοινωνίας, αλλά και τη νέα μουσική δημιουργία που είναι όμως απαλλαγμένη από στερεότυπα, δογματισμούς και αγκυλώσεις.

Σε αυτή την πρώτη μεγάλη συναυλία θα παρουσιαστούν τραγούδια και οργανικές συνθέσεις από την περιοχή της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, μουσικές που από κοινού πρότειναν και επέλεξαν οι συμμετέχοντες, αλλά και συνθέσεις των ίδιων των μελών της Ορχήστρας. Στο τέλος της συναυλίας, η Διαπολιτισμική Ορχήστρα θα συμπράξει με τη Διαπολιτισμική Χορωδία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ.

Λίγα λόγια για την Ορχήστρα

H Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έχει στόχο να αγκαλιάσει ανθρώπους και μουσικές, γλώσσες και μελωδίες από διαφορετικές χώρες του κόσμου. Μέσω της μουσικής –ως μιας οικουμενικής πρακτικής που ενώνει και δεν χωρίζει, συνδιαλέγεται αλλά δεν επιβάλλεται– το νέο αυτό σύνολο επιχειρεί να ανοίξει προοπτικές, να δώσει ελπίδα, κυρίως όμως να ενσωματώσει, να αποδεχτεί και να αναδείξει το διαφορετικό. – Χάρης Λαμπράκης

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Χάρης Λαμπράκης Υπεύθυνος Ορχήστρας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε μουσική σε νεαρή ηλικία, ενώ αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συνεργαστεί σε Ελλάδα και εξωτερικό με σπουδαίους μουσικούς, συνθέτες, αρχιμουσικούς, καθώς και με πολυάριθμα σύνολα από διαφορετικά είδη μουσικής (παραδοσιακή, τζαζ, world, σύγχρονη και αυτοσχεδιαζόμενη).

Ως μουσικός και συνθέτης έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές μουσικές παραγωγές στην ελληνική και διεθνή δισκογραφία, ενώ έχει εμφανιστεί σε συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Διδάσκει νέυ και θεωρία της ανατολικής μουσικής σε σεμινάρια και masterclasses.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.