Open Call για το Sustainable Fashion Workshop

Ανοιχτή Ομιλία & Workshop γύρω από τη νέα φιλοσοφία της μόδας

Με τον όρο «Sustainable fashion» ή «eco-fashion», αναφερόμαστε σε μια πρόσφατη τάση και φιλοσοφία στη μόδα που έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα αειφόρο και βιώσιμο σύστημα το οποίο θα επικεντρώνεται στον ανθρώπινο παράγοντα και στην περιβαλλοντολογική και κοινωνική ευθύνη της μόδας. Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της παγκόσμιας βιομηχανίας της μόδας είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση στην κατανάλωση ενδυμάτων και αξεσουάρ. Κατά συνέπεια, το ενδιαφέρον σε σχέση με την βιωσιμότητα και την ηθική διάσταση του fashion design, της παραγωγής και των επιχειρήσεων μόδας έχει κλιμακωθεί. Οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και των πλανόδιων πωλητών στον χώρο του ενδύματος καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μαζικής παραγωγής ωθούν στον επαναπροσδιορισμό της βιομηχανίας της μόδας μέσω αειφόρων μεθόδων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε από τα πρώτα κράτη που έλαβαν δραστικά μέτρα και πρωτοβουλίες σε σχέση με την αειφορία στη μόδα. Μια σειρά από πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα, όπως το Centre for Sustainable Fashion, το Designer-Manufacturer Innovation Support Centre και το Textile Futures Research Centre, και προγράμματα σπουδών, όπως το MA Fashion Futures του London College of Fashion και το MA Fashion Enterprise and Society του University of Leeds, εξετάζουν και ερευνούν αυτό το νέο σύστημα μόδας και δημιουργίας.

Στο πλαίσιο αυτό μεγάλα fashion brands συνεργάζονται με πανεπιστημιακά ιδρύματα και θεσπίζουν μαθήματα και σεμινάρια με σκοπό την ενίσχυση των ερευνών αυτών, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές της Nike και των Marks and Spencers. Παράλληλα, οργανισμοί και κοινότητες, όπως είναι οι περιπτώσεις των Ethical Fashion Forum, Fashion Revolution, Green Catwalk Challenge, Love Your Clothes και Schwopping, δίνουν τη δυνατότητα σε σχεδιαστές και στο ευρύ κοινό να ενημερωθούν και ανταλλάξουν ιδέες σε σχέση με τη βιωσιμότητα στη μόδα, ενώ σημαντικοί Βρετανοί δημιουργοί, όπως η Stella McCartney, έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστοί για την ηθική και οικολογική ευαισθησία που διακρίνει τη δουλειά τους.

Μετά τη διεξαγωγή του Sustainable Fashion workshop από το British Council στη Γαλλία ένα διήμερο αφιερωμένο στο Sustainability στη Μόδα θα λάβει χώρα και στην Αθήνα σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό Atopos cvc.  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανοιχτή ομιλία με σημαντικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσίαση επιλεγμένων χάρτινων ενδυμάτων από την Atopos Paper Fashion Collection σε επιμέλεια του Στάμου Φαφαλιού, Διευθυντή της Atopos cvc,  προβολές και ένα εργαστήριο για νέους σχεδιαστές και επαγγελματίες από τον χώρο της μόδας.

Πρόγραμμα
Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 18.30–21.00
Ανοιχτή Ομιλία
Σκοπός της εκδήλωσης Sustainable Fashion είναι να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις επιπτώσεις της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον και να πληροφορήσει το κοινό για τη βιωσιμότητα και την ηθική διάσταση στη μόδα και στο design. Θα μοιραστούμε παραδείγματα και περιπτώσεις επιτυχούς εφαρμογής της βιωσιμότητας στη μόδα, θα μάθουμε πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές στη σχέση μας με αυτήν και θα ενημερωθούμε για την καμπάνια του Fashion Revolution.

Η διοργάνωση απευθύνεται σε σχεδιαστές μόδας, συντάκτες, bloggers, επιχειρηματίες καθώς και σε ανθρώπους που αγαπούν τη μόδα και τη τέχνη ή που ενδιαφέρονται για περιβαλλοντικά ζητήματα. Η συζήτηση θα γίνει με τους Alice Holmberg (Social Entrepreneur και Associate Lecturer στο Central Saint Martins), Orsola De Castro (Ιδρύτρια και Διευθύντρια του Fashion Revolution), Στάμο Φαφαλιό (Διευθυντή της Atopos cvc) και Ζeus+Dione (Fashion Designers), οι οποίοι θα μιλήσουν για το θέμα του Sustainable Fashion σε μια συζήτηση που θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Έφη Φαλίδα (Τα Νέα) και Elis Kiss (Καθημερινή english edition, Περιοδικό K).

Παρουσίαση χάρτινων ενδυμάτων από την Atopos Paper Fashion Collection
Η παρουσίαση της Paper Fashion υπό την επιμέλεια του Στάμου Φαφαλιού θα περιλαμβάνει μια επιλογή από συλλεκτικά ενδύματα από την Atopos Paper Fashion Collection, τη μεγαλύτερη συλλογή φορεμάτων από χαρτί στον κόσμο. H Atopos Paper Fashion έχει ταξιδέψει υπό μορφή έκθεσης σε διεθνή μουσεία και ιδρύματα, όπως το Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, το Mudam-Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean, Λουξεμβούργο, το Museum Bellerive/Design Museum, Zυρίχη, το ModeMuseum, Αμβέρσα, και τη Galerie Stihl Waiblingen. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων Ιαπωνικά ενδύματα της περιόδου Edo, disposable dresses της δεκαετίας του ’60, δημιουργίες από χαρτί καταξιωμένων σχεδιαστών, όπως Issey Miyake, Maison Margiela, Walter Van Bereindock, το Campbell Soup Dress after Andy Warhol, το Lisa Dress του Robert Wilson, το Yellow Pages Dress του Howard Hodgkin κ.ά..

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, 10.00-14.00
Workshop για νέους σχεδιαστές και επαγγελματίες από το χώρο της Μόδας
Το Sustainable Fashion workshop θα φέρει κοντά νέους επαγγελματίες από τον χώρο της Μόδας. Στόχος να καταρριφθούν ορισμένοι από τους μύθους γύρω από τη σχέση βιωσιμότητας, αισθητικής και κατανάλωσης και να εξετασθεί το πώς ορίζεται η βιωσιμότητα σήμερα. Να αποδειχθεί πως για τις νέες επιχειρήσεις του κλάδου η βιωσιμότητα δεν αποτελεί βάρος αλλά έναν τρόπο να χαράξουν το μέλλον της επιχείρησής τους. Η συμμετοχή στο workshop είναι δωρεάν, προαπαιτείται, ωστόσο, συμμετοχή στο σχετικό ανοιχτό κάλεσμα. Το εργαστήριο θα συντονίσει η Alice Holmberg, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Central Saint Martins και στο Centre for Sustainable Fashion, London College of Fashion. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.