Το Θέατρο Αυλαία, λόγω της προσέλευσης του κοινού στην παράσταση «Ο Σωσίας», ανακοινώνουν τη δεύτερη και τελευταία παράταση παραστάσεων του έργου στη σκηνή του Θεάτρου Αυλαία, από τις 12 έως τις 17 Μαΐου.

Με αφετηρία τη διάσπαση, το κεντρικό μοτίβο των έργων του Ντοστογιέφσκι και μια πληθώρα διακειμενικών αναφορών η εικαστικός-σκηνοθέτιδα Έφη Μπίρμπα μαζί με τους Άρη Σερβετάλη, Δρόσο Σκώτη, Γιώργο Συμεωνίδη, Συμεών Τσακίρη και Κωνσταντίνο Καρβουνιάρη συστήνουν μια σπουδή στο έργο του Ντοστογιέφσκι «Ο Σωσίας» (1846).

Επηρεασμένος τόσο από το γερμανό E.T.A.Hoffmann όσο και από τον ρώσο Νικολάι Γκόγκολ, ο Ντοστογέφσκι γράφει το Σωσία του πριν τα διάσημα μεταγενέστερα έργα του (Έγκλημα και Τιμωρία, Δαιμονισμένοι, Αδελφοί Καραμαζόφ). Ο Σωσίας εξέπληξε τους συγχρόνους του, καθώς καταδύεται με τρόπο θαυμαστό στα μύχια της ψυχής του ήρωά του. Αποτέλεσε σημείο αναφοράς ακόμα και για συγγραφείς που δεν εκτιμούσαν τον Ντοστογιέφκσι, ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ που τον θεωρούσε «μέτριο συγγραφέα» παραδεχόταν πως ο Σωσίας είναι «ένα σπάνιο και τέλειο έργο τέχνης».

Διαβάστε επίσης το άρθρο «Άρης Σερβετάλης, η ήρεμη δύναμη» της Νίκης Ξένου