137 καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και θεωρητικοί των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν 110 έργα στην Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων (-1) του ΕΜΣΤ από τις 27 Μαΐου.

Η έκθεση με τίτλο ”SYMBOLS & Iconic Ruins” διερευνά τους τρόπους που αντιλαμβανόμαστε, και προσεγγίζουμε τα ισχυρά πολιτισμικά σύμβολα, συγκεντρώνοντας υπό ένα κοινό νοηματικό πλαίσιο σύγχρονα έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής από σημαντικούς καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για ένα εγχείρημα σύνθεσης διαφορετικών εκδοχών της έννοιας του συμβόλου, μέσα από εκλεκτικές συγγένειες και κοινά χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα από το εάν οι πηγές και οι διαδικασίες παραγωγής των συμβόλων διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους.

SYMBOLS & Iconic Ruins

Michalis Manousakis, The blue of kyria Grammatiki, © CITYLAB

SYMBOLS & Iconic Ruins

Franco Perrotti, Fabio Marroni DISSUASORE, © CITYLAB

Πέρα από τα αυτόνομα έργα, τα οποία σχολιάζουν στοχαστικά τη σχέση της καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής δημιουργίας με τα σύμβολα, στον κεντρικό κορμό της έκθεσης παρουσιάζονται τρία διακριτά και αλληλένδετα σύνολα: η Ακρόπολη των Αθηνών, η μεταπολεμική αρχιτεκτονική παραγωγή της Κεντρικής Ευρώπης και αναφορές στο Τείχος του Βερολίνου.

Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Παναγιώτης Πάγκαλος: «Στόχος είναι να δομηθεί ένας ιδιόμορφος διάλογος μεταξύ διαφορετικών ερειπίων με επίκαιρη συμβολική αξία.»

SYMBOLS & Iconic Ruins

Studio Fuksas Massimiliano Doriana Fuksas, La Nuvola New EUR Rome convention center Rome, Italy 2016 © CITYLAB

SYMBOLS & Iconic Ruins

Anna Machairianaki, Passports please © Olympianna Miliaki

Πολλά έργα δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά, ενώ θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ αρχιτεκτονικής και τέχνης καθώς και σπάνιο υλικό αρχείου. Παράλληλα δημιουργήθηκε και η ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης, σε τρισδιάστατη αλληλεπιδραστική απεικόνιση, στα ελληνικά και τα αγγλικά, προκειμένου να είναι προσβάσιμη ψηφιακά στο κοινό, λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας.

SYMBOLS & Iconic Ruins

Dimitri Philippides, Tasting symbolic consumerism © Olympianna Miliaki

SYMBOLS & Iconic Ruins

Renzo Piano © CITYLAB

Ο κατάλογος της έκθεσης είναι δίγλωσσος (ελληνικά – αγγλικά), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ευρασία και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και περιλαμβάνει κείμενα διακεκριμένων θεωρητικών και ιστορικών της τέχνης και της αρχιτεκτονικής και αρχαιολόγων. Ενδεικτικά αναφέρονται: Μανόλης Κορρές, Δημήτρης Φιλιππίδης, Δημήτρης Α. Φατούρος, Κώστας Μωραΐτης, Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, Αριστείδης Μπαλτάς, Γιάννης Χαμηλάκης, Νίκος Καλογήρου, Αρετή Αδαμοπούλου, Μαρία Τσαντσάνογλου, Αναστασία-Ελένη Γιαλούρη, Ελένη Τάτλα, Γιώργος Ξηροπαΐδης, Βασίλης Γκανιάτσας, Petr Vorlík, Θανάσης Μουτσόπουλος, Σταύρος Αλιφραγκής και Παναγιώτης Πάγκαλος.

*Cover photo: Studio Fuksas – Massimiliano & Doriana Fuksas__ © Olympianna Miliaki