«Για να λάμψει το φως, πρέπει να υπάρχει το σκοτάδι», έγραφε ο Φράνσις Μπέικον. Κι είναι πράγματι αυτές οι αντιθέσεις, η ευτυχία και η λύπη, η μέρα και η νύχτα, οι δύο όψεις κάθε νομίσματος. Η μία δεν υπάρχει χωρίς το ζεύγος της, το αντίθετο, αλλά τελικά συμπληρωματικό της.

Σε μία περίοδο δύσκολη, που συχνά φαντάζει σκοτεινή, οι Athens Classical Players της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών έρχονται το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021 για να δώσουν τη δική τους «Συνισταμένη Φωτός». Η συναυλία ανοίγει με τη γεμάτη αντιθέσεις και εκπλήξεις, Σερενάτα K.239 σε ρε μείζονα – Σερενάτα Notturna του Β.Α. Μότσαρτ, έργο που ο συνθέτης προόριζε για νυχτερινές ακροάσεις. Κορυφώνεται, με την Σερενάτα για έγχορδα σε μι μείζονα του Α. Ντβόρζακ, σύνθεση που αντανακλά την ευτυχισμένη και ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο κατά την οποία γράφτηκε.

Το σχόλιο του Εξάρχοντα Γιώργου Μάνδυλα: «Τα κριτήρια με τα οποία επιλέξαμε τα δύο έργα είναι κοινά και αφορούν αυτή τη συνισταμένη φωτός, όπως αναφέρεται και στον τίτλο μας, στην αναζήτηση της φωτεινής αχτίδας μέσα στις δύσκολες στιγμές που όλοι βιώνουμε. Ο λυρισμός και η ρομαντική δυναμική της Σερενάτας για έγχορδα του Ντβόρζακ, η μελωδική ευθυμία και η πάντα διαυγής και ζωηρή μουσική του Μότσαρτ μας οδήγησαν στο να τα επιλέξουμε ως καταλληλότερα έργα για να συνομιλήσουμε μαζί τους σε αυτή τη ζοφερή εποχή.»

Συνισταμένη Φωτός

Για τους ACP: «Το όραμά μας είναι απλό: επιθυμούμε να μπορέσουμε να υπάρξουμε με τους δικούς μας όρους, που δεν είναι άλλοι από τις συχνές και απαιτητικές πρόβες, τη διασφάλιση ενός χώρου γι’ αυτές και τη δυνατότητα συναυλιών ζωντανών ή μαγνητοσκοπημένων με τη συχνότητα που εμείς επιθυμούμε. Είμαστε τυχεροί που είμαστε όλοι μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και μπορέσαμε να φτάσουμε ως εδώ με την υποστήριξή της. Έχουμε ιδέες για προσκλήσεις συναδέλφων που θαυμάζουμε, για να συμπράξουν μαζί μας ως σολίστ, καθώς και επιθυμίες για παρουσίαση νέων μεταγραφών γνωστών συμφωνικών έργων – και όχι μόνο – για σύνολο εγχόρδων αλλά και ανατρεπτικούς συνδυασμούς  άλλων τεχνών.»

Συνισταμένη Φωτός

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ (1756–1791)
Σερενάτα K.239 σε ρε μείζονα – Σερενάτα Notturna

ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ (1841-1904)
Σερενάτα για έγχορδα σε μι μείζονα, έργο 22

Μπορείτε να απολαύσετε online τη συναυλία, το Σάββατο 06.03 στις 20:30, στο youtube channel της Athens State Orchestra και στη σελίδα της στο facebook.