Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής “Συνθέρμια”, θεσμός που ξεκίνησε το 2005 από το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης (Δ.Ω.Θ.) με σκοπό την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και δημιουργών της ελληνικής σύγχρονης λόγιας μουσικής & συμπεριλαμβάνει και τον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης, συνεχίζει τη δράση του διευρύνοντας τους ορίζοντες της πολιτιστικής του παρέμβασης.

Το φεστιβάλ αποτελεί ένα κορυφαίο διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός της Ελλάδας με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης και σκοπεύει να στηρίξει με την εμβέλειά του την εορταστική εικόνα της επετείου των εκατό χρόνων της απελευθέρωσης της πόλης.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Συνθέρμια 2012 θα λάβει χώρα στις 20, 21 & 22 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Δήμου Θέρμης και στο πρόγραμμά του περιλαμβάνει: ομιλίες, σεμινάρια και εργαστήρια σύνθεσης, πρόβες εργαστηριακού χαρακτήρα, συναυλίες και σεμινάρια με διακεκριμένους καλλιτέχνες, ημερίδα, παράλληλες ετήσιες εκδηλώσεις, εκθέσεις και τέλος την τελευταία φάση του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης Συνθέρμια 2012.

Η χρήση ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων, οι μουσικές εφαρμογές της πληροφορικής και γενικότερα ο τομέας της ηλεκτρονικής μουσικής, θα είναι ένα νέο “θέμα” στο περιεχόμενο του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Συνθέρμια 2012.

Το φεστιβάλ από φέτος θα περιλαμβάνει ένα παράλληλο φόρουμ με μια σειρά από εκδηλώσεις στις οποίες ειδικοί καλλιτέχνες και επιστήμονες θα παρουσιάσουν θέματα σχετικά με τη χρήση εργαλείων πληροφορικής και ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων στη διαδικασία της εκτέλεσης, σύνθεσης και παραγωγής της μουσικής και θα περιλαμβάνει:

Διαλέξεις παρουσιάσεις, Επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια (workshops), Έκθεση ηχητικών εγκαταστάσεων (installations), συναυλίες και ακροάσεις έργων ηλεκτροακουστικής και ηλεκτρονικής μουσικής, video works, happenings, κ. α.