38 νέοι και ανερχόμενοι Ινδοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους στην έκθεση με τίτλο «Σύντομες παραβολές μιας δυστοπίας, Έκθεση με Καλλιτέχνες από την Ινδία / Brief Parables of Dystopia, an Exhibition of Artists from India», η οποία διοργανώνεται από τo MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και τη Gallery ONKAF (Ν. Δελχί) από τις 7 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2019.

Η έκθεση που περιλαμβάνει δισδιάστατα έργα, γλυπτική και βίντεο, υλοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ν. Δελχί στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ-Ινδία Τιμώμενη χώρα, ενώ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη. εγκαινιάζοντας τη συνεργασία μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδας.

H έκθεση

Η αφήγηση είναι ένα φανταστικό σύστημα της ανθρώπινης φαντασίας. Τα παραμύθια, οι παραβολές, οι αλληγορίες και η ποίηση θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο το ανθρώπινο γένος θα διαπρέπει. Η εξαφάνιση της φαντασίας και της συλλογικής μνήμης θα ήταν καταστροφική για τους παγκόσμιους πολιτισμούς, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα. Ο Ocean Vuong, ο Αμερικάνος ποιητής και δοκιμιογράφος έχει πει πως αν η ελληνική λέξη για τον ποιητή είναι να «ποιεί», να «δημιουργεί», έτσι και το να θυμάται κανείς είναι να δημιουργεί και γι’ αυτό όποιος θυμάται είναι ταυτόχρονα και ποιητής. Ίσως γι’ αυτό και η ανάμνηση είναι ένα εργαλείο, μια ικανότητα χωρίς την οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι καλλιτέχνες. Παρόλα αυτά, η φαντασία του ανθρώπου παιδεύεται κι από τους αντικατοπτρισμούς ενός απρόβλεπτου μέλλοντος, γοητευμένη από τάσεις πρόβλεψης της αποκάλυψης, χαλιναγωγημένη από ουτοπικές αλλά και δυστοπικές εικόνες. Τελικά μήπως η ανάμνηση και η ποίηση σχηματίζουν ένα κομμάτι της συλλογικής δυστοπίας που φανταζόμαστε;

Η έκθεση ‘Σύντομες παραβολές μιας δυστοπίας’ είναι μια πανοραμική όψη κάποιων από τις ερμηνείες οι οποίες εξιστορούν καθώς και προβλέπουν τις ζωές μας. Οι καλλιτέχνες σε αυτή την έκθεση είναι παραμυθάδες, ο καθένας υφαίνοντας τη δική του δυστοπική ταπισερί, πλάθοντας τους δικούς τους μύθους και πρωταγωνιστές, κάποιες φορές με μυριάδες χειρονομίες παραστατικότητας και κάποιες άλλες μέσα από την ακινησία της αφαίρεσης. Συλλογικά αντιπροσωπεύουν ένα φάσμα σύγχρονων Ινδών καλλιτεχνών διαφόρων ηλικιών και μέσων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί σ’ ένα μοναδικό πλουραλιστικό σύνολο.

Καλλιτέχνες όπως οι Dattatreya Apte, Sukhvinder Singh, Subba Ghosh και Prasanta Kalita προέρχονται από μια γενιά καλλιτεχνών που έχουν εμβαπτιστεί στα μοντερνιστικά εικαστικά κινήματα αλλά ταυτόχρονα διατήρησαν την μοναδικότητα της φωνής και της προσέγγισής τους. Το έργο με μελάνι σε χαρτί της Ruchika Wason Singh είναι χειρονομιακό και παρουσιάζει τις περιοχές της γυναικείας λεπτότητας με μινιμαλιστικές εκφράσεις. Υπάρχει μια υπόνοια ενθύμησης των παρελθόντων ζωών στις πλατιές πινελιές αυτών των καλλιτεχνών. Οι νεότεροι καλλιτέχνες όπως οι Sumantra, Santanu, Nidhi Agarwal και άλλοι σε αυτή την έκθεση αντιπροσωπεύουν μια φωνή επείγουσας ανάγκης και ασυγκράτητων εικαστικών αφηγήσεων δυστοπικού παροξυσμού. Είναι άφοβοι όσον αφορά τον σχολιασμό των καταστάσεων του κόσμου και της μειωμένης οικολογίας των ανθρωπίνων αξιών.