Το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ξεκινά δίνοντας την ευκαιρία σε όσους αγαπούν τον κινηματογράφο και το καλοκαίρι να παρακολουθήσουν μια μοναδική επιλογή ταινιών και κινηματογραφικών δρώμενων.

Φέτος, το SIFF περιλαμβάνει περφόρμανς που διευρύνουν τα παραδοσιακά όρια του κινηματογράφου. Τη βραδιά έναρξής του το φεστιβάλ εισάγει τους επισκέπτες του στη φετινή του θεματική “ανα-θεώρηση”, παρουσιάζοντας τις διαφορετικές πτυχές της κινηματογραφικής εμπειρίας μέσα από μια ζωντανή παράσταση διευρυμένου κινηματογράφου από την ομάδα Metamkine, από τη Γκρενομπλ της Γαλλίας, στο θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης. Οι Cellule d’Intervention Metamkine δημιουργούν μια κινηματογραφική καλειδοσκοπική εμπειρία, με προβολείς 16mm, και μια σειρά από αντικείμενα που εξυπηρετούν στη ζωντανή επεξεργασία ήχου και εικόνας. Μια νέα ταινία δημιουργείται μπροστά στα μάτια των θεατών με τη χρήση των πιο βασικών στοιχείων του κινηματογράφου: φιλμ, φως και ήχο.

Οι Cellule d’Intervention Metamkine είναι μια από τις δημοφιλέστερες ομάδες ζωντανών περφόρμανς διευρυμένου κινηματογράφου. Εδώ και 20 χρόνια προσφέρουν κινηματογραφικές εμπειρίες σε όλον τον κόσμο. Στο πλαίσιο του προγράμματός του που εστιάζει στον κινηματογράφο σαν εμπειρία, το SIFF περιλαμβάνει το πρόγραμμα Flicker: Ένα βράδυ για τον Τόνι Κόνραντ εις μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους γονιμοποιούς καλλιτέχνες της αβάν γκαρντ, Τόνι Κόνραντ (1940-2016), σε ένα μυσταγωγικό βράδυ κάτω από τον έναστρο ουρανό, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Mike Cooper, Jérôme Noetinger και Alyssa Moxley.

Αυτό το πρόγραμμα προβολών που αναπτύχθηκε γύρω από την επιδραστική ταινία του Κόνραντ «Το τρεμόπαιγμα» (1965), και εξερευνά τη μακρά κινηματογραφική κληρονομιά που άφησε η ταινία. Εξερευνώντας τη βασική δομική μονάδα του φιλμ, που δεν είναι άλλη από το καρέ, το πείραμα του Κόνραντ διεύρυνε τα όρια της αντίληψης του μέσου σε άγνωστα μέρη, εφορμώντας στο «φαινόμενο phi» της φαινόμενης κίνησης και απελευθερώνοντας έναν ολόκληρο δευτερογενή κόσμο εντυπώσεων του αμφιβληστροειδούς και τρεμάμενων ψευδαισθήσεων.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ και τον ψηφιακό χάρτη με τις τοποθεσίες όπου θα διεξαχθούν οι προβολές.