«Συστήματα, Οργανισμοί, Συμβίωση»: Η έκθεση και το παράλληλο δημόσιο πρόγραμμα στο Οχτώ

Συστήματα, Οργανισμοί, Συμβίωση

Η έκθεση επικεντρώνεται σε αναδυόμενες μορφές θέσμισης, μοντέλα συνύπαρξης και αποσπασματικές ιστορίες συνοικολογίας

23 Σεπτεμβρίου 2021
- 22 Οκτωβρίου, 2021

Η έκθεση και το παράλληλο δημόσιο πρόγραμμα «Συστήματα, Οργανισμοί, Συμβίωση» παρουσιάζονται εκ νέου από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 22 Οκτωβρίου στο Οχτώ.

Εστιάζει σε αλληλεπιδράσεις ενεργών συστημάτων και ιστοριών, όντων και οργανισμών, όπως αυτά παρουσιάζονται στο αστικό, κοινωνικό και φυσικό πεδίο. Έχοντας ως άξονες τις έννοιες της μετάλλαξης, της ανοσίας και της μεταγέννησης, η έκθεση επικεντρώνεται σε αναδυόμενες μορφές θέσμισης, μοντέλα συνύπαρξης και αποσπασματικές ιστορίες συνοικολογίας.

Η έκθεση «Συστήματα, Οργανισμοί, Συμβίωση» πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούνιο 2021 ως μέρος της έκδοσης Instituting του New Alphabet School / HKW το οποίο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Goethe Institut Athen και του HKW Berlin.

Συστήματα, Οργανισμοί, Συμβίωση

Στο βιβλίο του «Τρεις οικολογίες» που δημοσιεύτηκε το 1989 ο Félix Guattari γράφει ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια περίοδο έντονων τεχνο-επιστημονικών μετασχηματισμών. Εάν δεν βρεθεί θεραπεία, η οικολογική ανισορροπία που έχει δημιουργηθεί θα απειλήσει τελικά τη συνέχιση της ζωής στην επιφάνεια του πλανήτη. Κρίσιμο διακύβευμα σε σχέση με αυτές τις «αναταραχές» είναι το ότι οι ανθρώπινοι τρόποι ζωής, τόσο ατομικοί όσο και συλλογικοί, τείνουν να μειωθούν στο ελάχιστο. Η Donna Haraway, στο βιβλίο της ”Staying with the Trouble” (2016), ισχυρίζεται ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί αλληλοδιεισδύουν ο ένας στον άλλο, αφομοιώνουν ή αφομοιώνονται και έτσι δημιουργούν συμβιωτικές διευθετήσεις · προτείνει το όρο «συν-ποίηση» υπό την έννοια του «φτιάχνοντας με» ως μια λέξη που μπορεί να αποτυπώσει πολύπλοκες, δυναμικές διαδικασίες και αντιδράσεις σε τοπικά και ιστορικά συστήματα.

Συστήματα, Οργανισμοί, Συμβίωση

Η έκθεση «Συστήματα, Οργανισμοί, Συμβίωση» διερευνά τόσο τις «αναταραχές» όσο και διαδικασίες συν-ποίησης επιχειρώντας να καταγράψει και να αναδείξει παρεμβατικές δυνητικότητες και ποιητικές της τέχνης σε σχέση με κοινωνικά, πολιτικά, προσωπικά και οικολογικά αδιέξοδα. Η συνύπαρξη αυτή καλλιτεχνών υπό μια έννοια επιχειρεί να ερευνήσει και τις προεκτάσεις της πρακτικής του «φτιάχνοντας/δημιουργώντας με» συνδυάζοντας υπάρχουσες διαδικασίες με φαντασιακές πρακτικές. Την αναγκαιότητα της συμβίωσης και τις παράδοξες συνεχείς μεταλλάξεις που δημιουργούν νέες μορφές ζωής.

Συντελεστές

Συμμετέχουν: Arbit City Group, Forensic Architecture, αγκύλες, Νίκος Αρβανίτης, Πάκυ Βλασσοπούλου, Κωστής Βελώνης, Εύα Γιαννακοπούλου, Ανδρέας Ragnar Κασάπης, Θεοδώρα Μαλάμου, Άντζελα Μελιτόπουλος & Angela Anderson, Φωτεινή Παλπάνα, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Κώστας Ρουσσάκης, Μυρτώ Σταμπούλου, Ελένη Τζιρτζιλάκη, VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης), Ζωή Χατζηγιαννάκη

Επιμέλεια: Γκίγκη Αργυροπούλου, Κώστας Τζημούλης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου 2021
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 18:00 – 21:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Θέατρο Το 8, Πολυτεχνείου 8

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.