«Τα μακρινά αστέρια της Άρκτου» του Λουκίνο Βισκόντι στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το αφιέρωμα με θέμα «Αιμομικτικές σχέσεις στον κινηματογράφο» συνεχίζεται

Το αφιέρωμα με θέμα «Αιμομικτικές σχέσεις στον κινηματογράφο» του κλάδου Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας συνεχίζεται με την προβολή της ταινίας «Τα μακρινά αστέρια της Άρκτου» (1965) του Λουκίνο Βισκόντι.

Η Σάντρα (Κλαούντια Καρντινάλε) πηγαίνει μαζί με τον σύζυγο (Μάικλ Κρέιγκ), στο χωριό της για να ταχτοποιήσει οικογενειακές υποθέσεις. Να παραστεί στην ανέγερση ενός μνημείου στη μνήμη του αντιφασιστικού αγώνα του διανοούμενου πατέρα της και να δει τη μητέρα της που πάσχει από βαριά ψυχοπάθεια. Εκεί τα ζεύγος θα συναντηθεί με τον όμορφο αδερφό της (Ζαν Σορέλ).

Το εκπληκτικό, μάλλον άγνωστο, φιλμ του Βισκόντι βασίζεται στον μύθο της Ηλέκτρας με φροϋδικές αναφορές και μια καθηλωτική ερμηνευτικά και εμφανισιακά Κλαούντια Καρντινάλε. Σύνθετη τοιχογραφία με στοιχεία νουάρ, αναδρομή στο παρελθόν και αναφορές σε κρυμμένα μυστικά. Με μια έξοχη δαιδαλώδη αφήγηση, σχηματίζεται ένα ψηφιδωτό παζλ πολιτικό, κοινωνικό, οικογενειακό. Ο Βισκόντι εφορμά με το στυλ του ολοκληρωτικού σινεμά, ανακαλύπτει σπέρματα φασισμού, οικογενειακής παθογένειας, πολιτικής και συναισθηματικής μετάλλαξης. Ένα ποίημα που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία και παραμένει μοντέρνο, επίκαιρο, διαχρονικό, διαπεραστικό, με υποδειγματική αφήγηση και αισθητική που σε θαμπώνουν, με τα ντεκόρ και τους φωτισμούς να εξομολογούνται.

Ομιλητές: Νίκος Τζαβάρας, Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Μεγ. Αλεξάνδρου 136, Αθήνα 104 35

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.