Τι θα ακούγαμε σήμερα εάν ο Μάρκο Πόλο είχε ηχογραφήσει τους ήχους και τις μουσικές των ταξιδιών του; Mουσικές παραδόσεις του κόσμου αλλά και σύγχρονες συνθέσεις εμπνευσμένες από τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο.

Η παράσταση αυτή του μουσικού σχήματος Εν Χορδαίς έχει αφορμή την εξής υπόθεση: τι θα ακούγαμε σήμερα εάν ο Μάρκο Πόλο είχε μαζί στα ταξίδια του ένα μηχάνημα ηχογράφησης; Αλλά και πώς θα αξιοποιούσε όλο αυτό τον ηχητικό πλούτο αν ήταν ο ίδιος συνθέτης; Ένα multi-ethnic πρόγραμμα που εκτείνεται από την Άπω Ανατολή έως τη Δύση. Μουσικοί από όλο τον κόσμο σε ένα ταξίδι μουσικής αυτογνωσίας από την παράδοση έως το σήμερα, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013.

Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, μαζί με το βραβευμένο μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς και προσκεκλημένους μουσικούς από την Ιταλία, την Κίνα, το Ιράν και τη Μογγολία, μας καλεί να αναπλάσουμε νοερά τις διαδρομές του Μάρκο Πόλο. Έτσι, ταξιδεύουμε στο Δρόμο του Μεταξιού, με ήχους που ανιχνεύονται στο 13ο και 14ο αιώνα, στον αχανή γεωγραφικά χώρο που διέσχισε ο Μάρκο Πόλο: κλασική κινεζική μουσική, ουζμπεκικά τραγούδια, ινδικές παραδόσεις, λόγια περσική μουσική, βυζαντινό μέλος, μεσαιωνική μουσική από τη Βενετία… Παράλληλα, θα ακουστούν συνθέσεις του Κυριάκου Καλαϊτζίδη, γραμμένες ειδικά για την παράσταση και εμπνευσμένες από τις ποικίλες εσωτερικές διαδρομές του Βενετού ταξιδευτή, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου. Ο Μάρκο Πόλο πορεύτηκε στις αρχαίες διαδρομές του μεταξιού, διαδρομές που σαν λεπτές μετάξινες κλωστές έφεραν κοντά για αιώνες ανθρώπους, πολιτισμούς, ήθη, έθη και μουσικά όργανα.