«Τα τετράδια της Πόλης» της Ειρήνης Βογιατζή στο Λουτρό των Αέρηδων

Τα τετράδια της Πόλης

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού διοργανώνει μια έκθεση με σημεία αναφοράς στην Πόλη

Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού διοργανώνει στο Λουτρό των Αέρηδων, μνημείο οθωμανικών χρόνων που περικλείει μνήμες και αισθήσεις αιώνων και διαχρονικό σημείο συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών, την έκθεση «Τα Τετράδια της Πόλης» με έργα της Ειρήνης Βογιατζή.

Τα ζωγραφικά έργα της εικαστικού, η οποία κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη, λειτουργούν ως ένα παλιό οικογενειακό φωτογραφικό άλμπουμ με σημεία αναφοράς ακούσματα, στίχους και μουσικές των τραγουδιών της Πόλης. Οι σημαντικές στιγμές της ζωής, οι πρωταγωνιστές της, τα αγαπημένα πρόσωπα, το οικείο και το καθημερινό, τα τοπόσημα, η ίδια η Πόλη, αποδίδονται ζωγραφικά εκκινώντας κάθε φορά από τις διαφορετικές ιστορίες που αφηγούνται τα τραγούδια. Οι οικογενειακές μνήμες και οι προφορικές αφηγήσεις με τις οποίες μεγάλωσε η καλλιτέχνης στην Ξάνθη αποτέλεσαν ένα απεικονιστικό κληροδότημα, πηγή έμπνευσης για τη ζωγράφο. Ωστόσο, τα έργα δεν μεταγραφούν απλώς τις ιστορίες αυτές σε εικόνες αλλά δημιουργούν έναν αυτόνομο εικαστικό κόσμο, αυστηρά προσωπικό και την ίδια στιγμή απολύτως συλλογικό, υπό την έννοια ότι σε κάθε μία από τις εσωστρεφείς εικόνες της Βογιατζή ο θεατής μπορεί να αναγνωρίσει τη δική του προσωπική ιστορία.

Κάθε έργο, πέρα από την εκφραστική εικαστική απόδοσή του, συνοδεύεται από την αυτούσια καταγραφή ή την από μνήμης επανεγγραφή μιας οικογενειακής εξιστόρησης, οι οποίες στο σύνολό τους αποτυπώνονται σε δίγλωσσο λεύκωμα, σε σχεδιασμό του Κώστα Φίσσερ.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00 ξενάγηση και μουσική εκδήλωση με τους μουσικούς: Θεοδώρα Αθανασίου (πολίτικο λαγούτο), Γλαύκο Σαμαριανάκη (βιολί) και Παντελή Καρασεβδά (κρουστά), όπου θα ακουστούν τα τραγούδια που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την καλλιτέχνιδα.

Συντελεστές

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.