Η ιδέα για την έκθεση Μικροί Κήποι Ευτυχίας προέκυψε από συζητήσεις κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου Επιμέλεια και Οργάνωση Εκθέσεων Τέχνης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Επιμορφωτικών Προγραμμάτων στο Κολέγιο Αθηνών – Κολέγιο Ψυχικού, με εισηγήτρια την επιμελήτρια και τεχνοκριτικό Μαρίνα Φωκίδη.

Πρόκειται για την πρώτη επιμέλεια έκθεσης από μία ομάδα η οποία, ορμώμενη από τη ρήση του Φρίντριχ Νίτσε «Κοντά στο άλγος του κόσμου και συχνά πάνω στο ηφαιστειακό του έδαφος, ο άνθρωπος έχει βάλει τους μικρούς του κήπους της ευτυχίας» και εμπνευσμένη από το έργο των ίδιων των καλλιτεχνών, συνεργάστηκε στενά και υποστηρίχθηκε από ένα σύνολο καταξιωμένων και νεότερων καλλιτεχνών, σε μια ομαδική προσπάθεια εξερεύνησης όλων των πιθανών τρόπων με τους οποίους λειτουργούν οι άνθρωποι σε περιόδους κρίσης.

Ο άνθρωπος εκ φύσεως έχει την τάση να δημιουργεί δικλείδες ασφαλείας. Σήμερα, ίσως πιο πολύ από ποτέ, οι άνθρωποι «κλείνονται», χτίζοντας οικειοθελώς ο καθένας για τον εαυτό του το προσωπικό του «φρούριο», μικρές ουτοπίες για να περιχαρακώσει σε αυτές τα ψήγματα ευτυχίας που έχουν απομείνει. Ο ατομικός αυτός μικρόκοσμος, μέσα στον οποίο οχυρώνεται ο άνθρωπος, μοιάζει να λειτουργεί ως ένας συμβολικά προστατευμένος κήπος – καταφύγιο από τα προβλήματα και τις δυσκολίες της πραγματικότητας. Κάποιες φορές, όμως, αυτός ο μικρός «παράδεισος» ενδεχομένως να μεταμορφώνεται στην προσωπική κόλαση του καθενός, καθώς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βγει κανείς έξω από τη σιγουριά και την ασφάλεια του μικρόκοσμου του.

Σκοπός της έκθεσης είναι, μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών και την διαλεκτική τους δυναμική, να θέσει επίκαιρα ερωτήματα που μας απασχολούν όλους . Η έκθεση στοχεύει στη δημιουργία ενός γόνιμου προβληματισμού και διαλόγου γύρω από τις εκφάνσεις, τις λειτουργίες και τις διαστάσεις της απομόνωσης και γενικότερα γύρω από τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους λειτουργούμε σε καιρούς κρίσης. Μπορεί η τέχνη να αποτελέσει ένα μέσο διαφυγής από την άγονη απομόνωση και ταυτόχρονα τον χώρο δημιουργικής αντιμετώπισης των προκλήσεων της εποχής μας;

Στην έκθεση προβάλλεται και η τανία του Γιώργου Πανουσόπουλου “Μανία”.

Συμμετέχοντες: Στάθης Αθανασίου, Στήβεν Αντωνάκος, Κωστής Βελώνης, Νίκος Γιαβρόπουλος, Βαγγέλης Γκόκας, Ευνομία Δημητριάδου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Χρήστος Κολιός, Χάρης Κοντοσφύρης, Γιώργος Κορμπάκης, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Leda Luss Luyken, Βάλλυ Νομίδου, Ζάφος Ξαγοράρης, Γιώργος Πανουσόπουλος, Marie-Françoise Poutays, Μαρίνα Προβατίδου, Ξενής Σαχίνης, Δήμητρα Σιατερλή, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Παντελής Χανδρής, Μανώλης Χάρος, Αλέξανδρος Ψυχούλης, ΕΝ ΦΛΩ, Οργάνωση Γη.

Οι επιμελήτριες: Φωτεινή Βεργίδου, Πηνελόπη Κατσάτου, Ευαγγελία Μελισσουργάκη, Πουλχερία Παπαγεωργίου, Ελένη Παπαγιαννοπούλου, Καλλιόπη Σταματάκου.

Ανακαλύψτε τον δικό σας μικρό κήπο ευτυχίας.