Το 12ο Outview Film Festival 2019 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ένα φεστιβάλ που φέρνει στην επιφάνεια το απόλυτα επίκαιρο μήνυμα, που έχει αναδειχθεί μέσα από το Φεμινιστικό Κίνημα 

Το Προσωπικό είναι Πολιτικό
“The personal is Political”

Το φετινό Outview Film Festival φέρνει στην επιφάνεια το απόλυτα επίκαιρο μήνυμα, το οποίο έχει αναδειχθεί μέσα από το Φεμινιστικό Κίνημα και ανοίγει εκ νέου την συζήτηση σε σχέση με το ιδιωτικό και το κοινωνικό, την ιδιωτική και τη δημόσια σφαίρα, το προσωπικό και το πολιτικό.

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσποιείται πως οι επιλογές του/της δεν είναι παρά προσωπικές υποθέσεις, οι οποίες έχουν φτωχό συλλογικό αντίκτυπο στον κοινωνικό ιστό. Πως η ενδοοικογενειακή βία, η ανισότητα και οι δυσκολίες πρόσβασης σε βάρος των ΑμεΑ, η ανακύκλωση και η κλιματική αλλαγή, ο ρατσισμός, η ομοφοβία, η τρανσφοβία, ο μισογυνισμός κινούνται στην σφαίρα της ιδιωτικότητας και δεν είναι πολιτικές επιλογές.

Όμως σε μια μεταβατική εποχή όπως η σημερινή, τίποτα δεν είναι απολιτικό. Ακόμα και η απόφαση να θεωρείται κάτι απολιτικό, είναι μια πολιτική απόφαση, διότι δεν υπάρχει πεδίο που να μην το ακουμπάει η πολιτική. Το πράττειν και ομιλείν του κάθε ατόμου δεν είναι αντικειμενικά ουδέτερα. Το τι επιλέγουμε να κάνουμε και το πώς επιλέγουμε να μιλάμε για αυτό, έχουν σημασία. Η ρητορική του σήμερα μεταφέρει έννοιες που έχουν μέσα τους πολιτική και έχουν σημασία για την κατανόηση του πώς αναπτύσσεται ο ιδεολογικός μηχανισμός. Το πώς μιλάμε ή δεν μιλάμε σήμερα και για ποιο θέμα – τι μένει εντός και τι εκτός δημόσιου διαλόγου, έχει σημασία, για όλους μας.

Τα Highlights του Φεστιβάλ | 10+μία ταινίες που απαγορεύεται να χάσεις

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει συνολικά 28 ταινίες μεγάλου μήκους (13 μυθοπλασίας και 15 ντοκιμαντέρ), οι οποίες έχουν κάνει πρεμιέρα στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του πλανήτη.

Jonas (Christophe Charrier, Γαλλία, 82′, 2018)

Ο Jonas στα 33 του ζει μια άστατη προσωπική ζωή, με ξενύχτια σε κλαμπ και εναλλαγή ερωτικών συντρόφων. Είναι ολοφάνερα πληγωμένος και ασταθής, αφού ένα τραυματικό γεγονός από την εφηβική του ζωή τον καταδιώκει. Το φιλμ κινείται σε δυο χρόνους, στον παρόντα αλλά και τον παρελθόντα, δέκα οχτώ χρόνια πριν, όταν ο Jonas έζησε τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα στο πρόσωπο του χαρισματικού συμμαθητή του Nathan. Πρωταγωνιστεί ο Felix Maritaud.

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Sauvage (Camille Vidal-Naquet, Γαλλία, 100′, 2018)

Τα πεζοδρόμια του Παρισιού, τα σκοτεινά μονοπάτια του δάσους της Βουλώνης, τα παρακμιακά υποφωτισμένα κλαμπ, τα λερωμένα κρεβάτια σε ετοιμόρροπα σπίτια συνθέτουν την γκρίζα εικόνα ενός κόσμου που τα πάντα πουλιούνται και αγοράζονται. Σε αυτό τον κόσμο κινείται ο εικοσιδιάχρονος Λεό  ο οποίος δεν διστάζει να αγκαλιάσει άγνωστα κορμιά, να φιλήσει άντρες που δεν θα ξαναδεί, αναζητώντας την τρυφερότητα μέσα στο ευκαιριακό και την αγάπη μέσα από κάτι φθηνό. Υποψήφιο για τρία βραβεία στην Κάννες το 2018 με τον Felix Maritaud να κερδίζει το Louis Roederer Foundation Rising Star Award, η ταινία έχει κερδίσει πέντε βραβεία μεταξύ των οποίων και το FIPRESCI Prize στο Jerusalem Film Festival.

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Sauvage (Camille Vidal-Naquet, Γαλλία, 100′, 2018)

Παρουσία του πρωταγωνιστή Felix Maritaud στην προβολή, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Ο Felix Maritaud, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μεγάλου μήκους ταινία στο 120 BPM (Beats per Minute), στη συνέχεια έπαιξε στο πλάι της Vanessa Paradis στο Knife+Heart ενώ αμέσως μετά τον παρακολουθήσαμε στο υπέροχο Sauvage. Στην Αθήνα έρχεται για πρώτη φορά με την νέα του ταινία Jonas, μια εξαίρετη παραγωγή του Γαλλικού καναλιού Arte.

Jonathan Agassi Saved My Life (Tomer Heymann, Ισραήλ, 106′, 2018)

Ο Τζόναθαν Αγκάσι διάσημος πορνοστάρ αποκαλύπτει την αθέατη πλευρά της ζωής του σ’ αυτό το ευαίσθητο και ανθρώπινο ντοκιμαντέρ. Από τις γειτονιές του Τελ Αβίβ και την μεσοαστική οικογένεια του ο Αγκάσι φτάνει στην κορυφή  της βιομηχανίας των ταινιών ενηλίκων, πρωταγωνιστεί  σε on stage show σε clubs του Βερολίνου όπου ζει ενώ παράλληλα προσπαθεί να βρει ισορροπία στην δύσκολη σχέση με τον πατέρα του.

Searching Eve (Pia Hellenthal, Γερμανία, 85′, 2019)

Η Εύα είναι είκοσι πέντε χρονών, βερολινέζα, ονειροπόλα, ποιήτρια, λεσβία, sex worker, νοικοκυρά, ακτιβίστρια του φεμινισμού, μοντέλο. Αυτή είναι η ιστορία μιας νέας γυναίκας που μεγαλώνει στην εποχή του διαδικτύου, η οποία κάνει τον εαυτό της δημόσιο θέαμα προκαλώντας συζήτηση για το πώς πρέπει να είναι μια γυναίκα. Μέσα από το ντοκιμαντέρ αναδύεται η πολυσχιδής προσωπικότητα της Εύας και μαζί της το πρόσωπο μιας νέας γενιάς, σε μια εποχή που η φιλοσοφία της δεδομένης ταυτότητας είναι πλέον ξεπερασμένη. Το πορτρέτο μιας μοντέρνας προσωπικότητας.

Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε, στα πλαίσια του Αφιερώματος «Sex is My Business».

Mr Gay Syria (Ayse Toprak, Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, 82′, 2018)

Το παρόν ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την ζωή δυο Σύρων προσφύγων οι οποίοι προσπαθούν να ξαναφτιάξουν την ζωή τους. Ο Χουσεΐν είναι κουρέας στην Κωνσταντινούπολη και ζει διπλή ζωή ανάμεσα στην συντηρητική οικογένεια του και την gay ταυτότητα του. Ο Μαχμούτ είναι πρόσφυγας στο Βερολίνο και έχει ιδρύσει την  LGBTQI ομάδα της Συρίας στη γερμανική πρωτεύουσα. Τί φέρνει κοντά αυτούς τους δυο ανθρώπους; Το όνειρο τους να μετέχει κάποιος εκπρόσωπός από την χώρα τους στο διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς Mr Gay στην Μάλτα.  Θα γίνει το όνειρο τους πραγματικότητα;

Με την Υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξενμπουργκ, στα πλαίσια του Αφιερώματος «HateCrime Refugees».
Παρουσία του πρωταγωνιστή Mahmoud Hassino στην προβολή.

Wild Nights with Emily (Madeleine Olnek, ΗΠΑ, 84′, 2018)

Στα μέσα του 19ου αιώνα, η Emily Dickinson γράφει συνεχόμενα, ασταμάτητα. Έξω από το λογοτεχνικό της σύμπαν όμως παραμένει μια νεαρή γυναίκα η οποία επιθυμεί να ζήσει έντονα και να αγαπηθεί. Άγνωστη πτυχή πάνω στην ιστορία της ζωής της η αθέατη, κρυφή και έντονη σχέση της με μια άλλη γυναίκα την οποία και διερευνά αυτό το πραγματικά υπέροχο φιλμ της Madeleine Olnek.

Η ταινία προβάλλεται στα πλαίσια του αφιερώματος «Κριτικοί Κινηματογράφου, το φύλο έχει σημασία», το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη: ΕΣΠΑ – Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Shakedown (Leilah Weinraub, ΗΠΑ, 82′, 2018)

Μια ομάδα από Αφροαμερικανές χορεύτριες που ζουν στην πόλη του Λος Άντζελες ξεκίνησαν μια σειρά από θρυλικά πάρτι τα οποία ονόμασαν “Shakedown”. Αυτά περιλαμβάνουν αισθησιακούς χορούς και ερεθιστικό στριπτίζ τα οποία ωστόσο απευθύνονται αυστηρά στην λεσβιακή underground σκηνή της πόλης των Αγγέλων.

Mapplethorpe (Ondi Timoner, ΗΠΑ, 102′, 2018)

Βιογραφικό κινηματογραφικό δράμα γύρω από την ζωή και την καλλιτεχνική οντότητα του φωτογράφου Robert Mapplethorpe ο οποίος μεσουράνησε με στην Αμερική των 70’s προκαλώντας αντιδράσεις στους συντηρητικούς κύκλους με τις gay art φωτογραφικές του λήψεις. Το φιλμ ξεκινάει από τις απαρχές της δεκαετίας του ’70 όπου ο Mapplethorpe παλεύει να κάνει αισθητή την παρουσία του στους καλλιτεχνικούς κύκλους  και φτάνει μέχρι το 1989 οπότε και έχασε την ζωή του από τον ιό HIV.

Monument of Pride (Sebastiaan Kes, Ολλανδία 83′, 2018)

Η Ολλανδία, ως γνωστόν, είναι μια από τις πιο ανοιχτές κοινωνίες του κόσμου, η οποία σέβεται και προστατεύει επαρκέστατα τα LGBTQI δικαιώματα. Πώς φτάσαμε όμως σε αυτή την εξέλιξη; Τί προηγήθηκε μέχρι τη μεγάλη κατάκτηση της νομιμοποίησης των gay γάμων του 2001; Το Monument of Pride αποκαλύπτει όλες τις πτυχές της ροζ ολλανδικής επανάστασης, από το μακρινό παρελθόν μέχρι τις μέρες μας.
Με την υποστήριξη της Ολλανδικής Πρεσβείας.

Παρουσία του σκηνοθέτη Sebastiaan Kes στην προβολή, με την υποστήριξη της Ολλανδικής Πρεσβείας.

M/M (Drew Lint, Καναδάς/Γερμανία, 81′, 2018)

O Matthew είναι ένας νεαρός Καναδός που ζει μόνιμα  στο Βερολίνο. Τυχαία μια μέρα στο γυμναστήριο γνωρίζει τον Matthias, έναν νεαρό μοτοσικλετιστή, τον οποίο ερωτεύεται παράφορα. Όταν ο Matthias τρακάρει με τη μηχανή του και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση, ο Matthew μπαίνει στο σπίτι του και αρχίζει να ζει τη ζωή του Matthias.

Παρουσία του σκηνοθέτη Drew Lint στην προβολή.

Transmilitary (Fiona Dawson & Gabriel Silverman, ΗΠΑ, 93′, 2018)

O στρατός είναι ο σημαντικότερος εργοδότης για πολλά από τα μέλη της αμερικανικής transgender κοινότητας. Ωστόσο κάθε μέρα περισσότερα από δεκαπέντε χιλιάδες διεμφυλικά άτομα που υπηρετούν, αντιμετωπίζουν το μέλλον τους με αβεβαιότητα. Η διάθεση τους για προσφορά στην πατρίδα τους και η καριέρα που επέλεξαν, κινδυνεύουν να χαθούν από την επαπειλούμενη απόταξη με νόμο, που φέρεται να ετοιμάζει η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ταινία Έναρξης

Irving Park (Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Ελλάδα, 117′ 2019)

Η ιστορία τεσσάρων gay αντρών μεταξύ 60 και 70 ετών, που ζουν ως Master and Slave στο σημερινό Σικάγο. Μια οικογένεια που βασίζεται στην ελεύθερη επιλογή και τη συναίνεση στην απώλεια της προσωπικής ελευθερίας προς χάριν της επιθυμίας του άλλου. Την Τελετή Έναρξης θα παρουσιάσει η Χαρά Κολαΐτη (Άννα Γούλα Βαρδινογιάννη) και ο Γιώργος Καλογερόπουλος (I-tenia).

Ταινία Λήξης

Socrates (Alex Moratto, Βραζιλία, 71′, 2018)

Μετά τον απρόσμενο θάνατο της μητέρας του ο δεκαπεντάχρονος Socrates που ζει στις φτωχογειτονιές του Σάο Πάολο αναγκάζεται να πάρει την τύχη της ζωής του στα χέρια του. Αντιμέτωπος με την θλίψη της απώλειας αλλά και την απόρριψη από τον πατέρα του λόγω της ερωτικής του ταυτότητας ο Socrates προσπαθεί να επιβιώσει και να μην χάσει την ελπίδα του για το μέλλον.

Αφιέρωμα

«Κριτικοί Κινηματογράφου, το Φύλο έχει σημασία!»

Discussion Panel: Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Με αφορμή την έρευνα “Thumbs Down 2018” η οποία θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη μελέτη στο θέμα της εκπροσώπησης των γυναικών στο πεδίο της κινηματογραφικής κριτικής και τον αντίκτυπο που έχει στην κοινωνία, το φετινό Outview Film Festival φιλοξενεί τέσσερεις γνωστούς κριτικούς κινηματογράφου, μέλη της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI.

Beatrice Behn: Κριτικός κινηματογράφου, αρχισυντάκτρια του Kino-Zeit, το μεγαλύτερο περιοδικό γερμανικής γλώσσας για την arthouse και το ανεξάρτητο σινεμά.

Wendy Ide: Κριτικός κινηματογράφου, έχει εργαστεί έντεκα χρόνια στην εφημερίδα The Times και από το 2015 γράφει για την εφημερίδα The Guardian.

Thomas Abeltshauser: Ανεξάρτητος δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου με έδρα το Βερολίνο. Γράφει για τις τρέχουσες κυκλοφορίες ταινιών σε πολλά γνωστά κινηματογραφικά έντυπα καθώς και σε ημερήσιες εφημερίδες.

Maja Bogojevic (PhD): Είναι ιδρύτρια και αρχισυντάκτης του πρώτου κινηματογραφικού περιοδικού του Μαυροβουνίου Camera Lucida (www.cameralucida.eu), λέκτορας κινηματογραφικής θεωρίας, κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου Donja Gorica (Μαυροβούνιο) και ιδρύτρια και πρόεδρος του εθνικού τμήματος του FIPRESCI στο Μαυροβούνιο.

Πόλυ Λυκούργου: Άρθρα της – πάντα σχετικά με τον κινηματογράφο – έχουν δημοσιευθεί στο Έθνος, στο Περιοδικό Σινεμά, στο flix.gr και στην Real News. Υπήρξε οκτώ χρόνια συντάκτρια του ΒΗΜagazino και για 7 χρόνια έχει εργαστεί προγραμματίζοντας για τις Νύχτες Πρεμιέρας.

Λήδα Γαλανού: Έχει δουλέψει ως συντάκτης για το Περιοδικό Σινεμά, και σήμερα αρθρογραφεί για το flix.gr, καθώς και για την Εφημερίδα των Συντακτών. Παράλληλα έχει ασχοληθεί και με την διανομή, στους τομείς του publicity και του marketing, δουλεύοντας για τις εταιρείες Odeon, Playtime, AudioVisual και Filmopolis. Μεταξύ των project της, συμπεριλαμβάνεται και η «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα.

Έλενα Χριστοπούλου: Σπούδασε Κινηματογράφο στο Λονδίνο. Το 2003 εργάστηκε για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας και πέρασε στην κριτική/δημοσιογραφία κινηματογράφου στο περιοδικό Time Out Athens. Από το 2005 γράφει κριτικές και αρθρογραφεί για το Πρώτο Θέμα και στη συνέχεια το protothema.gr. Παράλληλα, εργάζεται για τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Την συζήτηση πάνω στο θέμα της παρουσίας των γυναικών στον αδιαμφισβήτητα ανδροκρατούμενο χώρο της κινηματογραφικής κριτικής, αλλά και το πώς λειτουργεί και επιδρά το γυναικείο βλέμμα επάνω στην άρθρωση της κινηματογραφικής γλώσσας, συνεχίζει η προγραμματισμένη προβολή 5 ταινιών σκηνοθετημένες από γυναίκες, με ΔΩΡΕΑΝ είσοδο.

Wild Nights with Emily (Madeleine Olnek, ΗΠΑ, 84′, 2018)
Dykes, Camera, Action! (Caroline Berler, ΗΠΑ, 58′, 2018)
Air (Αnatol Schuster, Γερμανία, 91′, 2017)
Carmen y Lola (Arantxa Echevarría, Ισπανία, 105′, 2018)
The Artist & the Pervert (Beatrice Behn, René Gebhardt, Γερμανία, ΗΠΑ, Αυστρία, 96′, 2018)

Αφιέρωμα

Hate Crime Refugees

Discussion Panel: Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Μια σειρά συγκλονιστικών ντοκιμαντέρ η οποία αφηγείται τις ζωές queer ανθρώπων σε καθεστώτα της Μέσης Ανατολής, όπου η ομοφοβία δεν τους αφήνει περιθώρια παραμονής στον τόπο τους και η απειλή του θανάτου (λόγω της διαφορετικής τους σεξουαλικής ταυτότητας) είναι διαρκής. Αυτοί οι πρόσφυγες των εγκλημάτων μίσους, δίνουν τεράστιες μάχες διαφυγής και κάποιοι τα καταφέρνουν.

Το φετινό Outview Film Festival έχει την μεγάλη τιμή να φιλοξενεί όχι μόνο το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ Mr Gay Syria αλλά και τον πρωταγωνιστή του, Mahmoud Hassino. Παράλληλα στα πλαίσια του αφιερώματος θα προβληθεί το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Re-Births, που δίνει φωνή σε τέσσερεις queer ανθρώπους από τέσσερεις διαφορετικές ηπείρους, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στο Παρίσι. Ένα από τα ελάχιστα ντοκιμαντέρ φτιαγμένο από και για queer μετανάστες. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με το Birds of the Borderlands, μια ταινία για την προσωπική ελευθερία και την ελπίδα για επιβίωση με φόντο την Ιορδανία.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί με την συμβολή του ΣΥΔ (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών) και θα συμπεριληφθούν μαρτυρίες από ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, οι οποίοι έχοντας βρει υποστήριξη στο Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε νομικό και κοινωνικό επίπεδο στην Ελλάδα.

Mahmoud Hassino: δημοσιογράφος και blogger των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων
Παναγιώτης Δημητράς: Είναι ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ)
Μαρίνα Γαλανού: Πρόεδρος Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξενμπουργκ.

Αφιέρωμα

Sex is My Business

Discussion Panel: Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Είναι η σεξ-εργασία μια πράξη σωματικής αυτοδιάθεσης και προσωπικής επανάστασης; Μπορεί να είναι φεμινιστική πράξη, ή όντας εν γένει πατριαρχικός θεσμός δεν δύναται να ξεφύγει από την αντρική ματιά και την απόλαυση του άντρα; Είναι το μοντέλο της νομιμοποίησης της εργασίας στο σεξ, με όλους τους αυστηρούς του κανονισμούς και συχνά τον αποκλεισμό των τρανς ατόμων, βιώσιμο; Είναι το σουηδικό μοντέλο με την μετατόπιση της ευθύνης από τον εργάτη στον αγοραστή με τελικό σκοπό την εξάλειψη της πορνείας πιο ανθρωποκεντρικό; Ή είναι λανθάνων πουριτανισμός μασκαρεμένος σε συμπόνια και προοδευτικότητα; Μήπως όλα αυτά τα μοντέλα είναι πλέον παρωχημένα; Μήπως τελικά ένας ριζικός επαναπροσδιορισμός της εργασίας στο σεξ είναι πλέον αναγκαίος; Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος Sex is My Business, με κεντρική θεματική την σεξ-εργασία στον 21ο αιώνα.

Jonathan Agassi: Διεθνούς φήμης πορνοστάρ, εργάτης του σεξ και πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ Jonathan Agassi Saved My Life.
Pia Hellenthal: Σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ Searching Eva, το οποίο αποτελεί και την πρώτη της μεγάλου μήκους απόπειρα.
Eva Collé: Πρωταγωνίστρια του ντοκιμαντέρ Searching Eva, μοντέλο, blogger, αλλά και εργάτρια στην βιομηχανία του σεξ.
Άννα Απέργη: Aκτιβίστρια και αντιπρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).
Μπέτυ Βακαλίδου: Συγγραφέας, ηθοποιός, ακτιβίστρια
Μαρία Καββαλάκη: Νομική Σύμβουλος στο Κέντρο Ζωής

Την συζήτηση θα συντονίσει ο Γρηγόρης Βαλιανάτος, δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε και της Πρεσβείας του Ισραήλ.

Αφιέρωμα

Κατά του Μισαναπηρισμού

Discussion Panel: Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Στην Ελλάδα ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, αποτελώντας ένα 10% του συνολικού πληθυσμού. Την τελευταία πενταετία πολλά έχουν αλλάξει στην κοινωνική και στην επιδοματική πολιτική σε σχέση με τα ΑμεΑ. Σε αυτές ακριβώς τις αλλαγές αναφέρεται η Γιώτα Καραγιάννη όταν μιλά για «μισαναπηρισμό» στο βιβλίο της «Η αναπηρία στην Ελλάδα της κρίσης». Πρόκειται για αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια αξιοπρέπειας, τον εξευτελισμό και την αμφισβήτηση – και πολλές φορές την εσκεμμένη υποτίμηση – της αναπηρίας των προαναφερθέντων ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοί παλεύουν να επιβιώσουν σε ένα κράτος μηδενικής πρόνοιας και προοδευτικά αυξανόμενης αδιαφορίας. Στην συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος Κατά του Μισαναπηρισμού, ήρθε η ώρα να δοθεί φωνή σε αυτή την αφανή αλλά τεράστια κοινωνική ομάδα, η οποία ίσως και να έχει βουλιάξει όσο καμία άλλη λόγω της κρίσης.

Ανδρέας Μπαρδάκης: Συνήγορος των Αμεα.

Παναγιώτα Καραγιάννη: Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου: Ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ιδρύτρια της ΜΚΟ «Λάρα» για την εκπαίδευση σκύλων-οδηγών για τυφλούς.

Αντώνης Ρέλλας: Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ: “Μηδενική Ανοχή”.

Long Live the Queens

Zackie Oh

Στα πλαίσια του Outview Film Festival 2019, ο κοντινότερος φίλος του Ζακ Κωστόπουλου και σχεδιαστής μόδας, ο Πάνος Θάνος, ο οποίος είχε φτιάξει και κάποια από τα drag κουστούμια του, παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο Long Live the Queens στην οποία θα παρουσιαστούν κομμάτια από τη προσωπική γκαρνταρόμπα Ελλήνων και Ελληνίδων Dr.a.g. καλλιτεχνών. Κάθε ένα από τα κομμάτια – εκθέματα συμβολίζει μια σημαντική στιγμή για τον εκάστοτε καλλιτέχνη στην επαγγελματική του πορεία.

Θα εκτεθούν τα κουστούμια που έχουν φορεθεί από:

  • Ζακ Κωστόπουλος Zackie Oh
  • Γιώργος Καλογερόπουλος I-tenia
  • Χαρά Κολαΐτη Άννα Γούλα Βαρδινογιάννη
  • Γιώργος Κουνάνης Activista
  • Γιώργος Λιγνός Gorgina
  • Ilias Afrodite HGW
  • Θεόφιλος Σπηλιώπουλος Φιλοθέη
  • Βασίλης Παπαδόπουλος Darla Qubit
  • Ι. Ι. Κ. Imiterasu

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.