Μια ηχητική σύνθεση από ήχους του ελευσινιακού τοπίου σε μια νέα αφήγηση της πόλης

Ο Tarek Atoui καλείται να δημιουργήσει νέο έργο για την Ελευσίνα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Αισχυλείων 2015 – μια πόλη διαποτισμένη από τον αρχαίο μύθο και τόπο των Ελευσινίων Μυστηρίων, στην περιφέρεια της Αθήνας

Ο Atoui παρουσιάζει το έργο I/E Elefsis, το οποίο προκύπτει από μια in situ έρευνα στο ηχητικό τοπίο της Ελευσίνας και μέσα από το όργανο I/E, δικής του επινόησης. Ο Atoui με τη σειρά του προσκάλεσε τον field recordist Chris Watson να συλλέξουν από κοινού ήχους από τον αρχαιολογικό χώρο, τη θάλασσα, το λιμάνι και το εγκαταλελειμμένο μετα-βιομηχανικό Ελαιουργείο, όπου γίνονται οι εκθέσεις του Φεστιβάλ. Αυτή η συλλογή ήχων διαμόρφωσε τα θεμέλια για να δημιουργηθεί μια ηχητική σύνθεση βασισμένη στην παράδοση της musique concrete και, μέσα από αυτή, μια νέα αφήγηση για την πόλη. Οι καθαροί αυτοί ήχοι του ελευσινιακού τοπίου είναι η βάση για τις τρεις κύριες περφόρμανς της έκθεσης κατά τις οποίες Έλληνες και ξένοι μουσικοί θα αυτοσχεδιάσουν τις συνθέσεις του Atoui και οι οποίες αφενός διαμορφώνουν το χρονολόγιο της έκθεσης, αφετέρου ενεργοποιούν διαφορετικούς χώρους στο Ελαιουργείο.

Ο Atoui επίσης προσκάλεσε το φωτογράφο Alexandre Guirkinger να καταγράψει με τις εικόνες του τη διαδικασία της ηχογράφησης. Η καταγραφή αυτή, οι ηχογραφήσεις και οι συνθέσεις  θα είναι προσβάσιμες εντός του I/E κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Το I/E είναι ένα ηχομονωμένο κοντέινερ ναυτιλιακού τύπου και ένα σύνθετο συλλογικό μουσικό όργανο, επινόησης του καλλιτέχνη. Το κοντέινερ αυτό θα λειτουργεί πολλαπλά ως σημείο αναφοράς όλου του έργου, ως σταθμός αναπαραγωγής του ήχου, οπτικής πληροφορίας και ως πλάτφόρμα για τις περφόρμανς.

Ο Tarek Atoui είναι ένας Λιβανέζος καλλιτέχνης ο οποίος δουλεύει αποκλειστικά με ήχο, διακεκριμένος για το έργο και τις συνθέσεις του. Στο επίκεντρο της δουλειάς του βρίσκεται μια διαρκής περισυλλογή για την έννοια του μουσικού οργάνου και την πράξη της περφόρμανς ως μια σύνθετη και παράλληλα ανοιχτή διαδικασία. Ο βρετανικής καταγωγής Chris Watson είναι μια αναγνωρισμένη φυσιογνωμία στο χώρο του field recording και ιδρυτής της πειραματικής μπάντας Cabaret Voltaire. Ο Alexandre Guirkinger είναι Γάλλος φωτογράφος και δουλεύει αποκλειστικά με αναλογικά μέσα. Η locus Athens είναι ένα ανεξάρτητο νομαδικό σχήμα σύγχρονης τέχνης με επίκεντρο τη διερεύνηση του δημοσίου χώρου της πόλης και την παραγωγή νέων έργων, αποτελούμενο από τη Μαρία-Θάλεια Καρρά και την Όλγα Χατζηδάκη.

Παράλληλα με την έκθεση I/E Elefsis θα διοργανωθούν δυο εκπαιδευτικά προγράμματα. Το ένα θα είναι υπό τη διεύθυνση του Chris Watson και θα διοργανωθεί από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το άλλο θα πλαισιωθεί από μια ομάδα νέων ανθρώπων που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στην έκθεση, πρωτοβουλία η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα EUNIC (European Union National Institutes for Culture) και διοργανώνεται στο πλαίσιο  του προγράμματος Arts for Social Development.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των περφόρμανς:

3 Σεπτεμβρίου στις 21:00
Tarek Atoui

12 Σεπτεμβρίου στις 21:00
Tarek Atoui&Acte Vide (Δανάη Στεφάνου, Γιάννης Κοτσώνης) & ARTéfacts ensemble (Θοδωρής Βαζάκας, Μάριος Δαπέργολας, Σπύρος Τζέκος) & Πάνος Αλεξιάδης

11 Σεπτεμβρίου στις 18:00
Tarek Atoui & Chris Watson & KK Null

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

3 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.