Το Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζει την έκθεση για τον τιτάνα της κλασσικής μουσικής Beethoven. Σ΄ αυτήν παρουσιάζονται για πρώτη φορά πρωτότυπες παρτιτούρες, καθώς και χειρόγραφα, επιστολές, τετράδια επικοινωνίας, αλλά και το ακουστικό του συνθέτη, τα οποία προέρχονται από το Beethoven- Ηaus της Βόννης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Dr Michael Ladenburger, την προετοιμασία και τις μεταφράσεις η Σοφία Τσώχου και τη γενική ευθύνη η καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης Α.Π.Θ. και Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά.

Η έκθεση για τον Beethoven συγκατοικεί με την έκθεση για τον άλλο τιτάνα της τέχνης, τον Goya. Η συνύπαρξη των δύο μεγάλων δημιουργών στο Τελλόγλειο κρίνεται ως ένα μοναδικό γεγονός, μιας και μπορεί να μην συναντήθηκαν ποτέ στη ζωή τους, αλλά μέσα από τα έργα τους «βρίσκονται» στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο μεγάλοι δημιουργοί με τη μοναδική προσφορά τους στην παγκόσμια τέχνη ήταν σύγχρονοι, έχασαν την ακοή τους, περιέγραψαν με ακριβές τρόπο την εποχή τους και, αποτύπωσαν τα αρνητικά της. Οι πτυχές αυτών των έργων παρουσιάζονται στη διπλή έκθεση, που για πρώτη φορά, τουλάχιστον πανελλαδικά, παρουσιάζονται μ΄ έναν πρωτότυπο τρόπο. Έτσι, το θέμα της τραγικής μοίρας, της κώφωσης, που συνδέει τους δύο δημιουργούς, εμφανίζεται στην έκθεση για τον Beethoven.

Την έκθεση υποστηρίζουν το Υπουργείο Πολιτισμού, το Γερμανικό Προξενείο Ινστιτούτο Γκαίτε (Θεσσαλονίκης), η Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., ο ΟΑΣΘ και ο Σύλλογος Φίλων Τελλογλείου.