Οι «Τερπνόν» στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης

Μια συναυλία με μουσικές συνθέσεις από την «Εποχή της Τουλίπας»

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί στους χώρους του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης το μουσικό σύνολο «Τερπνόν» για μια συναυλία με μουσικές συνθέσεις από την «Εποχή της Τουλίπας» (Lâle Devri).

Στην Κωνσταντινούπολη των αρχών του 18ου αιώνα, μετά το τέλος των επεκτατικών πολέμων, η οθωμανική αυλή και η ελίτ της Πόλης αρχίζουν να ασχολούνται με πιο ανώδυνες, ευχάριστες συνήθειες. Ο στολισμός της Πόλης με περίτεχνα οικοδομήματα, η άνθιση των τεχνών και ιδιαίτερα της αυλικής κοσμικής μουσικής είναι κάποιες από αυτές. Εξαιρετικά αγαπημένη τους ασχολία είναι και οι λεγόμενοι «διαγωνισμοί τουλίπας». Γιορτές όπου παρουσιάζονταν μοναδικά είδη του φυτού που αποκτούσαν μυθικές διαστάσεις και διαγωνίζονταν στολισμοί από περίτεχνες συνθέσεις με πολύχρωμα άνθη τουλίπας στις αυλές των αρχοντικών. Την ατμόσφαιρα χαράς από την ανθισμένη, ανοιξιάτικη Κωνσταντινούπολη θα επιχειρήσει να μεταφέρει το μουσικό σύνολο «Τερπνόν» στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

Το μουσικό σύνολο «Τερπνόν» ασχολείται με την έρευνα, μελέτη και διάδοση της Λόγιας Μουσικής της Πόλης κατά την Οθωμανική περίοδο. Εμπνέεται από τον κοσμοπολίτικο αέρα της αυλής του Σουλτάνου, μυείται στη μουσική παράδοση των Μεβλεβί δερβίσηδων και αναδύεται στον ορθόδοξο μυστικισμό των Πατριαρχικών ψαλτών. Αναδεικνύει πρωτογενές υλικό από τις πηγές, προσεγγίζοντας με λεπτότητα τα δύο μουσικά συστήματα των μακάμ και των βυζαντινών ήχων. Ερμηνεύει σύμφωνα με την αισθητική του σήμερα, διατηρώντας ως βάση το χρώμα του παρελθόντος, συνθέσεις των σημαντικότερων εκπροσώπων της μουσικής παράδοσης της Κωνσταντινούπολης όπως οι: Nayi Osman Dede, Dimitrie Cantemir, Tanburi Angeli, Παναγιώτης Χαλάτζογλου, Πατριάρχης Θεοφάνης Καρύκης, Πέτρος ο Πελοποννήσιος κ.α.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

8 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.