Ο ζωγραφικός κόσμος του Απόστολου Χαντζαρά με έντονα χρώματα και ελληνικά σύμβολα

Η γκαλερί Σκουφά, στη Μύκονο παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Απόστολου Χαντζαρά με τίτλο: «Θαλάσσιος ρυθμός» και είναι δοσμένος από τον δημοσιογράφο Νίκο Μαστροπαύλο ο οποίος γράφει για τον Απόστολο Χαντζαρά: «Όταν βρεθείς μέσα στην πλημμυρίδα των σχημάτων, των χρωμάτων και των αρωμάτων της ζωγραφικής του Απόστολου Χαντζαρά, νοιώθεις να πάλλεται μέσα σου ο θαλάσσιος ρυθμός. Είναι η αποφασιστική στιγμή που συντονίζονται οι χτύποι της καρδιάς σου με το θρόισμα του κύματος πάνω στα χαλίκια, την ώρα που το μελτέμι πάει να ησυχάσει. Αλήθεια, τι σημαίνει για μας η αρχαία κολώνα, ο σαργός, ο ακρίτας που καλπάζει πάνω στο άλογό του, η γυναίκα που κάνει ηλιοθεραπεία στις αμμουδιές του Ομήρου, οι λέοντες της Δήλου κάτω από το μαγεμένο φως, το πανηγύρι στη χάρη του αγίου και του καλοκαιριού; Τα πάντα. Είναι κομμάτια της ουσίας μας. Είναι αυτά που έχουμε μέσα μας για να μη μας πιάνει το μάτι. Ειδικά τα ψάρια. Οι άνθρωποι στις ακτές γύρω από τη μεγάλη θάλασσά μας, πάντα πίστευαν ότι το αλμυρό νερό ξεπλένει τα μάτια των ψαριών για να βλέπουν μόνο το καλό. Γι αυτό τα ζωγραφίζουν στις πόρτες τους για να διώχνουν το κακό μάτι. Το ίδιο και τα ψάρια του Απόστολου Χαντζαρά. Διώχνουν κάθε κακό και βάζουν στη θέση του λαμπερά χρώματα, θετική ενέργεια και όμορφες σκέψεις. Ας κολυμπήσουμε μαζί τους».

Ο Απόστολος Χαντζαράς δημιουργεί τον δικό του ζωγραφικό κόσμο χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα και αδρά περιγράμματα. Ο προσωπικός τρόπος έκφρασής του, αποκαλύπτει επιρροές από το θέατρο σκιών, την αρχαία ελληνική ζωγραφική, καθώς και τη βυζαντινή εικονογραφία, τις οποίες συνδυάζει με μια πληθώρα ελληνικών συμβόλων. Ο ήλιος, η θάλασσα, ο σταυρός, τα νησιά, τα ψάρια, οι κολυμβητές, όλα συνυπάρχουν σε ένα ζωγραφικό αμάλγαμα το οποίο διατηρεί τη ρεαλιστική του βάση και το προσωπικό ιδίωμά του.

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1977. Μαθήτευσε από την παιδική του ηλικία στο εργαστήριο Βυζαντινής Ζωγραφικής του πατέρα του Ελευθέριου Χαντζαρά. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου. Προτάθηκε για την υποτροφία του ΙΚΥ κατά τα έτη 2000-2003. Το 2004-2005 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Paris 8 στο Παρίσι. Παρακολούθησε το εργαστήριο Φωτογραφίας και Νωπογραφίας στην ΑΣΚΤ. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.