Την Πέμπτη 28 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, η ατομική έκθεση της Δήμητρας Βάμιαλη με τίτλο “The fine qualities of the distressed paper”. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου 2015.

The Fine Qualities of the Distressed Paper είναι ο τίτλος της έκθεσης της Δήμητρας Βάμιαλη στο ισόγειο της γκαλερί. Η Δήμητρα Βάμιαλη δημιουργεί κυρίως in situ εγκαταστάσεις, χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά και μέσα ως μηχανές παραγωγής αφήγησης για να δημιουργήσει τα περιβάλλοντα που επιθυμεί. Στην πραγματικότητα προσπαθεί να μεταφέρει ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα από τον εξωτερικό κόσμο στον εσωτερικό και το αντίθετο.

Η εικαστικός σχεδιάζει ένα σκηνικό μέσα στην γκαλερί, ένα εσωτερικό που θα μπορούσε να ανήκει σε ένα ιδιωτικό χώρο, και παρακινεί τον θεατή να διαβάσει προσεκτικά τις φράσεις-κείμενα πάνω στα κομμάτια χαρτιού. Αυτά τα κομμάτια χαρτιών ανήκουν στην προσωπική της συλλογή που διαμορφώνεται μέσα στα χρόνια και είναι ένα είδος αρχείου των δικών της σκέψεων. Είναι ένα έργο σε εξέλιξη, άρρηκτα συνδεδεμένο με την έννοια της μνήμης και τον τρόπο που ένα άτομο τη χρησιμοποιεί, την διατηρεί και την ερμηνεύει. Η εικαστικός δημιουργεί ένα οπτικό αρχείο που αποτελείται από γραμμένες φράσεις και εικόνες που δεν είναι δυνατόν να καταλάβει κάποιος αν είναι πραγματικές ή πλασματικές, γεγονότα ή φαντασιακές καταστάσεις. Από την αρχή της εικαστικής της πορείας, χρησιμοποιεί φράσεις ή αποσπασματικές προτάσεις σε συνδυασμό με μία πηγή φωτός (λάμπες, επιγραφές neon, light boxes). Αυτά τα μηνύματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως σύμβολα που η εικαστικός επιθυμεί να μεταφέρει στους θεατές.

Η Δήμητρα Βάμιαλη σχολιάζει την ευαίσθητη και φθαρτή ιδιότητα του χαρτιού. Στην έκθεσή της, παλιά κομμάτια χαρτιού γίνονται οι πρωταγωνιστές ενός προσωπικού σύμπαντος. Πέρα από αυτό, μας υπενθυμίζει την αξία του χαρτιού, των έντυπων βιβλίων, των σημειωματαρίων και των ημερολογίων, σε μια εποχή όπου οι ψηφιακές εφαρμογές κυριαρχούν την αντίληψή μας για τη συλλογή, την αρχειοθέτηση και την διατήρηση της μνήμης. Η εγκατάσταση της Δήμητρας Βάμιαλη αφορά στην ευάλωτη φύση, σε κρυμμένες σκέψεις και σε δεύτερες ευκαιρίες.

*Φωτογραφία: The fine qualities of the distressed paper, 2015, Installation detail