Οι Garlic duo και Beraber συναντιούνται για ένα live με ανατολίτικους ήχους

Ούτι, κιθάρα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο. Τέσσερα έγχορδα όργανα. Δύο νυκτά και δύο τοξωτά. Δύο ντουέτα σε ένα κουαρτέτο, Garlic duo, Beraber. Και όλα αυτά να ηχούν σε χαμηλές προς μπάσες συχνότητες και να καλωσορίζουν κάθε υψηλή που έρχεται να ξεχωρίσει, μέσα σε μια ζεστή αγκαλιά φτιαγμένη από τις αρμονικές στήλες των τεσσάρων ξύλινων ηχείων. Το ρεπερτόριο; Απo ‘δώ και όσο ανατολικότερα φτάνουν οι ορέξεις μας. Εντόπια παραδοσιακά κομμάτια, κλασικές οθωμανικές μελωδίες, δικές μας εμπνεύσεις ή άλλων, γνωστών ή ανωνύμων. Όλα διασκευασμένα από τις δυο μας πένες και τα δυο μας δοξάρια.

Θεοδώρα Αθανασίου

Η Θεοδώρα Αθανασίου είναι γεννημένη στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του παιδαγωγικού τμήματος Δημ/κης Εκπ/σης του πανεπιστημίου Πατρών. Στην ηλικία των 6 ετών άρχισε να ασχολείται ως αυτοδίδακτη με το μπουζούκι και το μπαγλαμά συμμετέχοντας στις σχολικές ορχήστρες, ενώ στα 11πήρε τα πρώτα της μαθήματα στον τρόπο και το ρεπερτόριο της  λαϊκής κιθάρας , με δάσκαλο το Νίκο Πρωτόπαπα. Στα 19 της χρόνια, άρχισε να εργάζεται επαγγελματικά  ως κιθαρίστρια σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης. Τα τελευταία δέκα ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη των μουσικών τρόπων(μακάμ) της ανατολής  στο πολίτικο λαούτο και το τοξωτό ταμπούρ , με δασκάλους τους  Χρίστο Τσιαμούλη και  Ευγένιο Βούλγαρη, ενώ έχει λάβει μαθήματα ρυθμολογίας και  παραδοσιακών κρουστών με το Σέργιο Βούλγαρη,  ολοκληρώνοντας  έναν πενταετή κύκλο σπουδών στο τμήμα ελληνικής μουσικής και οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών (2003 – 2008). Από το 2004 ως σήμερα,  έχει παρακολουθήσει  σεμινάρια πάνω στην τεχνική και το ρεπερτόριο του πολίτικου λαούτου (2005) με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, καθώς  και σε άλλες  μουσικές παραδόσεις της ανατολής(αφγανικό ραμπάμπ , 2004/ ΚhaledArman,  πέρσικο ραντίφ 2006/ Darius Talai), στο μουσικό εργαστήρι  Λαβύρινθος. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάριο πάνω στην ιδιαίτερη τεχνική και το κλασσικό ρεπερτόριο του yailitanbur από τον Ευγένιο Βούλγαρη το 2007 (Μουσικό Χωριό, Αγ. Λαυρέντης, Πήλιο). Έχει λάβει μαθήματα φωνητικής τοποθέτησης και παραγωγής λόγου από τη σκηνοθέτιδα Μαρία Πανούτσου (2006). Έχει παίξει  τόσο σε θεατρικές παραστάσεις ως μουσικός και performer όσο και  σε ραδιοφωνικές- τηλεοπτικές εκπομπές.

Σπουδάζει  κλασσική αρμονία της δυτικής μουσικής ( Δημοτικό ωδείο Ιλίου)  και είναι διπλωματούχος της  Βυζαντινής εκκλησιαστικής  μουσικής με  καθηγητή τον κύριο Αθανάσιο Παϊβανά ( Ελληνικό Ωδείο, 2013). Στο παρελθόν ασχολήθηκε συστηματικά με τη μελέτη του οργάνου της φωνής και του χειρισμού του στα ανατολικά ρεπερτόρια, παραδίδοντας σεμινάρια και μαθήματα με θέμα το Σώμα και τη Φωνή σε συνεργασία με τη physical performer Ειρήνη Αθανασίου ενώ τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα και σεμινάρια τεχνικής , ρεπερτορίου και αντίστοιχων θεωρητικών πάνω στη λαϊκή κιθάρα , το πολίτικο λαούτο και το τοξωτό ταμπούρ , καθώς και θεωρητικών της ανατολικής μουσικής,  με επίκεντρο κυρίως το ευρύτερο ρεπερτόριο των περιοχών της  ανατολικής Μεσογείου. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες δισκογραφικές παραγωγές  (πολίτικο λαούτο, κιθάρα, μπαγλαμά, φωνή) , αναγνωρισμένων αλλά  και νέων στο χώρο καλλιτεχνών: «Αψιλίες»/  Ευγένιος  Βούλγαρης, Δημήτρης  Μυστακίδης  και Απόστολος Τσαρδάκας  2008 , «Βορεινό» / στίχοι-μουσική Λάκη Ορφανίδη, 2009,  « Πανταχού Απών»/  στίχοι-μουσική Νικόλα Ευαντινού 2010, «Καπετάνιε», στίχοι –μουσική Κων/νου Πλούσιου 2011, J.Kriste Master of Disguise«The age of Now» / Λευτέρης Μουμτζής , 2012. Έχει παίξει σε ντοκυμαντέρ σχετικά με το ρεμπέτικο τραγούδι και τη σύγχρονη έκρφαση (11 voices  2011, indebito  2012). Από το 2009 έως σήμερα, έχει  συστήσει και παρουσιάσει  σε συνεργασία με αξιόλογους νέους καλλιτέχνες της ελληνικής σκηνής , πολυάριθμα σχήματα με ενεργή παρουσία κι ευρεία αποδοχή εντός κι εκτός συνόρων, (τρίο Γιουφ,  God save the Rest trio, Χάπι ντουέτο, Απ’ Αλλού ντουέτο, Καρπός τρίο, Τερπνόν ensemble, Garlic duo), εστιάζοντας στο ρόλο της κιθάρας  και του πολίτικου λαούτου στα μουσικά ιδιώματα του ελλαδικού χώρου και της ευρύτερης μεσογείου.

Σπυρόπουλος Παύλος

Γεννημένος στην Αθήνα το 1984, ξεκίνησε σπουδές μελετώντας πιάνο και θεωρητικά με τη Μαρκέλλα Τσούβα. Το 2003 ξεκινάει να παίζει κοντραμπάσο, μαθητεύοντας δίπλα στον Χαράλαμπο Χειμαριό. Τα τελευταία χρόνια και ως κοντραμπασίστας είναι μέλος σχημάτων που δημιουργούν, ορμώμενα κυρίως από λαϊκές μουσικές παραδόσεις. Το 2010 με τους Χρήστο Μπάρμπα και Δημήτρη Τασούδη συστήνουν το “magnanimustrio”. Είναι επίσης μέλος των σχημάτων “Nέδα” και “Modal4” (contemporary modal), των “Caja Secreta” (nuevo flamenco), ενώ στο παρελθόν έχει παίξει με διάφορα σχήματα οθωμανικής, βαλκανικής και παραδοσιακής μουσικής. Από το 2010, συμπράττει με τον Ross Daly και το μουσικό σχήμα “Λαβύρινθος”, στο πλαίσιο του οποίου παίζει με μουσικούς όπως οι Zohar Fresco, Κέλυ Θωμά, Χάρης Λαμπράκης, Efren Lopez, Περικλής Παπαπετρόπουλος, Pedram Khavar Zamini, Imamyar και Rufat Hasanov. Έχει συμπράξει επίσης σε συναυλίες ή/και ηχογραφήσεις με τους Erkan Ogur, Derya Turkan, Σωκράτη Σινόπουλο, Γιώργη Μανωλάκη, Serkan Halili, Eleonore Billy, Αλέξανδρο Παπαδημητράκη κ.α. Tο καλοκαίρι του 2015, μαζί με την κιθαρίστρια Θεοδώρα Αθανασίου, δημιουργούν το “Garcilduo”. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2008) καθώς και πτυχιούχος ανωτέρων θεωρητικών (Φυγή 2004) και πιάνου (2005) του ωδείου Τρικάλων “A. Κασιώλα”. Από το 2004 διδάσκει θεωρητικά ευρωπαϊκής μουσικής στο ωδείο “A. Κασιώλα” όπως και σε ωδεία της Θεσσαλονίκης, ενώ το έτος 2014-2015 δίδαξε κοντραμπάσο και θεωρητικά στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.

Σοφία Ευκλείδου

Η Σοφία Ευκλείδου ξεκίνησε τις σπουδές της στο βιολοντσέλο στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και τις συνέχισε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Δ. Πάτρα), απ’ όπου απέκτησε το Δίπλωμά της με άριστα παμψηφεί . Συνέχισε στην Hochschule für Musik Köln (τάξη Claus Kangiesser) και στο Trinity College of Music (τάξη Richard Markson) .Εκεί βραβεύτηκε με τοSirJohnBarbirolli prize for cello studies και κέρδισε με το τριο της το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού μουσικής δωματίου. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για τρία χρόνια και του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» για άλλα δυο. Έχει δώσει συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα, τη Γερμανία,την Ισπανία, την Τουρκία και την Αγγλία.

Η Σοφία Ευκλείδου έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα σύνολα μουσικής δωματίου, μπαρόκ, αναγεννησιακής και παραδοσιακής μουσικής, συναυλίες σύγχρονης και αλεατορικής μουσικής. Tα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει παράλληλα μια άλλη πορεία, δουλεύοντας στο θέατρο (misterioso-119 και Άλκηστη του Ευριπίδη, για το εθνικό θέατρο και στους εμπόρους των εθνών, του Α. Παπαδιαμαντη, σε συμπαραγωγή της ομάδας όπερα, με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών). Στα Παραμύθια του Δημήτρη Μπασλάμ, με τρίο κινηματογραφικής μουσικής (με τον Θ. Κοτεπάνο και τον Σ. Σέμση), με τουςArtefactsensemble, με τον Νίκο Κηπουργό, αλλά και δουλεύντας και ηχογραφόντας με τραγουδιστές όπως ο η Γιάννης Αγγελάκας και Νίκος Βελιώτης, Μάρθα Φριντζήλα, Κωνσταντίνος Βήτα, Σαββίνα Γιαννάτου, Γιάννης Χαρούλης, Ψαραντώνης και πολλούς άλλους. Ηταν επι σειρά ετών συνεργάτης της καμεράτας, ορχήστρας των φίλων της μουσικής, αλλά έχει συνεργαστεί και με την κρατική και δημοτική ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την κρατική ορχήστρα Αθηνών και την ορχήστρα δωματίου του δήμου Χανίων.

Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια όχι μόνο κλασικής (Rafael Wallfish, Alexander Bailly, Laury Blake κ.α.), σύγχρονης (στη Θερινή ακαδημία των Παξών με το Ensemble Moderne), Baroque ( Nima Ben David στηViolaDaGamba και το Συγκρότημα La Caccia), αλλά και παραδοσιακής μουσικής στο μουσικό εργαστήριο Λαβύρινθος (Omer Erdogdular, Erkan Ogur, Ross Dally, Derya Turkan, Ευγένιος Βούλγαρης, Χάρης Λαμπράκης, Σωκράτης Σινόπουλος, Daud Khan Sadozai,). Έχει διδάξει στο Εθνικό ωδείο Νέας Σμύρνης, στο Κεντρικό ωδείο Αθηνών, στο ωδείο των χρωμάτων του Ηρακλείου και στο Δημοτικό ωδείο Καλαμάτας.

Πλέον η Σοφία Ευκλείδου ζει και εργάζεται στην Καλαμάτα, διατηρώντας διάφορα σχήματα και συνεργασίες. Παίζοντας με τον RossDaly, ως μέλος του κουαρτέτου του, με τον Ταξιάρχη Γεωργούλη στο σχήμα Beraber, παίζοντας μουσικές της ανατολικής μεσογείου, κ.ά.

Ταξιάρχης Γεωργούλης

Ο Ταξιάρχης Γεωργούλης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1993. Η ενασχόληση του με την μουσική ξεκίνησε στα οκτώ του χρόνια, με το μπουζούκι. Μερικά χρόνια αργότερα ασχολήθηκε με το στεριανό λαούτο, υπό την καθοδήγηση του Ηλία Καππάκου και μετέπειτα του Χρήστου Ζώτου, παίζοντας σε φεστιβάλ και συναυλίες ανά την Ελλάδα. Παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής με τον Ιωάννη Πλεμμένο. Το 2009 μπήκε στα μονοπάτια του ουτιού με τον Νίκο Παλαιολόγο. Μετέπειτα συμμετείχε σε πολυάριθμα σεμινάρια του μουσικού εργαστηρίου Λαβύρινθος με τον Yurdal Tokcan, Erkan Ogur, Omer Erdogdular, Ευγένιο Βούλγαρη, Περικλή Παπαπετρόπουλο, Σωκράτη Σινόπουλο, Χάρη Λαμπράκη, Joseph Tawardos και Ross Daly. Έζησε για δυο χρόνια στην Κρήτη όπου μαθήτευσε με τον RossDaly, με τον οποίον οποίον εξακολουθεί να συνεργάζεται ως μέλος του κουαρτέτου του μαζί με τους Κέλυ Θωμά και Σοφία Ευκλείδου. Ο Ταξιάρχης Γεωργούλης είχε ακόμη την ευκαιρία να συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς όπως οι Ahmet Erdogdular, Omer Erdogdular, Zohar Fresco, Μιχάλης Κονταξάκης, Γιώργος Μανωλάκης, Νεκτάριος Σταματέλος, Χρήστος Μπάρμπας, Περικλής Παπαπετρόπουλος,Νίκος Ανδρίκος, Βαγγέλης Καρίπης κ.α. Πρόσφατα ίδρυσε μαζί με τη Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο, το ντουέτο BERABER, όπου παίζουν τροπικές συνθέσεις της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και δικές τους.

Συντελεστές

Garlic duo
Σπυρόπουλος Παύλος – κοντραμπάσσο
Θεοδώρα Αθανασίου – κιθάρα

Beraber
Σοφία Ευκλείδου – βιολοντσέλο
Ταξιάρχης Γεωργούλης – ούτι

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.