The Queer Archive Festival: Η μεγάλη γιορτή της queer κουλτούρας επιστρέφει για 3η χρονιά στο κέντρο της Αθήνας

The Queer Archive Festival #3

10 μέρες με εκθέσεις, performances, συζητήσεις, γαστρονομία, karaoke, εργαστήρια, drag shows και parties σε ένα φεστιβάλ ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλ@

12 Μαΐου 2022
- 22 Μαΐου, 2022

Η μεγάλη γιορτή της πλούσιας και ζωηρής queer κουλτούρας επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο κέντρο της Αθήνας, από τις 12 έως τις 22 Μαΐου 2022, με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Έχοντας κερδίσει το αθηναϊκό κοινό τις δύο προηγούμενες χρονιές, στην τρίτη του διοργάνωση το The Queer Archive Festival μεγαλώνει και αναπτύσσεται σε δέκα ημέρες. Δέκα ημέρες γεμάτες από ένα ενδιαφέρον, πρωτότυπο, παιχνιδιάρικο και τολμηρό πρόγραμμα πολυμεσικών εμπειριών, που συγκεντρώνουν όλες τις καλλιτεχνικές τάσεις και εκφράσεις της queer κουλτούρας του σήμερα. Ένα φεστιβάλ ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλ@, πιστό στην ανάδειξη νέων ταλέντων, αλλά και στη στήριξη εδραιωμένων, εγχώριων ή μη καλλιτεχνών.

Στόχος του The Queer Archive Festival είναι να προβάλει τη διαρκώς αναπτυσσόμενη queer καλλιτεχνική σκηνή, η οποία αντανακλά τη σύγχρονη queer κουλτούρα, υμνεί τη διαφορετικότητα και προωθεί τη συμπεριληπτικότητα.

Tο φεστιβάλ υποστηρίζεται για τρίτη συνεχή χρονιά από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, που πιστεύει σε έναν πολιτισμό ως σημείο συνάντησης των ανθρώπινων διεκδικήσεων και της ελευθερίας έκφρασης και μιλά μέσα από τη δράση της για τα αυτονόητα δικαιώματα της LGBTQI+ κοινότητας.

Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Performance

Τ@ Sam Albatros, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της χρονιάς στο χώρο των εκδόσεων, θα παρουσιάσει την performance «Ελαττωματικό Αγόρι» στο Ρομάντσο. H performance βασίζεται στο ομότιτλο best-seller βιβλίο τ@ Sam Albatros, το οποίο αποτελεί το πρώτο ανοιχτά queer μυθιστόρημα στην Ελλάδα.

Μια υβριδική performance που συνδυάζει video art, φωτογραφίες από το οικογενειακό άλμπουμ και lip syncs. Στο επίκεντρο, ένα παιδάκι που προσπαθεί να παίξει με ό,τι παιχνίδια του δίνονται: φίλους, πόκεμον, τηλεόραση, ηλεκτρονικά και τη βία της ελληνικής επαρχίας.
Πέμπτη 12 Μαΐου, 21:00 – 22:00 | Είσοδος ελεύθερη.

Τι θα συμβεί, αν αρχίσουμε να αποκαλύπτουμε τον εαυτό μας σε από ένα τραπέζι με αγνώστους; Ο Ισραηλινός καλλιτέχνης Jason Danino Holt παρουσιάζει την πεντάωρη συμμετοχική performance “Not Letting It In”, όπου μια ομάδα ερμηνευτών από το Τελ Αβίβ και την Αθήνα ανταλλάσσουν προσωπικές εξομολογήσεις γύρω από ένα τραπέζι στο Ρομάντσο.

Μαζί με το κοινό, δημιουργούν μια ζώνη προσωρινής ελευθερίας, μια προσωρινή κοινότητα, ένα καταφύγιο (ή μια κόλαση;), έναν ασφαλή χώρο παιχνιδιού. Οι θεατές μπορούν να έρχονται και να φεύγουν κατά τη διάρκεια της παράστασης και το κοινό είναι ευπρόσδεκτο να μοιραστεί δικές του εξομολογήσεις. H performance πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα.
Κυριακή 22 Μαΐου, 18:00 – 23:00 | Εισιτήριο: 5€

Drag dinner: La Drag Bouffe

Τι γίνεται όταν φέρνεις μαζί τον A Man To Pet και τον Βασίλη Καλλίδη; Ένα μεγάλο drag φαγοπότι. Η γαστρονομία συναντά το drag σε ένα performative δείπνο-έκπληξη στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Lighthouse στην Ομόνοια. Ο γνωστός chef Βασίλης Καλλίδης εμπνευσμένος από τη γαστρονομική ιστορία της περιοχής από τα ‘50s έως σήμερα, σχεδιάζει και μαγειρεύει ένα ξεχωριστό μενού με θέα την Πλατεία Ομονοίας ενώ ο γνωστός performer A Man To Pet θα είναι εκεί για να διαταράξει την ησυχία και την τάξη μεταξύ των πιάτων που θα σερβίρονται. Μουσική, χορός, ευτράπελα και υψηλή γαστρονομία συνθέτουν ένα πρωτότυπο δείπνο για περιορισμένο αριθμό συνδαιτυμόνων.
Παρασκευή 20 Μαΐου, 21:00 – 00:00 | Κόστος: 35€/άτομο (περιλαμβάνει πλήρες μενού και ποτό)

The Queer Archive Festival #3

Εικαστικά-Εκδόσεις

Στο Ρομάντσο, επτά διεθνείς καλλιτέχνες της queer σκηνής παρουσιάζουν μια σειρά από φωτογραφίες, κολάζ, βίντεο εγκαταστάσεις και διαδραστικά έργα που πραγματεύονται θέματα ταυτότητας φύλου, σεξουαλικής έκφρασης, οικειότητας, αποδοχής και επικοινωνίας στην digital / post COVID-19 εποχή. Στο πρότζεκτ με τίτλο Feeding the Queer Archive συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Alina Gross, Callum Leo Hughes, Qingyi Ren, Stiofan O’Ceallaigh, Unseen That, Shia Conlon, kostis Kontogewrgos.
Εγκαίνια: Πέμπτη 12 Μαΐου, 18:00 – 21:00 | Ωράριο: 13- 15 Μαΐου, 12:00 – 20:00 | Είσοδος ελεύθερη.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, το δεύτερο τεύχος του εικαστικού fanzine Kavla θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο Hyper Hypo. Το KAVLA είναι μια ανεξάρτητη έκδοση του φεστιβάλ με τη συμμετοχή καλλιτεχνών LGBTQI + όλων των δημιουργικών υποβάθρων. Οι επιμελητές της έκδοσης Κωνσταντίνος Μενελάου και Βασιλεία Καγκά προσκάλεσαν καλλιτέχνες, συγγραφείς, ποιητές και στοχαστές να συμμετάσχουν σε έναν queer διάλογο αισθητικής και λέξεων και να πυροδοτήσουν νέες και ουσιαστικές συζητήσεις σχετικά με την queer εμπειρία, την τέχνη και τον πολιτισμό.
Παρασκευή 13 Μαΐου, 18:00 – 21:00 | Είσοδος ελεύθερη.

Επίσης στον χώρο του Hyper Hypo θα φιλοξενηθεί έως και τα τέλη Μαΐου το Underground4Ukraine: Never Not Fighting με έκθεση έργων κορυφαίων queer καλλιτεχνών της Ουκρανίας. Η έκθεση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του πανευρωπαϊκού δικτύου Underground4Ukraine, ενώ τα έργα θα είναι διαθέσιμα προς πώληση με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση των καλλιτεχνών και ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Ουκρανία. Συμμετέχουν: Anton Shebetko, Rebel Queers, Zhenya Tramvay, Bogdan Moroz, Kinder Limo, Oksana Kazmina. Επιμέλεια: Alex King & Ivan March.
Εγκαίνια: Παρασκευή 13 Μαΐου, 18:00 – 21:00 | Ωράριο: 14/5 – 11:00 – 18:00, 16/5 – 11:00 – 18:00, 17/5 – 11:00 – 20:00, 18/5 – 11:00 – 18:00, 19/5 – 11:00 – 20:00, 20/5 – 11:00 – 20:00, 21/5 – 11:00 – 18:00 | Είσοδος ελεύθερη.

Παράλληλα, η Βασιλεία Καγκά επιμελείται την πολυμεσική έκθεση Femme4Femme4ever στην γκαλερί Haus N Athen, στην οποία έντεκα queer καλλιτέχνες ανατρέπουν την τοξική αρρενωπότητα μέσα από την ενίσχυση της queer femme θηλυκότητας.

Συμμετέχουν: Rory Midhani, Bunny Tsagkaropoulou, h0tgir1bummrr, Eleni Bagaki, alienprincesshasgreasyhair, Theodora Savvalaridi, Vas Lazaridou, Artemisia Reppa, Sofia Rozaki, Rafael Medina, Spyros Rennt.
Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Μαΐου, 19:00 – 22:00 (DJ Set by hael_ky and Loo) | Ωράριο: 20 – 22 Μαΐου, 12:00 – 20:00 (η έκθεση θα διαρκέσει έως 12/06/2022) | Είσοδος ελεύθερη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, η βιτρίνα της γκαλερί OTΤTO στα Εξάρχεια θα φιλοξενεί την εγκατάσταση Translucent Desires, με έργα τεσσάρων καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν κλασικές τεχνικές με τον δικό τους τρόπο εκφράζοντας έναν διαισθητικό αισθησιασμό με στρώματα φωτός και σκότους, αντιπαραθέτοντας τη λεπτή αισθητική των τατουάζ με την ενδεικτική ομορφιά του gay cruising, τον αισθησιασμό των ημιδιάφανων φωτογραφιών με ακτίνες Χ και το kinky μάρμαρο.

Συμμετέχουν: Andreas Fux, Simone Kappeler, Stefan Thiel, Werner Widmer. Επιμέλεια: widmertheodoridis.
Διάρκεια έκθεσης: 12 – 22 Μαΐου | Όλο το εικοσιτετράωρο | Είσοδος ελεύθερη.

Κινηματογράφος

Το ομότιτλο ντοκιμαντέρ του David Weissman για τις θρυλικές “The Cockettes”, που καθόρισαν την ποπ κουλτούρα των ‘70s και επηρεάζουν μέχρι και σήμερα την queer αισθητική, θα παιχτεί σε μια ειδική προβολή για το κοινό, στο Ρομάντσο. Τη βραδιά θα πλαισιώσει επίσης η προβολή των ταινιών μικρού μήκους “Sexual Distancing” του Δημήτρη Ασπρόπουλου, καθώς και “Monstera” της Βέρας Χοτζόγλου.
Τρίτη 17 Μαΐου, 21:00 – 23:00 | Εισιτήριο: 4€

Το The Queer Archive Festival μάς προσκαλεί να περάσουμε μερικές ώρες μέσα στο μυαλό του σκηνοθέτη Χρήστου Μασσάλα. Εν αναμονή της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του “Broadway”, η οποία ήδη διαγράφει εντυπωσιακή πορεία σε διεθνή φεστιβάλ, ο σκηνοθέτης θα μοιραστεί στο Ρομάντσο οικείες σκέψεις και δημιουργικές διαδικασίες που τον βοήθησαν να ολοκληρώσει το Broadway καθώς και προηγούμενες ταινίες του. Μια ιδιαίτερη ματιά στο μυαλό ενός από τους πιο πολλά υποσχόμενους νέους σκηνοθέτες.
Τετάρτη 18 Μαΐου, 19:00 – 21:00 | Είσοδος ελεύθερη.

Παράλληλα, στο νέο εκθεσιακό χώρό της γνώριμης Cantina Social στου Ψυρρή, CANTINA Antisocial – The Art Space, θα πραγματοποιούνται οι προβολές WET 1 & 2. Mια επιλογή από τις πιο καυτές ταινίες μικρού μήκους που ξεπερνούν τα όρια μεταξύ τέχνης, πορνό and beyond, σε συνεργασία με το Satyrs and Maenads: the Athens porn film festival. Θα προβληθούν ταινίες των: Bruce Labruce, Max Disgrace, Antonio Da Silva, Grundvold, Lily Lu, Nicky Miller, Kate Sinclaire, Evie Snax, Marit Östberg.
Wet 1: 13-14 Μαΐου, 21:00 – 00:00 | Είσοδος ελεύθερη.
Wet 2: 20 – 21 Μαΐου, 21:00 – 00:00 | Είσοδος ελεύθερη.

The Queer Archive Festival #3

Υγεία-Αυτοφροντίδα

Στο ερώτημα αν το clubbing μπορεί να θεωρηθεί γυμναστική και αν η disco μπορεί να συνδυαστεί με το fitness, οι απαντήσεις έρχονται για δύο μεσημέρια γεμάτα ιδρώτα, στο club του Ρομάντσο. Οι DJ Clubkid και Rrose Sélavy μαζί με τον γυμναστή Δημήτρη Γιαννούλη ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας καλούν να αναδείξουμε την Jamie Lee Curtis που κρύβεται μέσα μας, σε δύο ξεχωριστά μαθήματα disco aerobics.
Σάββατο 14 & 21 Μαΐου, 12:00 – 13:00 | Συμμετοχή: 5€

«Queer αιδοία ενωθείτε!» Η νεοσύστατη ομάδα του Omgyno μαζί με την επιμελήτρια Ξένια Καλπακτσόγλου μάς προσκαλούν στον χώρο του Hadoken Club, σε ένα απόγευμα αφιερωμένο στην αυτοπροστασία και την αυτοφροντίδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια παρασκευής λιπαντικού, ομιλίες για την queer γυναικολογία από τη Δρ Αμαλία Σαββίδη καθώς και προβολή του ντοκιμαντέρ “Zen Pussy: A Meditation on Eleven Vulvas” των Dr Annie Sprinkle και Joseph Kramer.
Σάββατο 21 Μαΐου, 18:00 – 21:00 | Είσοδος ελεύθερη κατόπιν κράτησης.

The Queer Archive Festival #3

Μουσική

The Queer Archive Festival opening soiree: Την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ έρχεται να δώσει η πολυτάλαντη Chraja πίσω από τα decks στο μπαρ του Ρομάντσο.
Πέμπτη 12 Μαΐου, 22:00 – κλείσιμο | Είσοδος ελεύθερη.

Λίγες μέρες αργότερα, το καθιερωμένο μεγάλο Queer Archive Festival Party έρχεται στο club του Ρομάντσο με προσκεκλημένο τον THOUGHTKNOT (Ninja Tunes), διοργανωτή των θρυλικών πάρτι R&She σε clubs του Λονδίνου, Βερολίνου, Νέας Υόρκης κ.α. Επίσης στα decks ο Jacob of Cappadocia, η K.ATOU και ο CLUBKID από την Αθήνα.
Σάββατο 14 Μαΐου, 23:00 | Εισιτήριο: 8€

Το φεστιβάλ στήνει μια Karaoke Extravaganza για κάθε επίδοξ@ pop star στην ταράτσα του Ρομάντσο, με special guests τη Nalyssa Green και τον Kristof και host τον A Man To Pet. Στα decks η D’Arcy Foxx. Θα υπάρχει ειδικό έπαθλο για το άτομο που θα αναδειχθεί η πιο μάχιμη karaoke diva της βραδιάς.
Σάββατο 21 Μαΐου, 22:00 – 02:30 | Εισιτήριο: 7€.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με ένα closing soirée στην Hollywood Pub με DJ sets και live από τους: LOU (live) και Molyneaux X Agatha X Riri (live).
Κυριακή 22 Μαΐου, 23:00 – κλείσιμο | Είσοδος ελεύθερη.

The Queer Archive Festival #3

Λίγα λόγια για το Queer Archive

Το Queer Archive είναι μια πλατφόρμα που υποστηρίζει και ενισχύει την ανάπτυξη και την παραγωγή όλων των μορφών queer τέχνης και πολιτισμού, προωθώντας ποικίλες καλλιτεχνικές πρακτικές που πηγάζουν από διαφορετικά ζητήματα και πτυχές της queer ζωής και ύπαρξης, φιλοτεχνημένες τόσο από εγχώριους όσο και από διεθνείς, ανερχόμενους ή και ήδη καταξιωμένους καλλιτέχνες. Τα καλλιτεχνικά έργα του Queer Archive συχνά υποστηρίζονται από ειδικές εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, εργαστήρια ή Q&A’s με καλλιτέχνες και επιμελητές ή ειδικούς προσκεκλημένους και την παραγωγή ταινιών.

Από το 2020, η ομάδα του επιμελείται εξολοκλήρου και διεξάγει το The Queer Archive Festival, το οποίο πραγματοποιείται σε διάφορους χώρους στο κέντρο της Αθήνας με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Το The Queer Archive Festival έχει εξελιχθεί σε ένα πολιτιστικό κέντρο συνάντησης τόσο για δρώντες της queer κοινότητας όσο και φορείς της τέχνης, ώστε να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν ιδέες και τελικά, να συνεργαστούν.

Το Σεπτέμβριο του 2021 το Queer Archive εγκαινίασε το the Queer Archive Artshop, μια διαδικτυακή γκαλερί τέχνης όπου μπορεί να βρει κανείς έργα γνωστών και ανερχόμενων queer καλλιτεχνών, εξασφαλίζοντας έτσι μια παγκόσμια πλατφόρμα προβολής και διάθεσης των έργων αυτών, αλλά και μια πηγή εισοδήματος για τους καλλιτέχνες.

Συντελεστές

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: The Queer Archive

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

4 €
- 8 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

12-22 Μαΐου 2022

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 4
- 8 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Συμβολή των οδών Σταδίου, Αθηνάς, Παναγή Τσαλδάρη, Πανεπιστημίου, Αγίου Κωνσταντίνου & 3ης Σεπτεμβρίου
Καΐρη 6, Μοναστηράκι
Αναξαγόρα 3-5, 10552 Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.