”The rhythm of small things”: Έξι γυναίκες αντανακλούν προσωπικές στιγμές, μνήμες, όνειρα & αλήθειες

the rhythm of small things

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλοξενίας Καλλιτεχνών του This is not a feminist project για το έτος 2018/2019

To Victoria Square Project, το Melissa Network και το This is not a feminist project, παρουσιάζουν την έκθεση της σειράς βίντεο με τίτλο The rhythm of small things, στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλοξενίας Καλλιτεχνών του This is not a feminist project για το έτος 2018/2019.

Καθώς το This is not a feminist project αναπτύσσεται, η χρήση των εικαστικών τεχνών ως εργαλείο διαλόγου και αλληλεγγύης εντάσσεται περαιτέρω στο χαρακτήρα των δραστηριοτήτων και της προσέγγισης του εγχειρήματος, αυξάνοντας τις ευκαιρίες για καλλιτέχνες και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας πιο ενημερωμένης αφήγησης γύρω από ζητήματα φύλου και ταυτότητας.

Το This is not a feminist project Residency είναι ένα Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών 4 εβδομάδων, σχεδιασμένο για να προσφέρει σε νέους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες την ευκαιρία να ζήσουν και να διεξάγουν έρευνα στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στενά με την ομάδα του This is not a feminist project, να ασχοληθούν ειδικά με θέματα που αφορούν τη γυναικεία εμπειρία, να συνεργαστούν με τοπικές κοινότητες, να προωθήσουν το δημιουργικό διάλογο και την αλληλεπίδραση, να εκφράσουν προσωπικές θέσεις, να εξελίξουν την πρακτική τους, και τέλος να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία μέσων για να επικοινωνήσουν όλα τα παραπάνω και να δημιουργήσουν ένα ατομικό καλλιτεχνικό project/έργο τέχνης ανακαλύπτοντας παράλληλα τον αθηναϊκό πολιτιστικό τομέα. Κάθε καλλιτεχνικό project/έργο τέχνης που παράγεται κατά τη διάρκεια του Προγράμματος Φιλοξενίας θα συμπεριλαμβάνεται στη ψηφιακή πλατφόρμα του This is not a feminist project και θα παρουσιάζεται με τη μορφή έκθεσης.

 καλλιτέχνιδα Jana Koelmel εν δράσει, ενώ καταγράφει στιγμές από τη ζωή μιας Αφγανής μετανάστριας στην κατοικία της στην Αθήνα.
Η καλλιτέχνης Jana Koelmel εν δράσει, ενώ καταγράφει στιγμές από τη ζωή μιας Αφγανής μετανάστριας στην κατοικία της στην Αθήνα.

To φετινό πιλοτικό Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών επικεντρώνεται στις επιπτώσεις της κινητικότητας, της μετανάστευσης και του εκτοπισμού στις ζωές των γυναικών και στο πώς μπορούν να καλλιεργηθούν η αίσθηση του ανήκειν και η ικανότητα αυτοπροσδιορισμού κάτω από αυτές τις συνθήκες, ως αποτέλεσμα της άσκησης μιας προσωπικής ρουτίνας. Μέσα από την κοντινή παρατήρηση διαφορετικών καθημερινών μικροδουλειών, τελετουργιών, δραστηριοτήτων και συναντήσεων, πνευματικών και σωματικών, που περιλαμβάνουν συγκεκριμένους ανθρώπους, τόπους και αντικείμενα, η φιλοξενούμενη καλλιτέχνιδα Jana Koelmel διερεύνησε τους τρόπους με τους οποίους γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες συντηρούν την προσωπικότητά τους και την ευημερία τους, ενώ προσαρμόζονται σε ένα νέο περιβάλλον, ως άτομα και ως μέλη πολλαπλών κοινοτήτων.

Η σειρά βίντεο The rhythm of small things απεικονίζει στοιχεία της ζωής έξι γυναικών, που από τη μία μεριά αντανακλούν τις προσωπικές στιγμές, τις μνήμες, τις παραδόσεις, τα όνειρα και τις αλήθειες τους, και από την άλλη αποτελούν πράξεις αυτοφροντίδας και χειρονομίες συναισθηματικής ισορροπίας. To συγκεκριμένο έργο είναι αποτέλεσμα της βιωματικής προσέγγισης της Jana και των συνεργατικών, καλλιτεχνικών ή/και διαπροσωπικών σχέσεων της με τις συμμετέχουσες, που ενθάρρυναν την ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και μορφών έκφρασης.

Παράλληλα με τη σειρά βίντεο, η Jana μοιράζεται τις προσωπικές τις σκέψεις, τόσο οπτικά όσο και γραπτά, αναλογιζόμενη την επαφή της με αυτές τις γυναίκες, την παραμονή της στην Αθήνα και τις συνδέσεις μεταξύ των ξεχωριστών ιστοριών που της αποκαλύφθηκαν αλλά και της ίδιας. Επειδή για διάφορους λόγους υπάρχει μια τάση να παραβλέπουμε την «ιερή» και ενδυναμωτική λειτουργία που μπορεί να έχει μια ρουτίνα στη ζωή μας, το έργο αυτό επιχειρεί να χρησιμεύσει ως κίνητρο σκέψης και στοχασμού, και ως καταλύτης ενδοσκόπησης, και να προσφέρει χώρο εξοικείωσης όχι μόνο με άλλες κοινότητες αλλά και με το ίδιο μας τον εαυτό.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα υπάρξουν ένα θερμό καλωσόρισμα και εισαγωγές από τις ομάδες του This is not a feminist project και του Victoria Square Project, καθώς και μια σύντομη ομιλία από την Jana Koelmel.

Η Jana Koelmel είναι καλλιτέχνης με έδρα στην Κολωνία, και δουλεύει με τη φωτογραφία, την κινούμενη εικόνα και τη γραφή. Σπούδασε Φωτογραφία και Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Folkwang της Γερμανίας και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Royal College of Art της Αγγλίας. Συνυφαίνοντας στοιχεία προφορικής, γραπτής και οπτικής γλώσσας, η πρακτική της επικεντρώνεται στην εξέταση του εύρους των βαθύτερων συναισθηματικών τοπίων μας και στη διερεύνηση τρόπων οπτικής μετάφρασης των ενδόμυχων στοιχείων της ανθρώπινης εμπειρίας και των διαπροσωπικών σχέσεων.

Έργα της έχουν παρουσιαστεί διεθνώς σε χώρους και θεσμούς όπως: Kunstmuseum Bonn & The Photographic Collection/SK Stiftung Kultur (Κολωνία/Βόννη), Kunsthalle Nürnberg/Kunsthaus Nürnberg, (Νυρεμβέργη), Pump House Gallery (Λονδίνο), Kunstverein Wilhelmshöhe e.V (Έτλινγκεν), Photokina (Κολωνία), Salon Photo Off (Παρίσι), Kingsgate Project Space (Λονδίνο), Night Contacts/Brighton Photo Biennale (Μπράιτον), Michael Hoppen Gallery (Λονδίνο), Metro Polanco Art Space (Πόλη του Μεξικού), Sheffield Doc Fest/DocPlayer 2017 (Σέφιλντ). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας της δουλειάς, κατέγραψε το πώς οι κάτοικοι του νησιού Mua της Αυστραλίας καταφέρνουν να διατηρήσουν ζωντανό τον τοπικό πολιτισμό και τις παραδόσεις τους μέσα από χορούς, τραγούδια και άλλα έθιμα.

Το This is not a feminist project Residency 2018/2019 διοργανώνεται σε συνεργασία με το Victoria Square Project και το Melissa Network, ως μέρος του προγράμματος Transfer International 2018, και με την ευγενική υποστήριξη του NRW KULTURsekretariat και του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας.

Συντελεστές

Διαχείριση και παραγωγή: Βάσια Ντούλια

Επιμέλεια και επικοινωνία: Μάρη Σπανουδάκη

Συντονισμός: Δήμητρα Μαραγκάκη

Σχεδιασμός οπτικής επικοινωνίας: Γιώργος Τριανταφυλλάκος

Συμμετέχουσες: Farahnaz Ahmadi, Roqaya Mohammadi, Fatima Sedaghat, Asma Alheder, Fatima, Euphemille Yenowilsoni

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.