The Swimmer” της Νατάσας Ευσταθιάδη στη βεράντα του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη 

Δέκα γύψινες πισίνες προσομοιάζουν τη διαδοχή των πισινών που εμφανίζονται στην ταινία του Frank Perry

24 Νοεμβρίου 2021
- 20 Ιανουαρίου, 2022

Η έκθεση ”The Swimmer” εγκαινιάζεται στη βεράντα του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη στις 24 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 20 Ιανουαρίου 2022.

Στα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί και η προβολή της ταινίας του Frank Perry ”The Swimmer” («Ο κολυμβητής», 1968) στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος, με ελεύθερη είσοδο.

Η έκθεση είναι μια παραλλαγή της ομότιτλης ατομικής της Νατάσας Ευσταθιάδη, που πραγματοποιήθηκε το 2014 στην γκαλερί CAN Christina Androulidaki Gallery στην Αθήνα. Δανείζεται τον τίτλο της από την ταινία του Perry, που με τη σειρά της βασίστηκε στο διήγημα του John Cheever, το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1964 στο περιοδικό New Yorker.

Το ”The Swimmer” αφηγείται την ιστορία ενός μεσήλικα γόη (τον οποίο υποδύεται ο Burt Lancaster στην ταινία) που ένα καλοκαιρινό μεσημέρι, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην έπαυλη κάποιων φίλων του σ’ ένα προάστιο στο Κονέκτικατ, αποφασίζει να διασχίσει ολόκληρη την περιοχή κολυμπώντας από πισίνα σε πισίνα, με τελικό προορισμό το σπίτι του.

Καθώς οι φίλοι του κάθονται νωχελικά πίνοντας τζιν, εκείνος οραματίζεται το «σχεδόν υπόγειο ρεύμα που διασχίζει καμπυλωτά όλη την πολιτεία», τη σειρά από πισίνες που μεσολαβούν στον δρόμο για το σπίτι του και χωρίς ενδοιασμούς ξεκινά το κολύμπι.

The Swimmer - Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
”The Swimmer”, Frank Perry, 1968

Το ταξίδι του κατά μήκος του «Ποταμού Λουσίντα» (ο κολυμβητής δίνει στη διαδρομή το όνομα της γυναίκας του) φαίνεται αρχικά να είναι μια απελευθερωτική, καταφατική εμπειρία, αλλά σύντομα η εντύπωση αυτή επισκιάζεται από ένα συναίσθημα στοιχειωμένο· αυτό το υδάτινο ταξίδι αναδεικνύεται ως καταλύτης της επικείμενης συναισθηματικής του κατάρρευσης.

Τοποθετημένες στο πάτωμα της βεράντας του Ιδρύματος Θεοχαράκη, εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες, δέκα γύψινες πισίνες προσομοιάζουν τη διαδοχή των πισινών που εμφανίζονται στην ταινία. Εννιά από τις πισίνες που παρουσιάζονται εδώ συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη ομότιτλη έκθεση της καλλιτέχνιδας, το 2014.

Η δέκατη πισίνα, τοποθετημένη στο βάθος της βεράντας με θέα τη Βουλή, αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη της Ευσταθιάδη στο έργο και ολοκληρώνει τη γλυπτική αντήχηση του «Ποταμού Λουσίντα». Τώρα μοιάζει τα γλυπτά να απευθύνουν το ίδιο ερώτημα που κοσμεί την αφίσα της ταινίας: «Όταν μιλάς για τον Κολυμβητή, μιλάς για τον εαυτό σου;».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Νατάσα Ευσταθιάδη είναι εικαστικός που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα παρακολούθησε μαθήματα επιπλοποιίας στη Σιβιτανίδειο Σχολή. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ έχει πραγματοποιήσει μια ατομική το 2014 στην γκαλερί CAN Christina Androulidaki Gallery στην Αθήνα. Είναι μέρος της εικαστικής ομάδας Arbit City Group, η οποία εστιάζει κυρίως σε ζητήματα που αφορούν τον δημόσιο χώρο και το συλλογικό ασυνείδητο.

Η Μάγια Τούντα είναι επιμελήτρια και επί του παρόντος διευθύντρια του μη κερδοσκοπικού εκθεσιακού χώρου Akwa Ibom, τον οποίο συνίδρυσε το 2019 στην Αθήνα με την καλλιτέχνιδα Otobong Nkanga. Παράλληλα είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια του e-flux journal.

*Cover photo: ”The Swimmer”, Frank Perry, 1968, Backstage photo

Συντελεστές

Καλλιτέχνης: Νατάσα Ευσταθιάδη
Επιμέλεια: Μάγια Τούντα
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνα Μήλιου – Θεοχαράκη
Bοηθός Παραγωγής: Νεφέλη Σιαφάκα
Επιμέλεια κειμένου: EG (Ελεάννα Παπαθανασιάδη, Γκέλυ Μαδεμλή)

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

2 €
- 3 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: 24 Νοεμβρίου 2021 | 18:00 – 20:45 και προβολή στις 21.00
Διάρκεια έκθεσης: 24 Νοεμβρίου 2021 – 20 Ιανουαρίου 2022
Ωράριο έκθεσης: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10:00-17:00, Παρασκευή 18:00-22:00

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 2
- 3 ευρώ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.