Η τεχνική της ελεύθερης κατάδυσης συναντά την τέχνη της φωτογραφίας σε ένα πρωτοποριακό εικαστικό γεγονός με θέμα τον ελληνικό βυθό που θα φιλοξενηθεί σε υποθαλάσσιο σπήλαιο της Αμοργού από τις 19 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου.

Το Underwater Gallery είναι η πρώτη έκθεση φωτογραφίας παγκοσμίως στην οποία η λήψη των φωτογραφιών καθώς η εγκατάσταση των εκθεμάτων και της τεχνικής υποδομής έγινε αποκλειστικά με την τεχνική της ελεύθερης κατάδυσης με άπνοια (ή «με μια ανάσα»).

Δεκάδες υποθαλάσσιες τοποθεσίες του Αιγαίου Πελάγους φωτογραφήθηκαν από τον φωτογράφο και ελεύθερο δύτη Στέφανο Κόντο από το 2013 έως και το 2018 και αποτυπώνονται σε 3 συλλογές οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο εσωτερικό ενός υποθαλάσσιου σπηλαίου, σε βάθος 7 – 17 μέτρων. Για να καταστεί δυνατή η έκθεση των φωτογραφιών σε συνθήκες ανοικτής θάλασσας επιστρατεύθηκε μια ειδική τεχνική εκτύπωσης, σε αλουμίνιο, ενώ για το φωτισμό τους θα χρησιμοποιηθούν ειδικά φωτιστικά σώματα υψηλής έντασης.

αμοργός αιγαίο έκθεση

Ο χώρος της έκθεσης έχει ελεύθερη πρόσβαση προς το κοινό και μπορούμε να την επισκεφθούμε με ελεύθερη όσο και με αυτόνομη κατάδυση. Για όσους το επιθυμούν, θα υπάρχει η δυνατότητα μαθήματος και συνοδείας στην έκθεση από το Amorgos Diving Center.

Για τους επισκέπτες της έκθεσης δίνεται η δυνατότητα διαμονής σε ξενοδοχεία της Αμοργού με ειδικές τιμές. Το Underwater Gallery πραγματοποιείται παράλληλα με το πρόγραμμα του Authentic Big Blue, του διεθνούς αγώνα ελεύθερης κατάδυσης που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Αμοργό.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης, στις 20 Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχοντες αθλητές του Authentic Big Blue μαζί με τα μέλη της ομάδας τους θα επισκεφθούν το σπήλαιο. Στις 21 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί για το κοινό νυχτερινή κατάδυση και επίσκεψη στο χώρο των υποβρύχιων εκθεμάτων, στο φωτισμένο σπήλαιο.

Το Underwater Gallery αποτελεί την εξέλιξη της έκθεσης «Greece underwater – on a single breath» που είχε φιλοξενηθεί το 2015 στο Ευγενίδειο Πλανητάριο και αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα έκθεση στην ιστορία του ιδρύματος, προσελκύοντας περισσότερους από 30.000 επισκέπτες.

Πληροφορίες για τη φωτογράφηση «με μια ανάσα» μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.singlebreathphoto.com/home

Αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα του ελληνικού υποβρύχιου τοπίου και του θαλάσσιου φυσικού πλούτου, η έκθεση αποτελεί μια πρωτότυπη εικαστική και οικολογική πρόταση θεμελιωμένη στη δυνατότητα της εναλλακτικής επαφής του ανθρώπου με το φυσικό, υδάτινο περιβάλλον.

Η μοναδικότητα των λήψεων

Η λήψη των φωτογραφιών έγινε αποκλειστικά στο Αιγαίο Πέλαγος από το 2013 έως το και 2018 σε βάθος από 3 έως 35 μέτρα από τον φωτογράφο και ελεύθερο δύτη Στέφανο Κόντο. Κάθε μία φωτογραφία ελήφθη σε διαφορετική κατάδυση η οποία έγινε χωρίς τη χρήση αναπνευστικού εξοπλισμού, με την τεχνική της «μίας ανάσας» («single breath»).

Η μοναδικότητα του χώρου

Τα εκθέματα θα τοποθετηθούν στο εσωτερικό ενός υποθαλάσσιου σπηλαίου, σε βάθος 7 – 17 μέτρων, στο οποίο θα είναι εγκατεστημένο ένα ολοκληρωμένο σύστημα φωτισμού υψηλής έντασης, με τη χρήση spot και flood υποβρυχίων φωτιστικών σωμάτων. Το σύστημα θα συντηρείται από εξειδικευμένη καταδυτική ομάδα η οποία θα εποπτεύει την τροφοδοσία ρεύματος με τη συνδρομή σκάφους στην επιφάνεια της θάλασσας. Τις βραδινές ώρες όλο το σπήλαιο θα φωτίζεται επιπρόσθετα με σώματα οροφής (στο επάνω μέρος του εσωτερικού κοιλώματος) ενώ την ημέρα θα αξιοποιείται και ο φυσικός φωτισμός που εισδύει στο εσωτερικό του σπηλαίου.

Η μοναδικότητα της κατασκευής

Οι φωτογραφίες είναι τυπωμένες σε μέταλλο προκειμένου αφ’ ενός να δημιουργούν την αίσθηση της τρισδιάστατης αναπαράστασης, αφ’ ετέρου – και κυρίως – να μην επηρεαστούν από τις συνθήκες του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος (αλμυρό νερό και υγρασία). Η εκτύπωση έγινε με μια τεχνική κατά την οποία οι εικόνες μεταφέρονται απ’ ευθείας στην επιφάνεια υλικού από αλουμίνιο.

Η μοναδικότητα της εμπειρίας

Η θέση και η μορφολογία του υποθαλάσσιου σπηλαίου επιτρέπει την επίσκεψη με κάθε μορφή κατάδυσης (ελεύθερη και αυτόνομη). Θα δίνεται δυνατότητα επίσκεψης της έκθεσης κατά ομάδες παρουσία εκπαιδευτή σχολής αυτόνομης κατάδυσης (κατάδυσης με τη χρήση εξοπλισμού). Στο σπήλαιο θα βρίσκονται επόπτες – δύτες που θα επιβλέπουν και θα επιμελούνται τα εκθέματα, αλλά η κατάδυση, επίσκεψη και πρόσβαση στο χώρο είναι ελεύθερη και γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κάθε επισκέπτη. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία της περιοχής με ειδικές, μειωμένες τιμές, που έχουν εξασφαλίσει οι διοργανωτές της έκθεσης.

Στις 20 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα η κεντρική εκδήλωση κατά την οποία 50 και πλέον αθλητές από όλο τον κόσμο μαζί με τα μέλη της ομάδας υποστήριξής τους θα επισκεφθούν το σπήλαιο στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος του Authentic Big Blue. Πρόκειται για τον διεθνή αγώνα ελεύθερης κατάδυσης που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Αμοργό και αντλεί την έμπνευσή του από τη βραβευμένη ταινία «Le Grand Blue» η οποία γυρίστηκε στο κυκλαδίτικο νησί. Μια εξαιρετική περίσταση όπου διεθνείς πρωταθλητές και record men ελεύθερης από κοινού με αυτόνομους καταδύτες (scuba divers) και κολυμβητές με μάσκα θα επισκεφθούν μια έκθεση τέχνης με υποβρύχιες φωτογραφίες που έχουν ληφθεί με ελεύθερη κατάδυση.

Στις 21 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί νυχτερινή κατάδυση στο φωτισμένο σπήλαιο με τα εκθέματα, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα μοναδικό θέαμα και μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Στη διάρκεια της κατάδυσης στο σπήλαιο, οι επισκέπτες του Underwater Gallery θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν μία «πραγματική» εμπειρία– εικαστικό δρώμενο του κόσμου του βυθού, καθώς γύρω τους θα κινούνται δύτες με στολές που είναι εμπνευσμένες από γνωστά θαλάσσια θηλαστικά και αμφίβια θαλάσσια όντα.

Η μοναδικότητα της σύλληψης

Η ελεύθερη κατάδυση «με μία ανάσα» είναι μια αυθεντική μορφή επαφής με τη φύση και τον υποθαλάσσιο κόσμο. Χωρίς τη χρήση συσκευών και τεχνητών μέσων, με μοναδικό όργανο τους πνεύμονες, η ανθρώπινη παρουσία προσομοιάζει με αυτή των αμφίβιων θηλαστικών, επιτρέποντας την απόλαυση του υδάτινου φυσικού τοπίου με τρόπο που δε διαταράσσει το υποβρύχιο οικοσύστημα. Αυτή την αρχή της αρμονικής συμβίωσης με το φυσικό περιβάλλον υπηρετεί η ελεύθερη κατάδυση η οποία, επιστρατεύοντας την τέχνη της φωτογραφίας, συνθέτει μια αισθητική, συγκινησιακή και οικολογική πρόταση.

*Στο πλαίσιο των παρεχόμενων υπηρεσιών οι φορείς της εκδήλωσης δε φέρουν απολύτως καμία αστική ή ποινική ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία που τυχόν υποστούν οι επισκέπτες της έκθεσης εντός και περιμετρικά του εκθεσιακού χώρου.